Kolumna za ženu: Majčinstvo u ženi

Piše: Zrinka Šarić , hagioasistentica CHT Samobor 

Kako nastaje i što je majčinstvo? Što pridonosi, a što oduzima ženi? Nastaje li majčinstvo u ženi spajanjem jajašca i spermija ili osluškivanjem poziva  i otvaranjem srca životu?

SAMODOPADNA OBMANA ŽENE

Vrijeme je spektakla i u njemu je majčinstvo moda. Mnoge slavne žene odlučuju se za majčinstvo. 

Uspješna, svijetu prikazuje, pokazuje i otkriva svoj trudnički trbuh. Izlaže ga javnosti kao trofej, pokazuje ga kao zlatnu medalju predstavljajući sebe koja je zaslužila divljenje i javno priznanje. Samodostatna, kao da je samo o njoj ovisilo ovo postignuće.

Istovremeno, ovo je vrijeme sveopće nesigurnosti. Dramatično vrijeme u kojem je žena protiv žene.

Jer se pojavljuju “hrabre” i “visokoobrazovane” žene koje će opovrgnuti majčinstvo u sebi, u svojim “best sellerima”. Mukotrpno je rodila svoj “svjetski hit” a demantira o onom što nije živjela i proživjela. Samo teorija bez ikakvog iskustva nije dokaz. Kako opisati okus dobrog vina ako nisi probala ili ako nisi ovisnica? Usuđujem se, nazvati je nasilnica. A upravo smo se izborile protiv nasilja nad ženama.

Žena sam i razumijem ženu. Poznajem joj sve prostore bića, jer sam žena. Znam gdje je zamka, lažni sjaj koji je privlači. Znam gdje su nepravde prema njoj i koliki trud ulaže!

U svijetu nepravde i nasilja povrijeđene osobnosti i potamnjele savjesti ogorčena žena “opravdava” sve pa i zločin koji sama čini. Ženi je nasilno gurnuto opravdanje. Rekla bih brutalno, ženu se danas siluje u mozak i srce. A to su funkcije života. Zato je žena danas zombij. Sve na sebi je platila skupo da bi se osjećala vrijednom. Osjećaj bezvrijednosti ruje do duše, upravo zato jer joj je nepoznato antropološko područje i ne doživljava vlastitu vrijednost po svom postojanju. U vremenu munjevitog širenja vijesti, lažne i istinite putem medija ženi se nameće “nametnuto” zato joj se nebrojeno pitanja roje u glavi. Je li rađanje društveno i kulturalno nametnuto? Može li se nametnuti i ono što je u naravi žene, prirodni tijek?

Gubi li žena slobodu rađanjem?

Sloboda je birati dobro.

Može li vjerodostojno o majčinstvu “vrsni roman” napisati obrazovana spisateljica ili neobrazovana majka brojne djece?

Iz čega nastaje priručnik i književno djelo?

Samo iz mašte ili iskustveno proživljenog?

Je li uspjeh zahvatiti širu populaciju neistinom ili mali broj istinom?

Zanimljivo. Današnji čovjek se lakše uspoređuje sa životinjskom vrstom nego nekom nadnaravnom snagom u svojoj vrsti. Umjesto da ispitujemo i istražujemo otkuda snaga volje i sila ljubavi, strpljivosti i požrtvovnosti u jednoj suvremenoj ženi 21. stoljeća koja se odlučuje roditi 8. dijete, a druga bira ostati uz svoju tek rođenu djecu nakon završene akademije i započete karijere. Mi radije slušamo i podržavamo ženu koja hoće nasilno odbaciti majčinstvo.

SAMODOSTATNOST ŽENE

Moto današnje žene: “Sve mogu sama, pa i sama biti majka.”

Može li svaka žena čuti poziv i odazvati se pozivu majčinstva? Činjenica je da je ugroženo majčinstvo u ženi. Ugušen je poziv u srcu žene. Tko ga i na koji način gasi i guši?

Od koga učimo majčinstvu? Tko daje upute?

Povrijeđena žena, razočarana u život, ogorčena na utrobu. Majčinstvo je izvor svestranih doživljaja, trauma, strahova, nepoznanica stresa.

U utrobi majke već počinje stres. Prvi doživljaj majčinstva počinje u utrobi. To je prvi doživljaj stresa i straha za život. Već u utorbi javljaju se teška pitanja. Je li moja majka dobro sa mnom? Jesam li željen/a? Zašto moja majka osjeća da nije dobar stan meni, a meni je tako dobro ovdje?

Danas se svaka žena osjeća majkom i sama sebe proziva majkom.

Majka svog ljubimca, majka svog doktorskog rada. 

Bebom naziva spisateljica svoju knjigu, a poduzetnica svoju tvrtku. Ljubiteljica biljaka svoju biljku, partnerica svog partnera. Stoga se i muškarac poželio zvati majkom, a tko ne bi?

Može li majčinstvo zahvatiti onu ženu koja se ne osjeća spremnom, koja sumnja da bi bila dobar dom za dijete i onu koja ne želi?

Tko poziva na majčinstvo?

Temeljna istina o majčinstvu jest, da nisu ljudi izmislili majčinstvo. Niti je povijest izmislila, ni društvo, ni kulture. Stoga se ne bi trebale buniti ni ukidati ga. Jer neće uspjeti.

Svi narodi povijesti nastaju i opstaju zbog majčinstva. Ali nažalost, majčinstvo je nasmrt bolesno. Zbog samodostatne žene.

Priznat ću u ime svih majki. Majka je zakazala. Nije znala kako dalje, nije umijela bolje.

Nije mogla ni kad je htjela. Nije imala dovoljno i zato ti je uskratila. Davala ti je previše jer je mislila da time daje ljubav. Nije bila tu kad je trebala. 

Ponekad, često, uvijek, skroz… ostavila te je jer je mislila da mora. Vjerovala je da će ti biti bolje. 

Svijete, majka je zakazala. Društvo, oprosti majci.

Kulture, majka je podbacila. Povijest, počnimo iznova.

Graditi novu povijest s novom majkom.

Treba nam Majka da bi gradili novu povijest gdje neće biti ugroženo majčinstvo.

Treba nam Majka da bi opstali.

Čovječanstvo bez majki nema budućnosti.

Nestat će sve. Ekonomije će propasti, države izumrijeti. Bez djece čovjek prestaje biti domišljat, ne stvara. Društvo se ne razvija. Neće se trebati boriti za okoliš, niti stvarati parkove, vrtiće, bolnice niti škole.

Propast će tvornice bez igrački, odjeće, obuće, školskog pribora. Hrabre žene brojne djece neće biti čuđenje u svijetu. Svijet se neće zadiviti bez brojne djece.

Žene se neće trebati boriti protiv diskriminacije prilikom zapošljavanja. Nestajat će i patiti žena, a ne karijera. Neće se imate kome vratiti u prazan dom s posla. Uzalud će propadat će silna energija i mudrost žene. Jer žena je sok života. Rasut će se i pogubiti jer neće biti djeteta da je raduje. 

Neće vidjeti razliku prijatelja i neprijatelja.

Bračni život biti će besplodan bez soka ljubavi međusobne. Starost bez radosti unučića. Neće trebati nesebični posvajatelji. Neće trebati ni psiholozi, ni profesori, a znanost o čovjeku neće se razvijati… Sve to ako se uguši majčinstvo u samodostatnoj ženi.

SUSTVARATELJICA – SURADNICA STVORITELJA

Osvijestiti istinu majčinstva u ženi daje joj hrabrost i odvažnost. Da je pozvana biti sustvarateljica svijeta daje joj osjećaj vrijednosti.

Da Stvoritelj ima veliko povjerenje u ženu jer joj povjerava neprocjenjiv dar. Ona sudjeluje u stvaranju i zato je sustvarateljica. Sa djetetom majka dobiva sve dodatne alate za život. Sposobnost oko njege djeteta. Snagu volje da može ono što izgleda nemoguće. Rađanje je bolno, ali ta bol je život iznjedrila i tako se preobrazila u radost majčinstva. Dijete majci donosi sve ono što joj je manjkalo. Radost, smjeh, ljubav koja se množi.

Ovaj svijet opstaje samo zbog hrabre žene i njenog sebedarja. Kroz ženu dolazi čovjek. Ne može kroz labratorij. Žena je ključna. 

Zato žena treba srcem rađati, a ne samo tijelom. Tijelom se umara dok rodi dvoje. Uplaši se. Ali ako žena srcem rađa bol bude nadjačana radošću i događaju se čuda.

O Ti Darovatelju života!

Ti Stvoritelju krune svih stvorenja!

Ti neizmjerna Dobroto koja imaš silno povjerenje u ženu da joj povjeriš neprocjenjivi dar Neba da prođe kroz nju na ovaj svijet.

Ti koji jesi daješ šansu biti majka.

Žena ne gubi svoj identitet, svoje jastvo sa rađanjem.

Naprotiv, ona ga otkriva sve jasnije.

Postaje svjesna svoga “Ja”.

Zato majčinstvo nije uloga nego poziv na suradnju. Uloge su prolazne… sportašica, profesorica, poduzetnica… ali majka je POZIV trajan. 

Ostaje uvijek majka kad začme pa da i ne rodi. Kad ostari ili ako se dijete vrati svom Stvoritelju, majka je zauvijek.

Slušaj poziv majčinstva u tebi.

Poziv Stvoritelja koji te zove ekstremnim povjerenjem da ti povjeri najdraže tebi, da preko tebe da šansu života, novom čovjeku Zemlje.

Kolumna za ženu: Religiozna žena ili žena vjere

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Održan seminar na Blidinju

Održan seminar na Blidinju

Što je to motiviralo ljude da prijeđu u četiri dana i po 1200 kilometara?

Next
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

BITI NENAVEZAN Jedna poslovica kaže: “Neovisan znači biti otvoren onomu


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati