Poštovani Marinko,

hvala vam na vašim odgovorima rado ih čitam. 

Nije lako biti suprug, otac ponekad imam osjećaj kako puno toga ovisi o meni. Može li mi hagioterapija pomoći u odnosu s ženom? Kako da u potpunosti ispunim svoju ulogu?

Hvala na odgovoru

HAGIOASISTENT ODGOVARA 

Poštovani gospodine!

Hvala vam što rado čitate moje odgovore, ali hvala vam i na ovom pitanju jer je vrlo aktualno i važno za suvremenog čovjeka, brak i obitelj. Jako je značajno, zahtjevno i odgovorno biti muškarac, suprug i otac, uostalom kao i biti žena, ali na drugačiji način. U suvremenom svijetu kao da se izgubila svijest o toj važnosti i odgovornosti. 

Žena i muškarac su posve različiti, ali jednako vrijedni i genijalni u svojoj originalnosti, a njihovi međusobni odnosi su prelijepi, dragocjeni, harmonični, nadopunjujući i puni života! Ono što žena ima, nema muškarac, a što ima muškarac, nema žena. I u običnoj, ali iskrenoj komunikaciji tako je vidljiva ta činjenica da su žena i muškarac jedna cjelina, a tek zajedno su potpuni čovjek. Nepotpuni smo i necjeloviti jedno bez drugog i da bi se ostvarili kao ljudi trebamo se u ljubavi međusobno davati. 

Naime pitanje svih pitanja našeg postojanja je postaviti stvari na svoje mjesto, odijeliti bitno od nebitnog tj. odgovoriti na pitanje što je općenito nama najvažnije u životu!?

Vjerujem, da će te se složit da je to ljubav! 

Iz ljubavi smo nastali, u ljubavi živimo i u nju se vraćamo. Ljubav je duboka čežnja našeg srca. Osjećamo da smo najsretniji kad ljubimo i kad smo ljubljeni! 

Život bez ljubavi i nije život, te imamo osjećaj kao da ne živimo te da nismo ni živjeli. Kad pogledamo unatrag svoj život najradije se sjećamo samo trenutaka kada smo doživljavali ljubav. Sve ostalo su ili rane i traume ili neka praznina.

A što je ljubav? Ljubav je sjedinjenje, cjelovitost, biti jedno s nekim. Biti u ljubavi nije lako, jer zbog naših negativnosti i manjkavosti mi nismo u stanju u potpunosti biti s nekim sjedinjeni. 

Tu je i odgovornost svakog čovjeka ponaosob, a nas supruga i očeva i odgovornost za našu obitelj. Ljubiti svoju suprugu i biti s njom jedno, te tako biti svjedok svojoj djeci nije nam u potpunosti moguće. Otuda osjećaj straha i odgovornosti, pa naravno i vašeg, da ne živimo kako treba. I sam se tako često osjećam, ali ne posustajem, dižem se, mijenjam i idem dalje, a sam odgovor na vaše pitanje mi puno pomaže.

Dakle, unatoč svim preprekama i otporima mi se moramo stalno truditi ići tim putem istine i života. Taj put nema alternativu i ne može se relativizirati! Sami to nikako ne možemo i potrebni smo pomoći.

Najbolji primjer vrijednosti, življenja i davanja ljubavi je najfascinantnija osoba ljudske povijesti Isus iz Nazareta i proučavajući njega, pa i samo kao čovjeka, najviše učimo o ljubavi.

Muž i žena su jedna cjelina, a  zajedno s djecom su obitelj. Dijete treba i oca i majku. Ono je i otac i majka zajedno. Očeva ljubav je čvrsta, postojana, racionalna, disciplinirana, razumna, trijezna i argumentirana, drugačija nego majčina.  Žena je osoba srca, daje nježnost, toplinu i ljepotu. Otac je čuvar i stražar obitelji, on daje sigurnost ženi i djeci i kući, on je odgovoran i osjeća teret te odgovornosti. I zato samo hrabro, vaš osjećaj odgovornosti je univerzalnog karaktera, samo što ga neki ne primjećuju.

Dijete se može razvijati jedino u ljubavi oca i majke i kad otac voli majku dijete to osjeća i obratno kad majka voli oca. Dijete uživa u njihovoj ljubavi. Kada nema te ljubavi svi su nesretni i čovjek osjeća da nešto ne štima. Najgore rješenje je rastava braka. Umjesto da se razvija ljubav i povjerenje i ide pravim putem dolazi do loma, nesreće za sve. Roditelji trebaju stvoriti atmosferu u kojoj dijete osjeća ljubav tate i mame i biva sretno. U braku muž i žena trebaju zaboraviti sebe, biti jedno za drugo, ali i jedno u drugom.

Poštovani gospodine mogu vam samo svjedočiti da je nemoguće živjeti u braku i ne posvađati se sa svojom ženom, ta toliko smo različiti, ali uvijek je izlaz u međusobnom opraštanju i zajedničkom nalaženju rješenja sukoba u kojem na kraju ipak zaključimo da je sve dobro i da će sve biti dobro. 

U kontekstu konkretizacije ovih hagioterapijskih savjeta potrebno je istaknuti  važnost stalnog upoznavanja! Da bi mogli sve više i bolje ljubiti svoju suprugu trudite se oko toga da ju što više spoznajete i razumijete. Jer kako ćemo voljeti nekoga koga ne poznamo.

Gledajte u svojoj supruzi onaj njen original, jedinstvenost i posebnu ljepotu! Po čemu je to ona nezamjenjiva i dragocjena u ovom postojanju, zašto je baš nju Stvoritelj stvorio i stavio u ovo postojanje. Sve ćete više upoznavati njenu osobnost, ženstvenost, nježnost i čudesnu ljepotu, kako vas sve više privlači, a ljubav i želja za sjedinjenjem sve više raste. Bit će vam simpatična, draga i kad se ljuti i nešto prigovara.

Uvidjet ćete da tome nema kraja, da svoju suprugu ne možete sasvim upoznati, da se ne možete posve sjediniti te da je to proces u kojem rastete i uživate. I sad zamislite, jedna tako divna osoba je baš vas izabrala za svoga supruga, da s vama ima djecu i stvara obitelj…Mora da je u vama našla nešto jako vrijedno. I tako, kroz bračno zajedništvo, svjetlost svijesti i  vidici se šire, a radost života sve više raste.   

Poštovani gospodine, ovaj moj odgovor je samo mala kap u moru veličine, veličanstvenosti, ljepote i vrijednosti ove teme i nadam se da sam vam bar malo pomogao u odgovoru na vaše pitanje!

Marinko Banožić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.