LJEPOTA STRPLJIVOSTI

Piše: Lana Poljak Branisavljević

Blagoslov ti i mir, dragi prijatelju! Vjerujem da si kliknuo na stranice našeg portala tražeći dobru riječ, onu koja podiže tvoju dušu i koja ti vraća nadu i da ćeš upravo to pronaći ovdje…

Ovih dana posebno promišljam o tome kako biti strpljiv. Svakodnevne životne situacije kao da nas baš na to pozivaju. Koliko puta želimo nešto učiniti kako smo isplanirali, a onda moramo stati i pričekati jer su stvari krenule nekim drugim smjerom.

Strpljivost znači ulaziti u mirnoću unutar nas samih i otvarati se povjerenju u svog Stvoritelja.

Kada znam da On sve drži u svojim rukama i da On svime upravlja, tada znam da može biti samo dobro i tada mogu čekati. Ima nešto dragocjeno u tome da se znamo suzdržati, zašutjeti, umiriti se, zar ne? Imaš li takvih iskustava u svom životu? Nestrpljivi ljudi su najčešće nervozni, oni moraju stalno biti u pokretu, puno govore, nemaju vremena druge čuti niti saslušati, u njima kao da je iznutra neka “buka i nemir” koja ih tjera…

Strpljiva osoba je ona koja ustraje i koja se ne predaje olako već jasno gleda cilj pred sobom i mudro i odmjereno prema njemu korača. Onaj tko je strpljiv prihvaća poteškoću koja mu je stala na put i gleda iznad nje, svo svoje pouzdanje stavlja u svog Stvoritelja i dopušta Mu da ga primi za ruku.

Jer, pitam se, ima li drugog puta, dragi prijatelju? Imamo li kome drugome poći ili se na nešto drugo osloniti? Samo On je Istina, samo On je put i cilj našeg života. Jedino On razumije naše nemire i nervoze, našu ljutnju i nestrpljivost.

U današnjem “brzom” svijetu lako je upasti u zamku “odmah i sada”, u zamku brzinskog zadovoljavanja naših potreba i traženja “instant” rješenja.

Strpljivost je vrlina koja se uvježbava i usvaja iznova i iznova.

Promotri i zapitaj se da li znaš uopće zastati…Znaš li osluškivati tišinu? Možeš li sabrati svoje misli ili te one čine raspršenim? Znaš li biti strpljiv, pričekati drugoga, dopustiti mu da izrekne sebe? A želiš li rasti u strpljivosti? Prepoznaješ li gdje ti to u tvome životu nedostaje strpljenja? Možda želiš druge mijenjati da misle i rade kao i ti, možda nemaš strpljenja za svoju djecu, možda si brzoplet i površan u svojim obavezama, a možda često nemaš strpljenja niti osluškivati što ti to tvoj Stvoritelj govori…

Odvaži se i donesi odluku u kojoj ćeš se to konkretnoj situaciji mijenjati i rasti u strpljivosti! Neka ti ovaj mali tekst bude poticaj da kreneš i neka te Stvoritelj prati svojom pomoći i iznova podigne ako se spotakneš i zastaneš!

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.