Piše: Lana Poljak Branisavljević

PRONALAZITI MIR

Sjedim rano ujutro u svojoj kuhinji i promatram oko sebe. Mir, tišina, novi dan nastaje, sunce se kroz prozor polagano uzdiže…tek poneki zvuk tramvaja u daljini. Grad još spava…

Osluškujem okolinu, ali i svoju dušu…i otkrivam: Mir je ono za čime čeznem. To je ono što mi danas iznova treba. Nije mir neka izvanjska stvarnost, nije to oslobođenje od obveza i odlazak na godišnji odmor. Nije to ni odmicanje od ljudi i nužno ulazak u osamu. Čovjek, naime, može biti na na najljepšem mjestu na ovom svijetu, možda sam, a možda okružen dragim ljudima, imati sve ono materijalno potrebno za život, a da u njemu zapravo vlada nemir, nezadovoljstvo, da je nesretan ili pak da u ničemu ne vidi smisao. 

Kako si ti? Kako je tvoja duša danas, dragi čitatelju? Za čime ti danas čezneš? Imaš li i ti naočigled sve što ti treba, a opet kao da ti stalno nešto nedostaje? Da li je u tebi mir i s blagoslovom radiš svoje poslove ili si stalno napet i u grču? Znaš li zahvaljivati ili često gunđaš? U što si zagledan? Možeš li čista pogleda stati pred ljude?

Čovjek svoj mir pronalazi prije svega u dubokoj i nepokolebljivoj spoznaji i iskustvu da je od Stvoritelja ljubljen, da zna čiji je, otkuda je došao na ovaj svijet i kamo njegov život ide. Neprestana neizvjesnost i nesigurnost u čovjeku stvaraju nemir.

Nadalje, čovjek ne može u sebi nositi mir ako ne prihvaća svoj život i sebe ovakvim kakav jest ili pak u svom srcu nosi ljutnju ili negativnost prema drugoj osobi. Bez praštanja i oproštenja čovjek ne može doći do mira. Zato ako nosiš kakvu uvredu, možda od jučer, a možda već duži niz godina, odluči da ne želiš više tako. Odbaci svaku vezanost za negativnost i zlo i dopusti da možda taj naočigled mali tračak dobra, koji poput pukotine u stijeni unosi svjetlo u mračnu spilju, donese u tvoju duhovnu dušu spokoj. 

Želim ti, dragi čitatelju da te danas prožmu mir, sigurnost i radost, da tvoja duhovna duša na nov način oživi i da upravo o tome svjedočiš drugima!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.