Istinitost podataka jamči centar koji je slučaj ustupio. Podaci poznati uredništvu.

U hagioterapijskoj praksi zabilježen je slučaj djevojke koja je patila od straha od neuspjeha. Na fakultetu je imala zadnji rok za polaganje predzadnjeg ispita, a koliko je njen strah bio ozbiljan govori podatak da je do tada već promijenila dva sveučilišta u različitim gradovima. Problem na koji je nailazila bile su autoritarne profesorice. Pred muškim profesorima, uz uobičajenu tremu, uspješno je savladavala sve što se od nje tražilo, ali kada su žene bile u pitanju, nikako se nije uspijevala koncentrirati i odgovoriti naučeno gradivo. 

Hagioterapijskim upitnikom se uočilo da je majka (u najboljoj namjeri) bila vrlo zahtjevna i kritična cijelog njenog života. Majka nikada nije bila dovoljno zadovoljna njezinim uspjehom, često ju je uspoređivala i s mlađom sestrom, nekim “uspješnim” rodicama i prijateljicama. Djevojka sebi nije htjela priznati što joj kod majke smeta jer bi osjećala grižnju savjesti, mislila je da je kleveće. 

Pristupili smo terapiji kroz nekoliko koraka. Prvo smo otkrivali njenu vlastitu vrijednost i viziju života (između ostalog, uklapa li se fakultet u njeno buduće zvanje). Posredovala joj se bezuvjetna ljubav Stvoritelja i njegov plan s njom. Postupno se ozdravljalo narušeno povjerenje prema majci.

Ovo novo iskustvo joj je vratilo osmijeh na lice. 

Međutim, strah od ispita je još uvijek bio prisutan, a to smo rješavali kroz opraštanje kako majci tako i profesoricama, napose onoj koja ju treba ispitivati, a koja ju je na posljednjem roku čak izvrijeđala zbog neznanja.

Zadnji korak je bio usvajanje novog stava kroz riječi: „Pa što onda da padnem, to još uvijek nije kraj …“ To joj se nije svidjelo, ali je poslušno provodila sve upute. Kako se približavao dan ispita, njena je napetost popuštala. Ohrabrilo ju se u odluci da čvrsto vjeruje kako će sve biti dobro te ju se usmjeravalo da sebe već vidi s diplomom u ruci. 

Djevojka je položila ispit sa solidnom ocjenom, a profesorica joj se čak i javno ispričala. Danas je uspješna mlada žena s diplomom, a s majkom je uspostavila novi, kvalitetniji odnos u kojem jasno izražava svoje stavove. Doživljava lakoću koju donosi praštanje.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.   

Strah od smrti – iskustvo hagioterapije