TJESKOBA I MIGRENA – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je slučaj ustupio. Podaci poznati uredništvu

Ovo je primjer kako čovjekove misli koje prelaze u riječi mogu povrijediti osobu i uništiti joj povjerenje i vjeru u život.

U pratnji muža u Centar dolazi pedesetogodišnja žena, majka dva odrasla sina. Razlog dolaska je teška tjeskoba koja u njoj izaziva strahove za svoj život kao i život njezine obitelji. To stanje se odrazilo na psihofizičku razinu, imala je psihijatrijsku dijagnozu, koristila  lijekove po preporuci psihijatra i jedno se vrijeme liječila  na psihijatriji. S vremenom se javlja strašna migrena koja traje danima pa je primorana sve to vrijeme ležati u mračnoj sobi u potpunoj tišini nemoćna da se pokrene. Nije izlazila u dvorište niti u vrt jer je imala osjećaj da ju svi susjedi špijuniraju, a nije imala u nikoga povjerenja. Voljela je svoju obitelj, vidjela da  zbog njezinog stanja i oni pate. Osjećala je i krivicu što ne može biti dobra supruga niti majka, a silno je to željela.

Kroz hagioterapijski upitnik kroz vrlo pažljiv i obziran razgovor s obzirom na njezino stanje, spoznaje se teško ranjeno egzistencijalno područje koje se manifestiralo nakon prekida radnog odnosa. Kroz kratko vrijeme osjeća strah za budućnost, beskorisnost, besmisao i krivicu zbog nepovjerenja u sebe samu i osjećaja da nema nikoga na koga bi se mogla osloniti.  U stanju tjeskobe i straha izbijaju na površinu sjećanja iz njezinog ranog djetinjstva. U razgovoru svjedoči da je kao dijete od 4 godine vrlo dramatično doživjela razvod braka roditelja. Majka je otišla u Njemačku, a nju ostavlja sa tatom i bakom koja ju je jako voljela i o njoj brinula. S vremenom sa majka udala i rodila djevojčicu, tata se također oženio, a njoj tako malenoj ostala je samo baka. Jedan nesmotren komentar susjede bila je kap koja je prelila čašu egzistencijalnih boli u bazičnom periodu, još je više povećalo osjećaj odbačenosti, manjka ljubavi,  povjerenja i smisla. Bez imalo empatije prema maloj djevojčici samo je rekla: „Tvoja te mama nikada nije voljela zato te je ostavila i rodila si drugo dijete“. 

Majka joj je jako nedostajala pa je svako ljeto boravila kod nje, a ona joj je nastojala nadoknaditi svu ljubav kroz pažnju i poklone jer je i ona njoj nedostajala. Završila je školovanje, zasnovala obitelj, ali se  čežnja za majkom, njezinom blizinom i pažnjom nije  umanjila kroz sve godine.

Zbog njezine psihičke dijagnoze lagano smo posvješćivale dobrotu u njoj i oko nje i to u više susreta. Kroz ljubav iskrena srca i sama sam joj svjedočila iskustvo manjka ljubavi i povjerenja u svom djetinjstvu i kako sam spoznala istinu o sebi i svom Stvoritelju i da me je ta istina oslobodila i ozdravila. Tako se u njoj rodilo povjerenje i osjećaj da ima nekoga tko ju kao osobu razumije i vrednuje i da i ona može doći do svoje istine i okrenuti se životu.

Kroz više susreta otvarala se polako istini o sebi, svome Stvoritelju koji ju je htio, oduvijek ju ljubi i nikada ju nije ostavio. Ponavljala je kod kuće: „Ja sam voljeno i željeno dijete Božje, dragocjena sam i vrijedna. Nikada nisam bila ostavljena, nevoljena, jer me bezuvjetna ljubav cijeli život ljubila, čuvala i nosila.“ Otvarajući se toj istini o sebi i svome Stvoritelju polako se prepustila bezuvjetnoj ljubavi da ju ljubi i nadoknadi sav manjak dobrote, ljubavi, istine. povjerenja,  smisla i vrati joj dostojanstvo. Prihvaćajući sebe kao vrijednu i neponovljivu osobu donosi odluku oprostiti prvo roditeljima i susjedi za koju je spoznala da u njoj nije moglo biti toliko zloće već da je  izgovorila tešku laž iz nekakve svoje povrijeđenosti.

Također je za oprost molila muža i sinove što ih je u svojoj boli zanemarivala. Odlučila se za promjenu života, postala je radosna, počela pripremati jela i kolače koje su najviše voljeli. Obrađuje vrt, u dvorištu sadi cvijeće uživajući u tomu. Susjedi joj više ne smetaju, komunicira s njima i kaže da su vrlo ugodni ljudi. Majku i dalje posjećuje ali više nije ovisna o njenoj ljubavi već se s povjerenjem oslanja na Stvoritelja upijajući svu dobrotu  ljubav i ljepotu kojom ju svakodnevno obasipa.       

OPROSTITI SEBI- iskustvo hagioterapije

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatitza tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
DUHOVNOST I ZDRAVLJE

DUHOVNOST I ZDRAVLJE

Piše: Katarina Mittermayer, dr

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević TVOJ POGLED Dok sneno otvaram oči na početku


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati