Piše: Lana Poljak-Branisavljević

POBIJEDITI BEZVOLJNOST

Zadnjih dana sve više se susrećem s ljudima, među kojima su i brojni mladi koji mi kažu kako su bezvoljni i kako nemaju motivacije za nešto novo i bolje. Stalno upijanje negativnih vijesti, razgovori o bolesti, neizvjesnost, nedostatak posla i jasnoće budućnosti sve više nas čine bezvoljnima. Promišljam što to znači imati volje ili pak biti bez volje. Volja je izraz za čovjekovu vezanost na slobodu i njegovu odluku za dobro.

Čovjek je biće satkano od materijalnog i duhovnog. On je kao tijelo ovisan od materijalnih potreba, te se zato lako opredjeljuje za užitke tijela. No, usprkos tromosti i inertnosti tijela, duh je taj koji čini čovjeka živim i oživljenim. On je taj koji nas podiže iz zagledanosti u nemoć i otvara pogled dalje budeći u nama nadu. Nada je pak skok u vjeru, uvjerenost da je ono u što se vjeruje moguće ostvariti. Iz tog uvjerenja čovjek onda počinje činiti.

Da bi naša volja ozdravljala bitno je imati pred sobom cilj. Kamo ja to idem? Što ja to želim i očekujem? Gdje želim stići i kako ću tamo doći? Probuđena i aktivirana volja duboko je povezana sa smislom. Smisao života je živjeti dobro, istinito, pravedno i čovjekoljubivo.

Smisao života je živjeti tako da život nikada ne izgubiš, da radiš i da se razvijaš, da otkrivaš tko si i koji je tvoj poziv i poslanje u ovome svijetu, da prihvatiš da si ljubljen i da ljubav daruješ drugima oko sebe. Zlo nas baš poput kakve anestezije uspavljuje, umrtvljuje i čini “starima” i nekreativnima.

Pitam se kako pobijediti bezvoljnost?

Prije svega tako da se sjetiš čovječe tko si. U tebi je dostojanstvo samog Stvoriteljevog djeteta. Ti nisi siroče, nisi prepušten sam sebi, tvoj život nije samo puka slučajnost. Baš suprotno, svaki trenutak tvoga života ima smisao, ti s razlogom prolaziš kroz ovaj dan i ovu situaciju. U tebi su tolike ljepote i mogućnosti.

Hoćeš li se trgnuti iz svoje tromosti? Hoćeš li ponovno probuditi svoju volju? Hoćeš li danas donijeti odluku za novi početak? Pozvan si na život, na radost, na ljubav, na stvaranje, na smisao i zato: Probudi se! Ne dopusti da te ikakva bezvoljnost zaustavi u radosti života!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije