Piše: Vesna Čirjak

Rođenjem smo došli u ovaj svijet. Svijet koji je tebi i meni darovan. Tu je započela tvoja i moja egzistencija. Da li smo je ti i ja birali? Netko je tebe i mene želio. Toga trenutka počinje moje putovanje Zemljom. U tom daru života dobila sam svoje noge, ruke, svaki organ, srce duhovno i tjelesno. Dobila sam i sve sposobnosti i talente koje trebam raspakirati, a ne ih čuvati u sebi. Toliko godina je prošlo da nisam bila svjesna da mi je sve to darovano s trenutkom začeća. 

A onda te zadese patnje, bolesti i shvatiš da sve blago u meni nije samo za mene. Tako često hodam Zemljom, a da ne skrenem pogled na svoje noge koje naprave toliko koraka, da ne pogledam svoje ruke koje učine toliko dobroga, da ne zastanem i ne pogledam u svoje srce koje neprekidno radi i u kojem su skrivene sve radosti, tuge i čežnje. I pomislim kako mnoga djeca zbog svoje bolesti ne mogu hodati.

Vozeći teško bolesnu djecu u kolicima u bolnici Bistra postajem svjesna sebe i svoje osobe. Njima je dovoljna tvoja ruka i dodir, jedna otpjevana pjesmica, da dotakneš ruke jedne male duše koja samo traži tvoju blizinu i na licu djeteta izmamiš osmijeh. A toliko puta sam tužna, nezadovoljna sobom, brinem pretjerano “o cijelom svijetu”, a često ne dopustim da male stvari promijene moj život. I sada kada sam primorana biti u kući, darovano mi je vrijeme da svoju dušu nahranim sjećanjima na svaki trenutak proveden volontirajući u bolnici. Ta lijepa sjećanja mekšaju moje srce, odnose strah i tjeskobu “što će biti sutra”.

Shvaćam dragocjenost čitave sebe jer ono što je meni darovano zdravo, mogu pokloniti nekom tko to nema. To je to blago u svakom od nas. Moj svaki dan i nova jutra imaju smisla jer čeznem za trenutkom kada će sve to proći da opet mogu zagrliti djecu u Bistri i dati svoje vrijeme najmanjima koji me trebaju. Tu pronalazim svoj smisao i ostvarenje sebe kao osobe. Sve blago je u nama samo ga moramo “iskopati” i dati ga drugome. 

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.