Piše: Sanja Popadić

Koliko puta u danu znam pogriješiti jer nisam zastala barem na trenutak i sabrala se. Profesor Tomislav Ivančić kaže da treba trenirati sabranost od jutra do mraka. Nadalje navodi: „Bit neuspjeha u studiju, poslu, u braku jest rastresenost.”

Biti sabran znači, ja znam za što živim, tko me poslao u ovaj svijet. Biti svjestan.

Rastresenost je najteža rana. Mozak je poput kompjutora, stalno treba ubacivati program, trenirati sabranost. Stoga, čim osjetiš da te nešto rastresa, zastani na trenutak, pronađi i sakupi sebe kao u jedan snop.

Svoje misli, sebe cijeloga, skupi poput buketa ruža. Svu ljepotu ruža zamisli na jednoj hrpi jer nije isto kada držiš jednu ružu ili buket ruža. Buket ruža ima veću ljepotu, pruža veće oduševljenje i veću ljepotu.

Potrebno je stalno se sabirati jer te uspješnim čini sabranost. Ne možeš učiti, čitati, razmišljati, razgovarati i sve ostalo bez da si se prethodno sabrao i oprostio drugima. Tada si rastresen, a vrijeme curi i ti nisi ništa zapamtio niti napravio. Već sutradan ti ne znaš što si govorio, radio, niti si sposoban to isto ponoviti.

Rekla bih da uspjeh ne leži u dobroj organizaciji vremena koliko u sabranosti na Onoga koji te poslao u ovaj svijet. On je Gospodar vremena i on njime vlada i sve je podložno njemu. Kada si sabran na Stvoritelja tada vrijeme služi tebi i ti postaješ uspješan.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.