Piše: Lana Poljak Branisavljević

ZNAŠ LI ČEKATI?

Jedna od bitnih čovjekovih vrlina i kreposti je strpljivost. Ona kao da našu brzu i naglu psihofizičku narav stavlja na pravo mjesto. Kao da kaže: “A kuda bezglavo juriš, čovječe? Pričekaj malo…Uspori…”

Mi često srljamo želeći odmah nešto reći, odmah nešto učiniti, odmah istog trena vidjeti plodove naših napora i našega rada.

No, ponekad u životu treba pričekati. Treba učiti kako biti strpljiv. Trudna žena ne može usporiti niti ubrzati rođenje djeteta, ona je strpljiva devet mjeseci čuvajući dijete koje joj pod srcem raste. Zemljoradnik koji je posijao sjeme, može samo strpljivo čekati i iščekivati zlatno klasje i bogatu žetvu u točno određeno vrijeme za to. Student ne može preskočiti brojne ispite i odmah doći do diplome, već strpljivo i trudom savladavati jedan po jedan ispit.

Biti strpljiv i ustrajan znači biti zagledan u cilj, u ono dobro što te nakon ovog sada čeka.

To znači ne odustajati već pri prvoj težoj prepreci ili krizi. Čovjek lako odustane kada se zagleda u neku trenutnu muku, bol ili patnju, jer ga svladaju sumnja i strah te pomisli: “Ne mogu dalje…” Jesi li, dragi čitatelju, imao takvo iskustvo? Ja jesam, više puta u svome životu… Što tada činiti?

Sjeti se, ne ovisi ovaj svijet ni tvoj život samo o tvojim naporima i snagama. Postoji Stvoritelj koji je svemoguć, On drži tebe, svakog čovjeka i svijet. On može svaku situaciju tvoga života okrenuti na dobro.

Vjeruješ li to?

Jesi li i ti među onima nestrpljivima?

Znaš li čekati?

Da li lako odustaješ?

Biraš li često „lakši” put, onaj za koji ne treba puno truda?

Svaka tvoja ustrajnost će ti se stostruko isplatiti, biti za tvoj rast i napredak. To je zakonitost duha upisana u naše biće.

Probaj u danima koji dolaze biti strpljiviji prema sebi i prema drugima. Odbaci nervozu i nestrpljivost i tvoja duša će ti biti zahvalna.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.