Piše: Lana Poljak Branisavljević

KORIJEN ŽIVOTA

Proljeće je, meni posebno drago godišnje doba. Cijela priroda se budi i kroz svoju raskoš naviješta nam ljepotu i neprolaznost samog života. Kroz svoj kuhinjski prozor često promatram već ostarjelo drvo kruške koje je sada u svom punom cvatu. I promišljam, nije li naš život baš poput stabla, dragi čitatelju?

Od krhke mladice jednom zasađene pa sve do onog razgranatog stabla široko izbrazdanog debla. Baš poput stabla i naš život znaju šibati razni vjetrovi i oluje. To su trenuci kada se suočavamo s bolešću, kada prolazimo kroz razne materijalne nesigurnosti, kada se osjećamo ostavljeni i usamljeni, kada nam se čini da nas nitko ne razumije, kada doživimo neuspjeh ili razočaranje, kada izgubimo voljenu osobu. No, zanimljivo je da, usprkos svemu tome i dalje ostajemo stajati, baš poput stabla, uspravno i ponosno. Što nas to drži uspravnim? Što to iznova obnavlja snage u nama? Što to naš život čini neuništivim? Korijen, izvor našeg života, a to je sam Stvoritelj!

Čovjekov život ima svoj izvor u Stvoritelju. On je svemoguć, vječan i neuništiv, stoga i čovjek koji je na Njegovu sliku stvoren u sebi nosi vječnost i beskonačnost. Za naš život presudan je temelj, ono na što se oslanjamo i na čemu gradimo.

Koliko su naši temelji duboki, koliko je naša svakodnevica uronjena i oslonjena na apsolutnu Ljubav, Dobrotu, Istinu i Ljepotu, toliko naš život poprima smisao i svu svoju puninu. Badava čovjeku da svoju sigurnost položi u mladost, zdravlje, posao, karijeru, titule, putovanja, kuće, imanja i aute, kada sve to, baš poput osušenog lišća u jesen, prije ili kasnije, počne blijediti i bez toga ostajemo.

Nisu za naš život presudne “grane”, koliko smo toga materijalnog stvorili, već ukorijenjenost u život, ono daje sok života svemu što stvaramo, planirano i radimo. Promisli danas, u čemu je sigurnost tvoga života? Iz čega ti stvaraš, živiš i radiš? Je li tvoj život duboko ukorijenjen u sigurnost da si ljubljen i željen?

Neka te Stvoriteljeva blizina ovih dana ogrije, da prepoznaš koliko si vrijedan i dragocjen jer je On u korijenu tvoga života kako bi na toj sigurnosti mogao procvasti novom svježinom i nadom.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije