Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

IZLIJEČI SLOMLJENO SRCE

Čovjekovu duhovnom organizmu potrebni su stalni pregledi. Kao što na naše zdravlje vrebaju virusi i bakterije, kao što se možemo prehladiti i ozlijediti, tako i razni organi našega duha doživljavaju zloću koja poput virusa napada našu savjest, osobnost, karakter ili naše druge duhovne organe. Razne ovisnosti, požude i egoizmi mogu poput bakterija zaraziti čovjekov duhovni organizam te ga vezati i fiksirati na stvari i stvorenja, pa čovjek i ne zapazi da je postao ovisnikom. On je tada poput ptice koja je našla zrnje na cesti i od straha da ga ne izgubi, prestala je letjeti.

Čovjek koji se veže uz materijalna dobra, kojega je zasljepilo imanje i mogućnost velike zarade postaje nesposoban za etičnost, za podizanje na kulturnu razinu, za razmišljanje o duhovnim vrednotama i uopće, nesposoban da ostane čovječan i čovjekoljubiv. Na svakom koraku na čovjeka vrebaju razne duhovne ozljede. Ako se porječkamo s nekim, to nas ubrzo uznemiri i razjari. Dovoljno je da te netko samo gurne u tramvaju i već si bijesan. Od prve nervoze nastaje teški nemir, rana koja u tebi stvara mržnju i bijes, oduzima ti vrijeme i pokazuje kako je najbolje zaustaviti srdžbu i biti strpljiv. Događa se da netko dobije pismo pa ga povrijedi neka riječ ili da netko svome prijatelju ispriča o nevolji koju je doživio, a ovaj ga počne napadati umjesto da ga brani.

Stotine situacija u danu nas ranjavaju, vrijeđaju naše osjećaje i našu savjest, ne daju da gledamo prema gore, da normalno razgovaramo s ljudima. Doživjet ćeš da ti savjest bude nečista, da krivo pomisliš i nekoga ogovaraš, da učiniš neko zlo i povrijediš svoju spolnost, svoj odnos prema Bogu, da prestaneš biti pravedan prema ljudima, nekoga povrijediš niskim udarcem, samoga sebe obeščastiš, da ne paziš na svoje zdravlje i tada se razboliš.

Drugi put ćemo osjetiti kako smo iznutra postali prazni jer već dugo nismo pročitali ni jednu knjigu, nismo pogledali neki vrijedan film; već dugo ne znamo što se događa u svijetu, jedva s kime razgovaramo, sami smo i poslovi su nas zarobili te nemamo vremena živjeti i disati. Ponekad ćemo osjetiti kako smo iznutra puni straha i tjeskobe jer već danima ne molimo, godinama možda nismo bili na ispovijedi, teško prihvaćamo da smo slabi i grešni i da nam treba živa duhovna voda da nas opere. Ne možemo praštati, a lako se vrijeđamo.

Nekome se može učiniti da ga je zahvatila neka bolest, da mu prijeti smrt i da je njegov život došao k svome kraju. Sve nas to onesposobljava da živimo ovaj život i da se pripremimo za onaj vječni ispred nas. Ali što je još gore, to nas čini teško bolesnima pa patimo, vezani smo, nesretni i nezadovoljni, a također oko sebe širimo nezadovoljstvo, mržnju i šutnju. Drugim riječima, duhovna bolest svestrano nanosi zlo, onesposobljava nas i tišti. Kako se liječiti?

U vrevi različitih situacija potrebno je barem dva puta dnevno kroz pola sata prodrijeti do onoga što je u životu bitno, a to znači do Božje prisutnosti koja vodi naš život, do toga da živimo, da ostanemo pošteni i zdravi. To je najvažnije. Biti bitan!

Najprije treba živjeti, a onda raditi i imati sve drugo.

Do toga se dolazi tako da se odreknemo svega što nas sputava i veže, da ne dopustimo da nas zarobe ikakvi poslovi, ljudi ili brige. To je prvi korak. A drugi korak je u tome da prihvatimo situacije koje dolaze, da se na njih pripravimo i da se ne bojimo križeva, bolesti i bilo čega, sa sviješću da nismo sami nego da je s nama Bog. Sasvim jednostavan recept, ali sigurno donosi zdravlje i pruža mogućnost da dišemo punim plućima.

https://hagio.hr/uncategorized-hr/klub-podupiratelja-zaklade-tomislav-ivancic-za-2023/

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Total
0
Shares
Prev
POSEBAN GOSPODIN

POSEBAN GOSPODIN

Piše: Sanja Popadić Prilikom uređenja stana kupila sam poprilično veliku

Next
Primjenjivost hagioterapije u sustavu socijalne skrbi

Primjenjivost hagioterapije u sustavu socijalne skrbi

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica CHT Split Primjena hagioterapije u


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati