Piše: Lana Poljak Branisavljević

ODAZVATI SE

Pred nama je V. Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret i svi članovi Zajednice Molitva i riječ, izvana – organizacijski i iznutra – “čišćenjem” srca, pripremaju se za te posebne dane. Zajednicu čini članovi mlađi ili pak stariji po “stažu”. Neki članovi su u Zajednici od samih njenih početaka, dakle preko četrdeset godina, dok su neki u njoj tek nekoliko mjeseci. Često se znam zamisliti nad time i pitam se uvijek iznova: “Tko to stavlja poziv u ljudsko srce, a onda i tko daje ustrajnost da se tom pozivu ostane vjeran?” Ono što sam iskusila u Zajednici je upravo to da se nije dovoljno samo jednom odazvati, već se potrebno svaki dan iznova odazivati! Kome?

Onome koji je početak i svršetak svega, Onome koji me imenom zazvao u život, Onome koji me pozvao u obitelj, brak, roditeljstvo, Onome koji me pozvao da budem svijetlo u ovome svijetu. Svaki dan pred nas iznova postavljaju pitanje: “Odazivaš li se Stvoriteljevom pozivu? Kako se konkretno odazivaš?”. Naš odaziv vidljiv je po konkretnim plodovima koji nastaju u našem životu. Nemoguće je odazvati se Istini, a ostati živjeti u laži i nemoralu. Nemoguće je odazvati se Ljubavi, a biti hladan, egoističan i grub. Nemoguće je odazvati se Ljepoti, a govoriti grozote, psovke i uvrede.

Nemoguće je odazvati se svome Stvoritelju, a biti protiv svog bližnjega, biti osamljen ili nastaviti besciljno lutati. Poziv na život u punini u sebi nosi neizmjernu radost, ljepotu i dostojanstvo, ali i puno odricanja truda i ustrajnosti. Uvijek imamo mogućnost birati naočigled lakši i lagodniji put s jedne strane ili pak onaj “strmiji i zahtjevniji” put s druge strane. No, samo jedan vodi u puninu i vječnost života, onaj uzak put.

O tome nam je cijelim svojim životom do svog zadnjeg daha svjedočio naš profesor Tomislav Ivančić. Svatko od nas na Stvoriteljev poziv može se jedino osobno odazvati i Njemu izreći svoj: Da! Nitko drugi to ne može učiniti umjesto ili za nas. Zato odazovimo se i danas Njemu koji nas poziva: “Pođi za mnom!” I budimo hrabri! Samo ljudi puni duha sposobni su mijenjati svijet na dobro i donositi svijetlo u tamu današnjeg čovjeka! Nema nekih drugih koji će to činiti, ti i ja smo pozvani!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.