Istinitost podataka jamči centar koji je slučaj ustupio. Podaci poznati uredništvu.

Vjerujem, ja sam slobodna i bit će dobro.“

Na nagovor prijateljice, u Centar se javila gospođa sa strahom od otvorenog prostora. Godinama je izvan stana izlazila samo s članovima obitelji.

U početku je bila vrlo skeptična glede uspjeha i često je odgađala susrete, ali kada je dolazila, rado je sudjelovala  u razgovoru pa je i kod kuće primjenjivala male domaće zadatke. 

Upitnikom se otkrilo da se od rane mladosti bezrazložno bojala, a sve je kulminiralo nekoliko godina nakon rata u kojem je sudjelovala. 

Postupno se došlo do izvora njenog straha, a on se primarno nalazio u ranjenoj osobnosti i nekreativnosti jer se od nje stalno očekivalo više i bolje. Ratne strahote su samo produbile već postojeću strepnju nad smislom i obranom života.  

Najprije smo joj objasnili postojanje duhovne dimenzije i njene zakonitosti, a budući da nije bila vjernica naglasak je stavljen na filozofsko i suvremeno znanstveno poimanje duhovnog područja čovjeka.

S vremenom su se otkrile njene čežnje te je stvorila jasnu viziju sebe kao projekta – posebnog, originalnog. Potom je bila ohrabrivana da se odlučuje za ono što je oduvijek željela biti. 

Uslijedio je i praštanje osobama koje su je povrijedile. 

Nakon svakog susreta osjećala se vedrijom i veselijom, ali hrabrosti za šetnju, odlazak u obližnju trgovinu i sl. još nije imala. Činilo se da razumije i hoće „uskočiti“ u to novo, ali se počela bojati baš toga  – neizvjesnosti: a što sada? 

Na hagioterapiju je počela dolaziti puno rjeđe. 

Nakon nekog vremena susrela se sa hagioasistenticom u gradu i tom prilikom nasmijano rekla: „Ja sam! Evo, hodam slobodno!“ Da se odvaži sama izaći na ulicu odlučujuće je bilo, priznala je, to što je uporno, svjesno i nekoliko puta dnevno sebi ponavljala (kako je bila upućena od početka hagoterapije): „Vjerujem, ja sam slobodna i bit će dobro“. Govorila si je to i onda kada joj se činilo da je besmisleno, nije odustajala. I danas izlazi iz stana, hoda gradom, vozi se autobusom… slobodna… 

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Otkup prava za knjige Tomislava Ivančića