Piše: Lana Poljak Branisavljević

IZAĆI IZ LABIRINTA PRISILNIH MISLI

Sve više mladih ljudi obraća se u naš Centar za duhovnu pomoć jer ima problema sa prisilnim mislima. Baš kao što sama riječ kaže, prisiljavati nekoga znači činiti nešto na silu, protivno njegovoj volji. Prisilne misli čovjeka pritišću i tlače, baš poput kakve velike preše, one ga “drže zarobljenim” u vrtlogu koji se neprestano ponavlja. Mladi to znaju opisati kao labirint iz kojeg ne vide izlaz.

To često znaju biti negativna i ružna sjećanja iz prošlosti, uvrede koje smo doživjeli, nametljive slike, ponavljajuće psovke, seksualne misli, strah od bolesti, strah od pogrešaka, strah od toga da će se nešto loše dogoditi ili da ćemo nešto loše učiniti. Zbog prisilnih misli čovjek često ima lošu sliku o sebi i osjeća krivicu, te upada u samosažaljenje i depresivnost.

Obično, kao i kod većine situacija na koje nailazimo u životu trudimo se svim svojim snagama boriti, ne bi li riješili ili umanjili poteškoću koja nas je zadesila. No, jesmo li uistinu upotrijebili sve svoje snage? Gdje je u našem životu vidljiva duhovna stvarnost od koje smo satkani?

Duh nije nešto apstraktno, nedokučivo ili nepoznato, baš suprotno. Duh je prisutan u svakoj stanici našeg bića, on prožima naše organe i udahnjuje im život. On je pokretač čovjekovog rasta i razvoja. On nema prostornih niti vremenskih granica. Naše misli upravo su duhovna stvarnost, zato i zdrave misli proizlaze iz zdravog duha.

Kako se osloboditi negativnih i prisilnih misli? Prije svega podsjeti se tko je u temelju tvoga života…Tko te tako mudro i originalno satkao? Stvoritelj koji je sama Dobrota, Ljubav, Istina i Ljepota tebe poznaje, svaki tvoj udah i izdah, od začeća do današnjeg dana, svaka tvoja misao Mu je znana. Zato ne boj se svojih misli pa kakve god one bile. On za njih zna i razumije te.

Nikada te ne osuđuje, zato nemoj ni ti sebe suditi. On želi da budeš u istini i da budeš zdrav. Zato učini i ti korak prema tom zdravlju i donesi danas odluku: Neću analizirati zlo i negativne misli. Ono u što sam zagledan to mene ispunja. Ono što gledam i slušam postaje dio mene. Ja se zato odlučujem za dobre misli!

Stvoritelju moj, Ti budi čuvar mojih misli, da budu dobre, da me izgrađuju, da mi donose zdravlje! Želim vedre misli! Kada ti nadođe kakva prisilna misao važno je ostati miran i s pouzdanjem reći: Vjerujem da će biti dobro! Pod Tvoju zaštitu stavljam svoj život i život svojih najdražih!

Ti sve možeš i želiš okrenuti na dobro.

I ova misao će proći! Iza ove misli dolazi dobra misao…Potrebno je “upisivati” u svoj mozak dobre riječi, svakog trena iznova tražiti odsjaj nade i rasti u povjerenju! Onome koji vjeruje zaista je sve moguće! Odvaži se i kreni!

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.