U Orebiću je održan Seminar nove evangelizacije u organizaciji Zajednice Molitva i Riječ Korčula koji je trajao od 3. do 5. svibnja 2019. godine. Tema seminara bila je „Duh je onaj koji oživljuje“. Voditelji seminara bili su članovi Zajednice Molitva i Riječ, hagioasistenti i teolozi, prof. Ljerka Jurkić i dipl. ing. Ivo Juroš Mili. Sudjelujući na predavanjima, sudionici su vođeni kroz pitanja o čovjeku, smislu njegova postojanja, pitanja zla u svijetu, vjeri, molitvi, obraćenju, Duhu Svetom i Crkvi, kojoj je on obećan. Cilj seminara bio je steći temeljno kršćansko iskustvo te susret s Bogom u Duhu Svetom koji ne ostavlja sumnju da je Isus i danas jednako živ kao i prije dvije tisuće godina.

ISKUSTVA SUDIONIKA SEMINARA

Nikad nije bilo u meni više straha, neugodnosti i srama prije odlaska na seminar.  Prije nekoliko godina na prvom seminaru bila sam manje uznemirena, iako je sve bilo novo, nikad dotad doživljeno. Zašto? I onda prvo pitanje: “Zašto si došla? Što očekuješ?” I još se veći nemir javi u meni.  Zasramim se tebe, Isuse, i ljudi oko sebe. Ti vidiš to, vide li i oni? Jedno teško vrijeme. Rastresenost, briga, tjeskoba… sve ono što me udaljuje od tebe.  Kao da nikad nisam čula da mi možeš pomoći nositi sve to, kao da nikad nisam doživjela tvoju pomoć u trenucima jada i pada na dno, razočarenja prvo u sebe pa sve ostale. Upirem se svojim snagama i još nas na  to opominje, čujem, to je oholost. Slušam… nemoj se suprotstaviti zlu, ne mogu ja svojim zlom uništiti tuđe zlo. Isus mi daje mir koji mi svijet ne može dati, ulijeva radost u srce. I čujem da se duhovna dimenzija može stalno razvijati. I čujem da se duhovna dimenzija može stalno razvijati. “Nije milost jeftina, ona je došla preko križa”… i mnoge druge riječi koje umiruju, ali i upozoravaju. “Grebe” ono životno i dalje, ali trudit ću se. Duh me oživljuje i iščekujem sljedeći seminar s velikom nadom i željom. 

Rita

Opet znam i čujem da kad sam u dobroti tada sam u Bogu, a i da sam bez dobrote kao stablo bez korijena. Kad se zaboravim okrenuti dobru znam da sam potištena, rastresena i pomalo tužna. Ali znam i one trenutke kad želim sve kontrolirati i uzeti u svoje ruke i kad sam ohola. Ali u meni nemir sve opet vrati na svoje mjesto. 

Jesam li obraćena?

Pa, još ne. Bojim se, sumnjam, more me ljudske slabosti.

Još uvijek učim predavati sve Isusu i čistim srce za Duha Svetoga. Želim da me on promijeni, a preko mene i druge ljude. A ta milost nije jeftina jer ona je preko križa došla!

Mirja

Ovaj seminar na moj život djeluje tako da se svakodnevno podsjetim u svojoj sabranosti kako duh nadilazi moju tjelesnu stvarnost, moje emocije,brige.Osnažila sam pouzdanje u Duha Svetoga, ne u ljudske snage. Svu svoju brigu predajem tebi Isuse jer ti se brineš za mene.

Zrinka

Kad se prisjetim seminara, prvo što mi padne na pamet je Duh Sveti. Po prvi puta, nakon duhovnih obnova i seminara doživjela sam iskustvo Duha. Kao što i sam naziv seminara kaže, tako sam ga i ja doživjela. Kao onog koji mi udiše život u nekoj drugoj dimenziji, ne samo psihičkoj i fizičkoj, nego kao da postojim i još jednim dijelom sebe za kojeg nisam znala da ga imam. Oči su mi se odjedanput otvorile za ljepotu. Ljepotu života, ljepotu u ljudima, bližnjima, prirodi, u sebi. Ne želim reći da sam postala nov čovjek poput apostola Pavla, nego da je nešto u meni postalo svjesno svog postojanja. Vjerujem da je to Duh Sveti koji živi u meni, koji mene samoj sebi osvještava, koji me popravlja, koji uzima moje strahove, liječi moje rane, pomaže mi da vjerujem da bit će dobro i izvodi sve na dobro.

Anja