Piše: Lana Poljak Branisavljević

KRAJOLICI MOJE DUŠE

Ljetujem u malom dalmatinskom gradiću koji broji oko 4 000 stanovnika. Brojevi u turističkoj sezoni pokazuju da ljeti ovdje bude i do tri puta više ljudi. U šetnji volim osluškivati razne jezike i pogađati iz koje zemlje turisti dolaze. Nijemci, Slovenci, Poljaci, Česi, Slovaci, Talijani, Šveđani, Britanci, Francuzi…

Pitam se, a zašto toliki i “šaroliki” ljudi putuju tako daleko iz svojih domovina da bi došli ovdje, zašto ulažu sate i sate vožnje, i spremni su pritom platiti velike svote novaca za tjedan ili dva ljetovanja? Što to ovdje traže? Odmor? Zabavu? Otkrivanje novih jela i pića? Uživanje u suncu i moru? Istraživanju novih mjesta i gradova? Vjerojatno da.

Razumijem da i to čini našu stvarnost i da je naša narav tako satkana. No pitam se, traži li današnji čovjek i ono drugo, temeljno, odlučujuće za njegov život?

Traži li čovjek danas sebe?

Traži li čovjek danas Onoga koji stoji prisutan u svakom tom valu, zraci sunca, maslini i smokvi? Uzimamo li “zdravo za gotovo” svo to bogatstvo koje imamo? Probaj registrirati kako je lako odvući čovjeka u površnost. Nažalost, dovoljno je samo dati mu mobitel u ruke. Spremni smo sate i sate provesti tipkajući po mobitelu, zar ne?

Ono što nas vraća u središte upravo su pitanja: “Tko sam to ja? Kamo ja to idem? Čime ja to ispunjam svoje dane?”. Često nas je naš profesor Tomislav Ivančić podsjećao na riječi zapisane na hramu u Delfima: “Čovječe, upoznaj samoga sebe!”. Poznajem li ja sebe? Gdje je moj početak? A što će biti na kraju mog zemaljskog života? Jesam li ja samo svoje tijelo, upravljaju li sa mnom moji osjećaji, moja narav ili pak nešto drugo?

Ti si, prije svega, dragi prijatelju, biće duha. Ti si čovjek upravo po svojoj duhovnoj stvarnosti. Ti nisi životinja, niti biljka, nekakva neživa tvar ili kakva energija. Ti si pomno i promišljeno satkan, jedinstveno oblikovan i toliko silno bogat. Tvoje bogatstvo nisu tvoji stanovi, putovanja niti bogata karijera već neizmjernost tvoje duhovne duše. Tu si ti ti!

Ne moraš negdje putovati da bi sebe pronašao. Potrebno je danas doći k sebi!

Baš poput sirotog pijanca koji se konačno otrijeznio i shvatio da je činio krivo. Čovjek je bitan, ne neko mjesto ili plaža od kojih očekuješ da će te odmoriti ili razonoditi.

Od tebe sve polazi.

U tebi je odluka za mir ili nemir, za povjerenje ili tjeskobu, za tugu ili radost. I zato je svako mjesto, svaka prilika, svaka situacija našeg života neizmjerno dragocjena. Kada ideš ujutro u pekarnicu po kruh, nasmiješi se, donesi radost ljudima koje ćeš putem susresti! Dok pripremaš ručak ili pospremaš stan promatraj kako nešto novo i lijepo nastaje, oživi tada svoju kreativnost! Dok čitaš dobru knjigu nastoj zadržati dobre i plemenite misli koje su te dotaknule pa ih kasnije prenesi svojim ukućanima.

Ako te netko danas povrijedio kakvom grubom riječi, ti ga blagoslovi i zaželi mu dobro u svom srcu. Ako te kakva vijest zastrašila i ispunila srce tjeskobom, samo se sjeti da je tvoj Stvoritelj svemoguć i da je ovaj svijet u Njegovim rukama.

Počnimo od danas otkrivati predivne krajolike unutar svoje duše – sebe kao osobu, svoj karakter, svoju savjest, intelekt i razum, slobodu, povjerenje, nadu i ljubav, religioznost i kreativnost i još neizmjerno neizmjerno više, umjesto da tražimo sebe “negdje izvana”.

Donesi odluku: “Hoću! Želim otkrivati tko sam to ja! Želim živjeti svoj život smisleno i cjelovito, sa vjerom i povjerenjem u Dobrotu! Želim svakog dana sve više i više otkrivati Stvoriteljevu sliku u meni!”.

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatitza tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.