Piše: Tomislav Brejar 

Ovisnost se obično veže uz alkohol, drogu, kocku ili neki veći porok. U mom slučaju je bilo malo drugačije.

Danas ima jako puno TV serija. Dosta se priča o njima i gotovo je nemoguće bar neku ne gledati. Uglavnom su snimane na način da kad jedna epizoda završi, vuče te da odmah gledaš i sljedeću. Tako sam ja zajedno sa ženom počeo gledati seriju. Gledao bih je u sve svoje slobodno vrijeme. Stavljao bih djecu ranije na spavanje i bio nervozan ako ne zaspu odmah samo kako bih što prije gledao seriju. Često bih poslije jedne epizode gledao još jednu. ,,Koliko je sati? Ponoć? Ma hajdemo brzo još jednu.” Otkidao sam od svog sna…

U tijeku sam formacije za člana Zajednice Molitva i Riječ i jedan dio potrebne literature je knjiga Susret sa živim Bogom. Pročitao sam rečenice iz te knjige (Četvrto poglavlje: Vrijeme čišćenja i prosvjetljenja; 3. Osloboditi se idola):
,,Treći korak na putu do djelotvornosti sakramenta krštenja jest odricanje od svega što stoji u životu ispred Boga. To su idoli ili krivi bogovi. Idol može biti čovjek, može to biti neki posao, neka stvar, neka negativna i opasna praksa kao i okultne prakse. To može biti i robovanje nekom poroku i grijehu.

Malo sam promislio nad time – što to mene zarobljava, koji su moji idoli. Shvatio sam da je serija postala moje božanstvo, da mi je u životu ispred Boga. Da mi prioriteti nisu dobro posloženi.

Od tada sam neko vrijeme prestao sa gledanjem serije. U miru bih stavljao djecu na spavanje. Provodio sam više vremena s njima, sa ženom. Kao da sam se oslobodio jednog tereta koji me je vukao, zarobljavao i zasljepljivao.

Nakon nekog vremena sam počeo gledati serije, ali umjereno. Ne svaki dan. I kad gledam, pogledam samo po jednu epizodu. Pokazalo se istinitim: ,,Obratiti se u prvom redu znači dopustiti da u životu Bog doista bude Bog. Da je na najvišem, najvažnijem, prvom mjestu. Da nitko ne bude važniji.”  

Ako je Bog na svom mjestu, onda sve druge stvari dobivaju svoja mjesta. Čim je nešto drugo ili netko drugi na Božjem mjestu, tada nastaje nered, …” (Susret sa živim Bogom, 6. OBRAĆENJE; 6. poglavlje)

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.