Piše: Lana Poljak Branisavljević

RED ILI NERED

U svijetu oko nas sve se ritmički odvija. Izmjenjuju se minute, sati, dani, mjeseci i godine. Iza noći uvijek dolazi dan, iza proljeća ljeto, iza jeseni zima. Određen nam je početak i završetak radnog dana, školskog sata, akademske godine… U našem životu postoji vrijeme za rad i vrijeme za odmor. Sve je nekako posloženo i svrhovito.

Biljke imaju vrijeme oplođivanja, cvatnje i na kraju ubiranja plodova. Ptice selice tako jasno znaju kada kreće putovanje u toplije krajeve. Pa i sam naš organizam nam odaje znakove reda i pravilnosti. Naše srce pravilno radi ako su njegovi otkucaji u rasponu od 50 do 100 otkucaja u minuti. Sve ostalo na neki način oštećuje njegov rad. Majka nosi dijete u utrobi 40 tjedana. Ako se dijete rodi ranije ili kasnije postoji određeni rizik za majku i dijete. Ako nam vrijednosti krvnog tlaka budu preniske ili previsoke čovjek se ne osjeća dobro.

Sve oko nas i u nama nam ukazuje na red, pravilnost i zakonitost.

U čovjeku također postoji i prirodni moralni zakon. On je poput prometnih znakova koji nam jasno daju upute i ukazuju na ispravan smjer. Baš kao i naša savjest. Duhovna duša kao središte čovjeka, također ima svoju jasnu strukturu.

Ti možeš biti u redu ili u ne-redu. Ako si rastresen, ti si u neredu, nisi dobro. Ako si lijen i trom i nikako da prioneš nekom poslu koji već odavno trebaš napraviti, u tebi vlada nered. Ako te savjest opominje jer si učinio nešto ružno, ti nisi u miru sam sa sobom i sa drugima. Ako nekoga osuđuješ, ogovaraš, stalno kritiziraš, ti si ispao iz dobrote. Ako si zarobljen raznim negativnim navikama poput psovke, pušenja, prekomjernog pijenja alkohola ili si već zakoračio u kakvu ovisnost, tvoja duša ti šalje alarm – vrati se, ponovno uđi u red.

Promisli nakratko, je li u tvom danu red ili nered?

Kako obavljaš svoje obaveze?

Radiš li poslove na vrijeme?

Kasniš li često?

Jesi li mudar ili brzoplet?

Znaš li zastati i odvojiti bitno od nebitnoga?

Imaš li u danu vrijeme kada se sabireš i čistiš svoje misli?

Samo Onaj koji je istinski red može i nas “uvoditi u red”. Ono nježno Očevo srce koja zna svaku našu potrebu i čežnju i danas te čeka…

Stavi Ga na prvo mjesto prije svih svojih obaveza i poslova i iskusiti ćeš kako će tada baš sve što si planirao biti u redu i baš kako treba.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakNovi život
Sljedeći članakŠto je najdragocjenije?
Lana Poljak Branisavljević
Rođena u Zagrebu. U braku, majka dvoje djece. Po zanimanju mag. socijalnog rada, zaposlena u Domu za starije osobe u Zagrebu. Kao srednjoškolka 1998. godine dolazi u Centar za duhovnu pomoć u Zagrebu tražeći pomoć u suočavanju sa vlastitim egzistencijalnim strahovima. Istovremeno uz odlaske na hagioterapiju sudjeluje na seminarima za novu evangelizaciju i od tada je neraskidivo vezana za djelovanje Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć u Zagrebu gdje je volonter od 2000. godine. Trenutno radi kao hagioasisten.