Piše: Lana Poljak Branisavljević

TI U MENE VJERUJEŠ

Jedna od temeljnih terapija u hagioterapiji jest upravo prihvatiti sebe kao ljubljeno i željeno biće svoga Stvoritelja. Također, jedna od dvije dobro nam poznate zapovijedi ljubavi glasi “Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga.” Sigurno si puno puta pročitao i u ovim tekstovima na našem portalu pitanja: “Ljubiš li ti sebe? Prihvaćaš li sebe?”.

No, ima dana, vjerujem da i sami imate to iskustvo, kada nismo zadovoljni sami sa sobom. Kada nam je teško prihvatiti tu istinu da smo ljubljeni i željeni, da si upravo baš ovakav dragocjen i vrijedan. Ima dana kada nam se čini da sve što radimo, radimo pogrešno, da nismo dovoljno dobri i uspješni. Uspoređujemo se sa drugima i svoj život doživljavamo kao neuspjeh. Htjeli bi biti bolji, htjeli bi činiti drugačiji, a u nama nemoć i negativnost. Ima dana kada sumnjamo u svoje sposobnosti i u same sebe. No, hoćemo li u tome ostati?

Što nam je činiti da se iz toga izdignemo? Sjetimo se tada te čvrste istine – Ja sam dijete svoga Stvoritelja, On me je stvorio i On me i danas stvara. Ja već danas mogu biti nova, bolja, promijenjena…

Moja vrijednost ne proizlazi iz mojih napora i zasluga, dobrih i moralnih djela, nego iz toga što sam Njegova. Pa zar malo dijete mora nešto učiniti da bi zaslužio roditeljsku ljubav? Treba samo potrčati mami i tati u zagrljaj…i tada zna, sve će opet biti dobro. I kada sam u sebe posumnjaš, poslušaj Njegov glas koji ti govori: Ali, ja u tebe vjerujem! Ja imam povjerenja u tebe! Ja sam tebe izabrao! Povjerenje se gradi prihvaćanjem i predanjem.

Probaj u sabranosti ovako progovoriti: Prihvaćam sebe ovakvu kakva jesam, sa svim svojim dobrim i lošim osobinama, manama i navikama, svojim osjećajima i doživljajima, koračanjima i zastajkivanjima na putu…Sve sam to ja.

I sve to što ja jesam u svojoj slobodi stavljam u Tvoje ruke. Dopuštam ti da me oblikuješ, ozdravljaš moje rane i nesigurnosti, da me pridigneš, da mi pokažeš tko sam to ja uistinu, da živim svoje dostojanstvo koje mi je od Tebe darovano. Dopusti svojoj duši da se iznova pridigne osluškujući Stvoriteljev glas: Ja u tebe vjerujem! Ja stojim čvrsto uz tebe! Osloni se na mene…

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.