Piše: Lana Poljak Branisavljević

LJUBAV SLAMA OKOVE

Jedan moj dragi prijatelj znao je često na našim susretima, onako iskreno od srca reći: ” Ti ne možeš ništa učiniti, a da te ja prestanem ljubiti!”. Mogli bi to izreći i ovako: “Što god ti čovječe učinio moja ljubav za tebe nikada neće prestati.” Uvijek mi ta istina iznova izmami osmijeh na lice. Kako li je samo svakome od nas dragocjeno i potrebno znati da smo od drugoga ljubljeni. No, ljubiti drugoga ne znači podilaziti mu ili pak samo doživljavati neku emotivnu simpatiju prema nekome.

Ljubiti drugoga pretpostavlja primiti ljubav samog Stvoritelja, prije svega za sebe samoga jer samo onaj tko ljubi Stvoritelja, samo onaj tko ljubi sebe, može ljubiti i drugoga. Ljubiti sebe znači živjeti u dobru, čuvati se zlih misli, riječi i djela, uvijek iznova težiti ka Istini i ne dati se zarobiti prihvaćanjem zla koje je oko nas. Zaista, vrhunski duhovni lijek upravo je ljubav! Možda se pitaš, dragi prijatelju, zar trebam ljubiti i onog bezobraznog? Zar i onoga koji me povrijedio i omalovažio? Zar je alkoholičar ili psovač vrijedan moje ljubavi? Osluhni odgovor svoga srca i svoje savjesti i čuti ćeš: da! Tu počinje logika duha, sasvim suprotna od one čisto psihičke. Moja ljubav za drugoga slama okove zla u toj osobi.

Duhovno izranjen čovjek bolno doživljava našu osudu, on burno reagira na naše uvjeravanje što bi trebao činiti ili pak pojašnjavanje što pogrešno radi. On kao da tada postaje još gori, kao da se zatvara u svoju neprobojnu “utvrdu”. Vjerujem da mnogi od vas imaju takvo iskustvo, pa čak i među članovima svoje obitelji. U svakom čovjeku ima puno dobrog, lijepog i vrijednog, no istovremeno svi mi neprestano “padamo” i neminovno činimo i loše i pogrešne stvari. Zastanimo sada malo u tišini…Zapitajmo se: “Zašto se  isplati ljubiti? Znaš li za koji drugi izvrsniji i bolji put? Što to oprost meni donosi? Sjeti se situacija kada su tebi drugi oprostili  pogreške koje si činio. Što si tada doživio u svom srcu?

Možeš li ti danas osobi do sebe reći:” Nikada neću odustati od tebe! Želim u tebi vidjeti dobro!”.

Imaš li već iskustvo kako samo Ljubav slama okove zla koji uvijek razdvajaju jedne od drugih, koji nas čine usamljenima, koji nam pred oči bacaju brojne predrasude i tako zamagljuju onu jedinu pravu, Stvoriteljevu sliku o čovjeku. Dragi prijatelji, nemojmo nikada pod teretom života posustati, uvijek iznova pronaći snagu za ljubiti, za oprostiti, za pokajati se, za nadati se! Samo tako se isplati živjeti! Samo tako ovaj svijet može postati bolji i drugačiji!

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.