Kolumna za ŽENU

Piše: Zrinka Šarić, hagioasistentica CHT Samobor

IZGUBLJENA ŽENA

Vara li žena samu sebe ili druge?

Dok luta izgubljena društvenim mrežama i druguje s virtualnim svijetom bez daha, da izdrži maraton uvijek novog trenda, izgubljena žena ne ćuti čežnju vlastitih dubina već je zabrinuta strastima i željama što ih je izbacilo more života kojima je zagadila vlastitu prirodu, sebe. Priroda žene je ugrožena!

Vulkani bijesa i frustracija izbijaju u krivo vrijeme, na krivom mjestu. Toplinskim udarom depresije ne da nikom blizu sebe. Poplavom burnih i neshvaćenih emocija otjerala je najbliže. Zabrinjavajuća je uništena prirodna ljepota žene do te mjere da se ne nazire
radost i otvorenost životu.

Kojom zadaćom se bavi žena današnjice?

Da filterom ili bez, uljepša fotku na instagramu koju filtrira, a sliku sebe zapusti. Kome to mora udovoljiti svojim izgledom? Za koga se trudi, za sebe ili muškarca, ženu do sebe ili norme društva?

Opet su razotkrivene rane žene. Svakom svojom gestom, činom, djelom ili nedjelom. Uzrok svemu tome je manjak ljubavi, povjerenja, nježnosti, pažnje i neprihvaćenost još iz bazične dobi. Zato žena silno treba potvrdu da vrijedi, ima potrebu da bude primijećena, zapažena, prihvaćena i voljena, a to joj potvrđuje da nije odbačena.

PREVARENA ŽENA

Tko je nametnuo nametnuto: „Da žena ‘mora’, samo mora, uvijek mora, svugdje mora i sve mora?“ Mora li beba nositi rozo, djevojčice se igrati s barbikama, tinejdžerice biti pristojne i tihe pored bučnih i divljih dječaka, a adolescentice fine bez vulgarnih psovki.

Moraju li studentice položiti na vrijeme ispite i biti „umiljate“ profesorima, a dečki ispijati piva i mahnito juriti vozilima. Mora li se mlada žena odškolovati „do kraja“, do doktorata, zaposliti i probiti karijeru, a onda još i udati, roditi djecu, ostavljati ih ili ostaviti „sebe sa svojim uspjesima“ i dati se djeci.

Ah, mora li čovjek biti „čovjek“? O ne, ne mora, dana mu je sloboda, a bit slobode je birati
dobro, čovjekoljubivo, istinito i moralno, za opće dobro.

Kome je dana sloboda, ženi ili muškarcu? Tko kome daje slobodu? Što je sloboda? Je li to „ono“ kad ti roditelji dopuste da činiš sve, ama baš sve što bi te učinilo „zadovoljnim“ i „sretnom“? Dopušta joj zbunjena majka i nemoćni otac.

„Promijeni si mobitel, odjeću, stil, imidž, ma ako treba i identitet. Promijeni si mjesto stanovanja,ma mijenjaj prijatelje, partnere, stav, svjetonazor, izrezbari kožu tetovažama, izbuši je piercingom, potegni nešto žestoko, povuci dim, odstrani ‘strano tijelo’ u utrobi – samo da si mi sretna kćeri jedina, sine ponosne majke i da me ne prestaneš voljeti. Promijeni spol kad sebe ne možeš. Zato se ionako pobrinulo društvo.“

SLOBODNA ŽENA

Je li današnje društvo „naklonjeno“ ženi, pa joj daje slobodu pod krinkom „dobra“ da ima pravo birati za njeno dobro?

Nitko „ne treba“ dati slobodu ženi. Jer je sloboda čovjekova vrhunska sposobnost, ali i opasnost ako je ranjena. Ženo, već imaš slobodu!

U sebi. Hagioterapijom ženi treba otkriti slobodu kao vrhunski organ koji je dan svakom čovjeku, muškarcu i ženi. Svijest o duhovnoj stvarnosti u sebi, čini slobodu realnu i neuništivu. Žena treba otkriti izvanjsku i nutarnju slobodu. Nutarnja sloboda je tvoje bogatstvo, ženo. Nju ti nitko ne može oduzeti. Ako odlučiš DOBRO, dobro postaje tvoja sudbina. Zato izaberi istinito i pravedno. Sve ti možeš, ali ne moraš. Svojom slobodnom voljom ti prepoznaješ dobro za sebe i druge i biraš samo dobro.

To je bit slobode: birati samo dobro.

TKO JE ŽENA?

Žena je odgovorni član društva. Podigne li se duhom na antropološku razinu u nezadovoljnom tijelu otkrit će tko je žena, a ne što je. Uzdigne li se na razinu duha u poniženom i obezvrijeđenom tijelu podignut će pogaženo dostojanstvo.

Otkrij sebe kao osobu koja jest. Otkrij „bit“ žene. Slušaj govor „biti žena“ da te podigne na duhovnu razinu. Tu ćeš se sresti sa sobom, vratiti k sebi, u svoj izgubljeni raj. Tamo gdje si ti „ti“. Čuješ li svoje „ja“?! Jastvo, po kojem si originalno, jedinstveno, neponovljivo biće. Ne trebaš sličiti ni na jednu drugu ženu, jer si baš ti dragocjena i vrijedna po tome što postojiš. Od sedam milijardi ljudi nema nitko kao ti, zar ti to ne govori koliko si važna.

Učinila si svijet ljepšim, tvojim postojanjem društvo postaje bolje i plemenitije.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.


1 COMMENT

  1. Gospođo Zrinka,lijepo je što postojite! Nisam ni slutila što se krije iza naslova članka. Čak mi je djelovao smiješan. Ali kad sam pročitala članak kao da su se svi filteri srušili i ja sam se našla pred svojom istinitom i predivnom slikom sebe. Istina da ta slika nije prilagođena svijetu i da izostaje vatromet kojem svijet tako zadivljeno ali lažno plješče. Ali ja napokon imam sebe. Toj radosti ne treba filter. Osijećam kako istinita radost teće mojim tijelom i prelazi sve granice materije. Moja slika mene,kad ju prihvatim iz Bitka,veća je od sveg onog što moja tjelesna i osjetilna razina može obuhvatiti. Tako je divno kad ja mogu biti slobodna Ja. Bilo bi super kad bi svaka žena doživjela to što Ste nam htjela ovim člankom darovati. Nastavite nas poticati. Želim Vam svako dobro. Elvira