Pripremila: Kristina Jurković

Šesti Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret u organizaciji Zajednice Molitva i Riječ, Matične vrhovne uprave Zagreb, održan je od 6.7.2022. do 10.7.2022. u samostanu Svetoga Duha u Zagrebu, za tristo pedeset šest sudionika. Sudionici su bili iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Irske, Velike Britanije, Italije, Poljske, Francuske i Luksenburga. Susret su vodili evangelizatori i hagioasistenati iz Zajednice Molitva i Riječ. Trećina sudionika je prisustvovala uživo, a dvije trećine sudionika su se priključile susretu online.

Ovaj susret je posebno obilježilo aktivno, iskustveno sudjelovanje nekoliko svećenika; iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Velike Britanije, koji su nas već svojim prisustvom, a posebno svojim prilozima ohrabrili, podsjetili na nužnost, snagu i mudrost suradničkog odnosa svećenika i vjernika laika danas. To je ta živa Crkva jer Crkva je onaj koji je povezan sa Isusom Kristom. Bilo je dragocjeno čuti kako svećenici i članovi austrijske Zajednice Molitva i Riječ svakodnevno podržavaju u molitvi matičnu Zajednicu u Zagrebu.

Središnja stvarnost prema kojoj je ovaj događaj usmjeravao sve prisutne bila je osoba Duha Svetoga bez kojega je nemoguće ostvarivati poslanje Zajednice Molitva i Riječ. Dokučiti smisao života uopće i bez kojega nam svijet, Europa i Hrvatska propadaju.

Već prvi dan dok je bilo govora o znakovima vremena te o pozivu i poslanju Zajednice Molitva i Riječ kao da smo svi bili “preneseni” duhom u jednu drugu stvarnost, a opet tako trijezno svjesni svega oko sebe i u sebi.

Među nama je zaživjelo jedno novo zajedništvo koje je svakim danom raslo, upalilo se svjetlo jasnoće gdje smo i kamo nas to ovaj dar novog okupljanja potiče i poziva da se odazovemo iskoračiti.

Ima Netko tko nas treba baš za ovo vrijeme i za generaciju s kojom dijelimo vrlo izazovnu svakodnevicu. Ima Netko tko ne želi da se itko od nas izgubi u bespućima zla, rezignacije, dezorjentacije, straha, ovisnosti, depresije i besmisla. Čovjeka treba vratiti sebi i Ocu! – kako reče voditelj.

Drugi dan smo se na poticaj voditelja probijali kroz “uska vrata” i “tijesan put” kojim se prelazi na stranu Kraljevstva Božjega i dolazi do novog iskustva susreta s Duhom Svetim. Jer kako smo čuli: jedno je prvo iskustvo Duha, drugo je na razini zadovoljstva uma a tek treće je iskustvo da te Duh Sveti potpuno zahvati. Očitavali smo sebe u odnosu na duhovnost Zajednice Molitva i Riječ i podsjećali se na istinu da je Isus Krist – jedini odgovor suvremenom čovjeku. Imajući pri tome na umu kako mi kao Isusovi prijatelji smo učenici koji su i obraćenici. U svemu tome nam je trećeg dana pomoglo prebiranje po bogatoj riznici iz baštine Utemeljitelja Zajednice Molitva i Riječ s posebnim naglaskom na osobu Duha Svetoga u navještajima Utemeljitelja. Inače svaki dan smo imali priliku, preko audio zapisa, slušati i otvarati se poticajima samog Utemeljitelja.

Treći dan popodne voditelji su nam pomogli jasno pozicionirati antropološko zdravlje kao temeljnu stvarnost čovjeka i raskrinkati sve idole na tom području što je od posebne važnosti za ovo vrijeme krize čovjeka, krize antropologije, vrijeme materijalističkog i holističkog pogleda na čovjeka.

U tom postmodernom duhu je važan doživljaj, osjećaj, nema se vremena čekati, čeznuti, poštivati put razvoja i rasta čovjeka iznutra nego je sve odmah i sad. Vidjeli smo kako su hagioterapijski principi stoga itekako primjenjivi u životu. Mnogi svjedoci su nam to iskustveno potvrdili. Naglašeno je i to da samo u susretu s osobom Isusa Krista hagioterapijski principi funkcioniraju. Sami ih na možemo provoditi.

U subotu, četvrtog dana, prepoznavali smo fenomene duha kao osobnu dijagnozu čovjeka, nakon čega je uslijedilo i posredovanje duhovnog zdravlja. Iz iskustva onih koji su progovorili svima je ubrzo postalo jasno kako je i stručnost i duhovnost temeljni zahtjev poslanja. Jedno bez drugoga ne ide. Jednako tako je neizostavna uloga Duha Svetog i u hagioterapiji. Jer kako smo mogli čuti: Utemeljiteljeva hagioterapija je hagioterapija u sili i snazi Duha Svetoga! Utemeljitelj je postavio zahtjev; da bismo ulazili u stvarnost duha i čovjekova identiteta potreban je napor istraživanja, obraćenje srca i povjerenje u Duha Svetoga.

Dok smo slušali o tome kako se danas nositi sa stručnim izazovima u hagioterapiji te o dosadašnjim postignućima u hagioterapiji bili smo s jedne strane ohrabreni, ali istovremeno duboko svjesni kako se svi mi nalazim tek “pred pragom” onoga na što smo pozvani i u što tek trebamo ući. Jer kako smo čuli: Hagioterapija nije terapija, nego poticaj za razvoj! Isto tako su tijekom susreta izrečene istine: Ne mijenja nagovor drugog čovjeka nego moje promijenjeno srce i ljubav za čovjeka. Ti možeš drugome pomoći samo u onome što je u tebi ozdravljeno. Osoba reagira na ono što ti jesi a ne na ono što ti kažeš.

U nedjelju su nas voditelji podsjetili kako je Zajednica Molitva i Riječ izvor evangelizacije i hagioterapiji te kako ovaj poziv i poslanje nije moguće ostvariti izvan nje. Dok je bilo govora o viziji Zajednice Molitva i Riječ vjerujem da su mnogi sudionici zapazili onu izrečenu istinu: Perspektiva je Duh Sveti a put do njega je Isus Krist! Susret je završio svečanim misnim slavljem u crkvi svetog Antuna Padovanskog.

Tijekom pauza sudionici su imali prilike više se međusobno upoznavati, prepoznavati, povezivati i iskustveno obogaćivati. Posebno u subotu kada je prije popodnevnog dijela programa zagrebačka Zajednica organizirala prigodni agape u prostorima koji su nam velikodušno dali na raspolaganje gostoljubivi domaćini župe sv. Antuna Padovanskog.

Vjerujem da nikoga od sudionika ovaj susret nije ostavio ravnodušnim. Upijali smo ljubav kako bismo ju mogli davati. Moglo se gotovo “opipati duhovnim ticalima” kako Duh stvara nešto novo i poziva svakog od nas na osobni odaziv i suradnički uđe u to stvaranje. Nije to bio samo jedan od susreta u nizu, već jasan poziv na rast i razvoj!

Hvala svim koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju ovoga susreta.

Dio tehničke službe.
Dio dragocjenog zbora.
Austrijska zajednica na susretu.