Piše: Lana Poljak Branisavljević

ČOVJEK VRLINA

U ponedjeljak smo se okupili na jutarnjoj kavi na poslu i slušam kolegice kako jedna za drugom iznose svoje novogodišnje planove, jedna će početi vježbati, druga će više pripaziti na prehranu…I sama sam na početku ove nove kalendarske godine odlučila učiniti neke dobre promjene i obrate u svojoj svakodnevici.

Jesi li i ti,  dragi čitatelju, među onima koji donosi novogodišnje odluke? Znaš li povremeno zastati i promotriti u kojem pravcu ideš? Čini mi se da je puno lakše donijeti određenu odluku, iako često i ispred mnogih naših odluka predstoji puno promišljanja i “vaganja”, nego li provesti ih u djelo, odnosno uistinu ih zaživjeti. Zašto je to tako? Znaš li da je karakter posebno područje u organizmu čovjekove duhovne duše u kojem djeluju vrline i kreposti?

Vrline su upravo dobre navike u čovjeku koju je on stekao svojom opredijeljenošću za dobro i ustrajnošću u njoj. Tako ona postaje čvrsta navika koja čovjeka uvijek vodi prema dobru. Jedna od vrlina koja me oduvijek na poseban način fascinirala jest ustrajnost. Ustrajnost je vrlina koja čovjeku omogućuje da do kraja radi na dovršenju nekog zadatka. Bez nje čovjek ne može ispuniti niti jednu zadaću niti odraditi neki posao.

Jesi li ti ustrajna osoba? Dovršavaš li poslove koje si započeo ili radiš stvari “na pola”? Jesi li sklon odgađanju? Počinješ li i dovršavaš li svoje zadatke i poslove na vrijeme? Bježiš li od preuzimanja odgovornosti ili rado prihvaćaš nove uloge i nove izazove?

Malo zastani i iskreno sebi odgovori na ova pitanja, ona će ti pokazati jesi li čovjek vrlina ili ti je potrebno vježbati se u ustrajnosti, upornosti, vjernosti…No, usprkos našim naporima i trudu kojeg ćemo činiti, iznad svega potrebna nam je Stvoriteljeva ruka, Njegovo vodstvo i Njegova milost kako bi sva naša nastojanja prema dobru zaista urodila pravim i istinskim plodovima.

Neka ti ova godina, dragi čitatelju, bude iskreno prijateljevanje sa Onime koji te bezuvjetno ljubi, neka te uvijek prati Njegov pogled i blagoslov kako bi iz dana u dan sve više rastao u vrlinama!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.