Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

IZLAZITI IZ ZABORAVA

Piše: Lana Poljak Branisavljević

Vjerujem da su brojni od vas koji posjećujete stranice ovog portala imali priliku slušati uživo ili barem putem snimki profesora Tomislava Ivančića. Ako ste ga pažljivo slušali tada ćete se sigurno prisjetiti kako je znao reći: Čovjekov najveći problem je zaborav!

Ti čuješ ili pročitaš nešto dobro, vrijedno i dragocjeno, to te ponese i podigne, a onda opet kao da neki čudan zaborav sve to odnese. Toliko smo čuli dobrih predavanja, propovijedi, radio emisija, pročitali kvalitetnih knjiga i? Gdje je sve to, što je od toga u nama zaživjelo? Mi smo uronjeni u ovaj svijet u kojem prevladavaju psihofizičke zakonitosti, a one nas usmjeravaju na ovdje i sada. Sve je podređeno tijelu i tome da odmah i trenutno ispunimo njegove čežnje.

No, duhovna stvarnost je riznica naše memorije, sjećanja i pamćenja.

Naš duh upija stvarnosti oko nas koje doživljavamo, vidimo i slušamo. Zato i čovjek nije samo ono što trenutno jest. On je čitava njegova prošlost, ono što je sada, ali i ono što će tek postati. U trenucima životnih poteškoća i kriza, kroz koje svi kad tad prolazimo, potrebno je “izvući” iz zaborava sve one trenutke kada smo se pridizali, kada smo bili ustrajni, odvažni, ponosni i zahvalni. Potrebno se prisjetiti koliko nas je puta u životu naš Stvoritelj izvukao iz nemoći i provalija našega života, koliko puta nam je spasio Život. Kako bi to čovjek mogao zaboraviti, zar ne? No, kao da neka gusta prašina padne na to i mi tada vidimo samo ono loše, manjak, ono što nam nedostaje.

Suprotno od zaborava je neprestana svijest o tome gdje si i kamo ideš.

Upravo zato je potrebno više puta ponoviti, pročitati, izgovoriti ono dobro što si čuo ili pročitao, tako dopuštaš da se to iz tvog razuma “spusti u tvoje srce” i postane dio tebe. To je onda tvoje iskustvo koje ti više nitko ne može oduzeti. To su plodovi tvoga života od kojih ćeš živjeti. U danima koji su ispred nas učinimo ovaj praktičan korak izlaska iz zaborava.

Potičem te, dragi prijatelju, izaberi koji tekst ili zvučni zapis utemeljitelja hagioterapije i barem tri puta polako i sabrano pročitaj ili poslušaj… Opažaj koja promjena će u tebi tada nastajati…Budi ustrajan!

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Treba li čovjeku u ovom suvremenom dobu nada?

Treba li čovjeku u ovom suvremenom dobu nada?

Piše: Silva Vrdoljak, hagioasistentica  Ovo suvremeno doba gajilo je nadu u

Next
BITI I POSTATI DIJETE

BITI I POSTATI DIJETE

Piše: Sanja Popadić Kako su djeca jednostavna i neopterećena, iskrena i


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati