Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Tomislav Ivančić, iz knjige Oče

U ČIJIM SAM RUKAMA?

(Bog te ljubi i sve čini za tebe)

Čini nam se da smo prepušteni igri slijepih sila u svijetu. Patnja je trenutak u kojem toga postajemo svjesni. Trpljenje je stoga križanje na kojem se naša vjera mora opredijeliti: ili
priznati da samo Bog vodi naš život ili povjerovati da on gubi kontrolu nad nama i da stoga trebamo uzeti sudbinu u vlastite ruke. O tome kamo smo krenuli na tom križanju ovisi uspješnost i neuspjeh života.

Zovem se vjernik. Mislim da to i jesam. Vjerujem da postoji svemogući i sveznajući Bog. On je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja. Ni list ne pada na zemlju bez njegova znanja. Ni vlas s glave ne gubimo a da to nije on dopustio. On se brine za bilje i životinje, za kretanje svemirskih tijela i za tijek podzemnih voda. Ako je on Bog, onda ništa ne postoji
niti se događa bez njegova dopuštenja i bez njega. Njegovoj kontroli ništa ne može izbjeći.

Sa mnom se može dogoditi samo ono što on hoće.

Kroz slobodu ljudi (ili unatoč toj slobodi) on sve vodi sigurnom cilju.

Taj Bog može biti samo dobar. Ni sjene zla ne može biti u njemu. On nikad ne može zaželjeti da ja stradam bilo u ovom životu bilo iza smrti. Stradati mogu samo ako svjesno odbacujem njegovu spasiteljsku ruku. Dokle god vjerujem da je on dobar i da je on dobar i da je on svemoguć, moj život ne može promašiti cilj i moje želje ne mogu ostati neispunjene.

Moje mrmljanje u patnji, protest i žaljenje kad ne ide kako bih ja htio, otpor i plač kad me snađe nevolja, grijeh i tjeskoba, šutnja puna prijekora prema nebu kad me napusti prijatelj i uhvati strah da će me ostaviti osoba koja je bila polovica moje duše i drugi moj “ja” – sve su to znakovi da ne vjerujem dokraja u svemogućeg i dobrog Boga. Bol otkriva moju nevjeru.


Patnja je tu da mi otkrije pravo lice Boga. On je izbavitelj moj. On me u dlanove svoje urezao, imenom me prozvao, dozvao u život, izabrao me da mu budem blizu (usp. Iz 49, 16;; 43, 4).


Meni se ništa ne može dogoditi. Kroz prividne gubitke on me vodi k stvarnom ispunjenju svih mojih želja. On želi da se potpuno oslonim na njega. Svaka bol je povlašteni trenutak me vodi k stvarnom ispunjenju svih mojih želja. On želi da se potpuno oslonim na njega. Svaka bol je povlašteni trenutak Božje blizine.

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije

Total
0
Shares
Prev
ZASTANI DANAS – Tomislav Ivančić

ZASTANI DANAS – Tomislav Ivančić

Htjeli bismo da ovog Božića Isus ne bude izvan naših sela i gradova, izvan naših

Next
Biti jednostavan kao dijete

Biti jednostavan kao dijete

Piše: Kristina Jukrović Nedavno sam imala priliku provesti malo više vremena s


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati