Piše: Lana Poljak Branisavljević

PREPOZNATI LJEPOTU

Proljeće samo što nije stiglo. Prvi jaglaci i šafrani već su ukrasili vrtove naših dvorišta i šumske puteljke. I priroda oko nas kao da nam šapuće: Pogledaj čovječe, nešto novo nastaje!

Na putu s posla kući, hodajući po jednoj od najprometnijih zagrebačkih ulica zastajem kraj jedne mlade magnolije već napola rascvjetale i prepune pupoljaka.. Kakvo remek djelo! Kolika ljepota, nježnost i elegancija u toj biljci…Promatram tako nekoliko minuta, dok ljudi pokraj mene užurbano prolaze, auti jure i sve mi to postaje nekako nevažno u ovom trenutku jer doživljavam – mene je Stvoritelj počastio ovom ljepotom, djelićem svoga odraza.

Sjećam se kako je profesor Tomislav Ivančić govorio: “Čovjek može u svijetu koji ga okružuje zapažati ljepotu upravo zato što je od te Ljepote potekao i jer on za nju zna, u njega je upisana.”

Ljepotu cvijeta očitavaš u njegovoj boji, raskoši latica, predivnom mirisu, a ljepotu čovjeka u njegovom pogledu, očima koje se smiju, zdravim riječima i načinu kako govori, ispruženoj ruci i sućuti i u konačnici odrazu njegove duhovne duše.

Proljeće pred nama i ova korizma kroz koju koračamo i nama su poticaj na buđenje i na novost našega života. Današnji dan pred nas stavlja pitanje:

Želiš li ti biti nov, dragi prijatelju? Gdje to u svome životu trebaš učiniti konkretan zaokret? Imaš li odvažnosti i hrabrosti odreći se onoga što te vodi u nezadovoljstvo, depresiju i malodušnost?

Potrebno je “ogoliti svoje grane” da bi mogao “propupati i procvasti”. Ljepota je baš u svakome od nas jer smo na Stvoriteljevu sliku stvoreni, a On je Ljepota sama. Ne dopusti da te tvoje misli, riječi ili djela nagrde i uprljaju. Sjeti se kroz dan “počistiti” svoju savjest i svoje sjećanje i pamćenje, otpustiti uvrede koje si primio ili uputio…

Želim ti, dragi prijatelju, da u danima pred tobom sve više zapažaš Ljepotu, najviše onu u sebi samome, u ljudima oko tebe, ali i prirodi koja ti tako jasno o njoj progovara!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.