Zašto Bljesak? (Drugi dio)

Na sastanku održanom 7. listopada 2013. godine, nas sedmero trebalo je ponaosob dobro promisliti o tome jesmo li spremni krenuti na taj novi hod do dubokog i ponovnog iskustva Duha Svetoga. Odluka je, dakle, bila na nama i do idućega dana trebalo je donijeti odluku i priopćiti je prof. Ivančiću. Odlučivali smo prema kriterijima:

– Hoću li to, želim li takav hod?

– Mogu li biti ustrajan(a) u dolascima?

– Je li mi to sve važno ili važnije od svega u tom trenutku moga života? 

Prof. Ivančić je inzistirao na:

1. Revnim dolascima na susrete „Bljeska“, svakoga dana, subote, nedjelje, blagdanima… i tako cijelu akademsku godinu. Završili smo na Duhove 2014. godine. Taj zahtjev nije radi samih susreta ili zato što će strogost nešto donijeti, već da bismo u tom hodu došli do zadanoga cilja – novoga iskustva djelovanja Duha Svetoga. Boga i Božju stvar treba staviti na prvo mjesto u životu i „ne može Bog ne biti važniji od bilo čega drugoga. On mora biti najvažniji, a druge se stvari mogu uspoređivati. S Bogom se ne može ništa uspoređivati!“ govorio je prof. Ivančić. Mi zaboravljamo koliko je Isus tu bio strog: ja idem pokopati oca,  ja idem vidjeti polja, ja se idem oženiti… On kaže: „Neće okusiti moga kraljevstva“.

2. Bilo je potrebno svakodnevno bilježiti sadržaj nagovora i provoditi to na sebi, a idućega dana izreći iskustvo o tome što nam se događalo kada smo tako činili i kako je nagovor odjeknuo u svakome od nas.

3. Usmeno prenositi  drugim članovima u područnim Zajednicama Molitva i Riječ i Centrima za hagioterapiju, što sam ja odmah počela prenositi svaki dan Zajednicama u Slavonskom Brodu i Dugom Selu.                                             

Moja odluka da na idućem susretu priopćim prihvaćanje uvjeta na putu do novoga iskustva djelovanja Duha Svetoga imala je uporište u danima kolovoza 1975. godine i našeg ljetovanja u Davoru s prof. Ivančićem, Prezbiterom, kako smo ga mi tada zvali, kao i plodova te jeseni, kada je dvorana Samostana sestara milosrdnica u Frankopanskoj ulici bila pretijesna za više od stotinu studenata koji su svake večeri željeli doći i slušati iskustva djelovanja Duha Svetoga. Oni su nas tada slušali, molili s nama i vrlo brzo snagom Duha Svetoga mijenjali živote. Doživljavali su susret s Isusom i željeli su sve ljude upoznati s Izvorom nade i istinske sreće i radosti. Navještaj Isusa donosi iskustvo i događanje Duha Svetoga. On je onaj koji daje Duha Svetoga. Isus mora biti nazočan: „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“ i „poslat ću vam Duha Branitelja“. Duh Sveti dolazi kada ga se očekuje i vjeruje Isusovom obećanju. Tada se ponekad  događa da Duha Svetoga zamijenimo s njegovim darovima. Međutim, Duh Sveti je osoba i tako treba s njim komunicirati. 

Dakle, „Bljesak“ je imao tri cilja:

1. Da svatko od nas postane svet, dobije duboko iskustvo Duha Svetoga.

2. Dopustiti da preko nas prodre sila Duha Svetoga, jer samo Bog može mijenjati ljudsko srce; mi to ne možemo.

3. Pustiti da sila Duha Svetoga preko svjedoka prelazi u društvo i mijenja strukture tog društva.

Najvažnije je bilo shvatiti ovo naše sastajanje ne kao učenje nekakve teorije, nego kao praksu, što dublje utisnuti tu snagu Duha Svetoga kako bismo se uključili u promjenu hrvatskoga društva.

Stoga je snaga Duha Svetoga u nama onolika koliko se mijenja svijet oko nas.

Nemoguće je paliti svjetla, a da ta svjetla nigdje ne zasvijetle. Prema tome, nije veličina našega iskustva u tome jesmo li nešto shvatili, nego samo u tome ima li u društvu više svjetla, jesmo li „sol zemlje“, pogotovo jesmo li „grad na gori“, „svjetiljka na stolu“, a ne pod stolom ili pod posudom, kako kaže Isus. „Opasnost je da se ovo vaše sastajanje pretvori u vaš egoizam na duhovnoj razini, da sve ocjenjujete kako vama ide u životu, u  malim, sitnim, vašim stvarima i zaista postanete poklopljena posuda, ugašeno svjetlo, sol koja je bljutava, a da mislite kako nešto veliko činite,“ govorio je prof. Ivančić.

Naime, primiti Duha Svetoga nije za nas postignuće vjere, već početak angažmana u društvu u kojem živimo i radimo. Svaki je svetac imao jedno veliko polje rada i bio je veličanstveno svjetlo. Majka Tereza napustila je sigurnost samostana i tjerana Božjom snagom krenula je ulicama Kalkute pomagati ljudima da bar umru dostojanstveno kao ljudi, Božja stvorenja. Kada je čula u sebi Isusov glas: „Pomogni mi“, više je ništa nije moglo zaustaviti, te je osnovala i svoj red sestara i pronašla svoju karizmu. Primjera je puno, no i dalje nas povlači spoznaja da smo nemoćni, nitko i ništa u društvu, a time odustajemo od Isusovih riječi kako je „sve moguće onom koji vjeruje“ i „po mjeri vjere“ primamo Njegovu snagu. Stoga „Bljesak“ otvara i neke nove vidike za koje smo znali, no nikada do tada nismo krenuli tom „sunčanom stranom ulice“.

I, na koncu, najčešće pitanje, zašto „Bljesak“?

Zašto Bljesak? (Treći dio)

Total
0
Shares
Odgovori
Prev
Zašto Bljesak? (Prvi dio)

Zašto Bljesak? (Prvi dio)

U listopadu 2013

Next
Zašto Bljesak? (Treći dio)

Zašto Bljesak? (Treći dio)

Utemeljitelj, prof


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati