Dvorana “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta ovog vikedna je bila ispunjena ljudima pristiglim iz cijele Hrvatske i europskih zemalja. Kako bi povodom treće godišnjice smrti prof. dr. Tomislava Ivančića (30. studenoga 1938. – 17. veljače 2017.) prisustovali okruglom stolu na temu „Prof. dr. Tomislav Ivančić – predvodnik evangelizacijskog pokreta u Crkvi” i seminaru nove evangelizacije na temu “Bit će te mi svjedoci”.

Ivica Lulić i Silva Vrdoljak/ Foto:Snježana Švabenić

Ovim seminarom obilježena je i 40. obljetnica od prvog evangelizacijskog seminara. Tijekom tri dana kroz seminar su nas vodili dipl.kateheta Ivica Lulić i theol. Silva Vrdoljak.  Voditelji su snažno i svjedočki prenijeli svoje iskustvo drugovanja s Prijateljem iz Nazareta.

preč. Marko Kovač/Foto:  Snježana Švabenić

Okrugli stol je otvorio duhovni savjetnik Zajednice Molitva i Riječi i biskupski vikar za pastoral u Zagrebačkoj nadbiskupiji i preč. Marko Kovač. U svome govoru poručio je kako biti istniski svjedok znači biti mučenik te je pozvao okupljene da pokušaju promatrati i svjedočiti, te u svemu slaviti Boga.

vlč. Mato Draganović/Foto: Snježana Švabenić

Župnik u Kutini vlč. Mato Draganović, koji je u Sisačkoj biskupiji od 2013. godine povjerenik za novu evangelizaciju i župnu katehezu. Dijeleći svoj doživljaj prof. Ivančića, još iz studentskih dana, rekao je kako se on ‘igrao ljubavi prema Bogu i čovjeku’. Otkrivajući gdje ga je prof. Ivančić uspio “zavesti” istaknuo je: „Bio sam sretan što sam mogao moliti za vrijeme Domovinskog rata u prostorima KBF-a, danononoćno se molilo i čudio sam se kako me je netko mogao zavesti da molim noću”. Prisjetio se kako je on na jednostavan način prenosio ljepotu crkvenih otaca te uspijevao posadašnjiti svo to blago što je i poticaj za vježbanje kako biti plodni u vjeri.

don Vito Zečević/Foto: Snježana Švabenić

“Bio je čovjek medija i kroz svoje nastupe u medijima i izvan njih, uvijek bio onaj koji je evangelizirao i širio optimizam među čitateljima, slušateljima i gledateljima. Ivančić je bio komunikator jednostavan, pun znanja i radosti. Koristio je jednostavni jezik, jako puno je unosio duhovitost u svoje nagovore i predavanja. Koristio je i tišinu kao način komunikacije, a ne samo riječ. Bio je dubok, imao je u sebi duhovnu dubinu.”, s ovim riječima profesora je opisao kao velikog komunikatora doktor komunikacijskih znanosti salezijanac don Vito Zečević, koji djeluje kao župni vikar u župi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji.

fra Serđo Ćavar/Foto: Snježana Švabenić

Nadovezujući se na don Vitinu izjavu da je prof. Ivančić bio komunikator, Fra Serđo Ćavar naglasio je kako je on bio i provokator: „Prof. Ivačić provocirao nas je da živimo svoj vjeru svakodnevno, konkretno u nekim svojim životnim egzistencijalnim situacijama. Poticao nas je na onaj evanđeoski poziv da budemo sol zemlje, i da idemo u svijet. To je, po meni, evangelizacija – preobražavati svijet napojeni Kristom i njegovom blizinom”

fr. Johna Egan /Foto: Snježana Švabenić

Audio i video zapisima su nam se pridružili sa svojim svjedočanstvima o prof. Ivančiću: vlč. Miran Kelšivar duhovnik Zajednice Molitva i Riječ u Sloveniji i prevoditelj svih Ivančićevih knjiga na slovenski jezik , koji ga je doživljavao kao velikog uzora i koji mu je bio ‘čisti studenac karizme i izvor mnogih novih snažnih poticaja’. Zatim svećenik koji djeluje među iseljenim Hrvatima u Švicarskoj fra Mike Stojića kojega je prof. Ivančić poučio ‘nositi ljudima života Boga’, kao i svećenika iz Irske fr. Johna Egana koji je duhovnik ZMR u Irskoj.

mons Andrija Kišiček/Foto: Snježana Švabenić

Dugogodišnji profesorov suradnik i prijatelj mons. Andrija Kišiček podjelilo je s nama crtice iz njihovog prijateljstva koje je započelo prije više od 40 godina. Prisjećajući se tih početaka rekao je da je uz prof. Ivančića proživio bogat duhovni život. „On je zbilja znao moliti, onako snažno da pogađa čovjeka. Pomagao mi je da se otvorim u molitvi, a kada je propovijedao tijekom mise lijepo je tumačio evanđelje da je sve onako ulazilo u našu dušu”, rekao je mons. Kišiček.

Sada je na vama…

Bile su završne riječi Prof. dr. Tomislava Ivančića s adio zapisa koji je reproduciran na okruglom stolu. Povodom toga Ivica Lulić predsjednik matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ pozvao je sve prisutne da se i konkretno uključe u razvoj i podršku djela koji je započeo profesor Tomislav Ivančić.

Mnogobrojni su načini za to, no onaj aktualani je projekt kupnje vlastitog prostora koji će biti administrativno središte u kojem će se odvijati strateške i operativne aktivnosti Zaklade, Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ, Područne zajednice ZMR Zagreb i Centra za bolji svijet Zagreb.

Više informacija o tome možete pronaći u sljedećem tekstu.

Dom zakladnika – prof. dr. Tomislava Ivančića

Naša vizija je otkriti dostojanstvo čovjeku. Pridruži nam se, postani naš pretplatnik, suradnik i podupiratelj hagioterapije. Više informacija na linku za nove i trenutačne podupiratelje.