Piše: Marina Peterlin

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret održan je od 1. do 6. srpnja 2019. u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu 29 u Zagrebu. Bio je to treći u nizu susreta u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice „Molitva i Riječ“. Ti susreti se nastavljaju na osam Studija hagioterapije, što ih je u istom terminu od 2008. do 2016. godine u istoj organizaciji redovito održavao prof. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice „Molitva i Riječ“ i začetnik hagioterapije u Hrvatskoj i u svijetu.

Na Susretu sudjelovalo je 300 polaznika: 220  iz Hrvatske i 80 iz brojnih gradova Njemačke, Austrije, Švicarske, Poljske, Irske, Velike Britanije, Ukrajine kao i Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Među njima bilo je devet svećenika, nekoliko redovnica i mnoštvo laika različitih zanimanja. Cjelovit sadržaj susreta bio je simultano prevođen na engleski, njemački i poljski jezik. 

Prva tri dana Susreta bila su posvećena temama s područja nove evangelizacije. Izmjenjivala su se predavanja predsjednika Matične vrhovne uprave ZMR Ivice Lulića i ostalih evangelizatora s bogatim svjedočenjima polaznika koji su na nekom od evangelizacijskih seminara doživjeli iskustvo dubine kršćanskog života i obraćenja i temeljne promjene u susretu sa Stvoriteljem, koji tada vise nije dalek Bog nego i brižan Otac i u susretu s Isusom Kristom i njegovom Riječi. 

Drugi dio Susreta bio je ispunjen predavanjima hagioasistenata i mnogim primjerima iz njihova rada na istraživanju antropološke dimenzije i praktične pomoći korisnicima u Centrima za hagioterapiju i duhovnu pomoć u Zagrebu, Samoboru, Splitu, Rijeci i drugdje. Naglašena je potreba precizne izobrazbe i formacije i disciplinirane duhovnosti kako bi karizma Zajednice bila plodna u životu čovjeka, Crkve i društva. 

O. John Eagen, svećenik iz Irske, po završetku susreta oduševljeno je izjavio: „Bogatstvo znanja i obilje milosti Duha Svetoga, kao i susreti s ljudima iz različitih zemalja Europe, učvrstili su me u spoznaji da je dolazak iz Irske u Zagreb – kao i prethodnih godina – bio vrijedan svake funte i svakog kilometra.“ 

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret završio je  svečanom sv. misom u subotu 6. srpnja u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio novi duhovni savjetnik Zajednice „Molitva i Riječ“ preč. mr.  Marko Kovač uz koncelebraciju sedam svećenika polaznika Susreta iz različitih zemalja Europe. U prigodnoj propovijedi naglasio je kako je karizma Zajednice nova nada za obnovu kršćanskih vrijednosti u Hrvatskoj i svijetu. 

Dojmovi sa susreta: 

Susrela sam puno zanimljivih osoba. Prilika za susret bilo je bezbroj: na hodnicima dvorane, na Kaptolu, na Dolcu. Gdje god bih prošetala, susrela bih nekoga od sudionika Susreta, a prepoznavala bih ih po bedževima. Nekoliko njih je izrazilo želju uključiti se u formaciju ZMR. Jedna gospođa je rekla kako je površno pratila profesorov rad, a da je nakon ovog događanja odlučila također aktivno se uključiti. Jedan mladić iz Virovitice otkrio mi je kako svako jutro, podne i večer, odlazi u podrum obiteljske kuće i tamo odvoji pola sata za susret sa Stvoriteljem. Slovenski svećenik koji djeluje u Austriji, bio je na raspolaganju za svetu ispovijed. Lijepo je bilo vidjeti redove ljudi koji su čekali, a nakon ispovijedi izlazili radosni ili u suzama, promijenjeni. Ali, interesantno, i sam svećenik je nakon završetka ispovijedi izgledao preobraženo, sa suzama u očima. On je čak u jednom trenutku odlučio posvjedočiti i sam stupio na binu. Rekao je kako je odlučio polagati ispite u ZMR.

Gospođa iz Ljubuškog je izrazila svoju radost što je bila u mogućnosti biti na ovom Susretu. 

U tramvaju isti dan nakon Susreta uočila sam irskog svećenika, oca Briana. Rekao je da je na Susret došao iz Međugorja i kako je kroz molitvu osjetio kako je Blažena Djevica Marija s nama.

Na Dolcu sam nekoliko dana nakon susreta naišla na skupinu Poljakinja. One su me prepoznale i potrčale mi u zagrljaj, zahvaljujući za Susret. 

Lijepo je biti jedno u Jednomu, onda nema prepreka među narodima. Otvaraju se novi putevi.