NOVA EVANGELIZACIJA

Zadnjih godina stječe se dojam da mnogi evangeliziraju (razne udruge, pokreti, laičke zajednice,župni animatori) te da je svima shvatljivo i razumljivo o čemu se radi i kakav je to proces.

Nova evangelizacija želi naglasiti da se ne radi o novom Evanđelju i sadržajima vjere, već su se okolnosti i pristup suvremenom čovjeku promijenili. Taj suvremeni čovjek traži argumente,iskustvo spašenosti tj. novo iskustvo vjere.

U vjeri netko može imati pozitivna i negativna iskustva.

Ako se gomilaju negativna iskustva, nastaje negativno iskustvo koje čovjeka može ohladiti prema vjeri ili odvesti u ateizam. Tko ima takvo iskustvo u vjeri, njemu se svetopisamska obećanja i velike propovijedi čine tlapnjom i varkom.

Međutim, pozitivna iskustva donose u vjeri uvjerenje koje ne mogu pobiti riječi koje govore protiv njega.Iskustvo susreta s Bogom, dakle iskustvo da on postoji, jače je od iskustva da ga nema već i stoga što u dubini srca svaki čovjek teži za susretom s Bogom

Takva pozitivna iskustva vjere doživjele su tisuće i tisuće vjernika (i nevjernika) što u Hrvatskoj, prostorima bivše Jugoslavije i inozemstvu po Seminarima za temeljno kršćansko iskustvo pokojnog Tomislava Ivančića.

2019 navršava se 40 godina otkako je Tomislav Ivančić održao prvi Seminar u Mariji Bistrici uz prisustvo pokojnog kardinala Franje Kuharića i 40-ak svećenika. Zato Tomislava Ivančića na neki način smatramo začetnikom evangelizacijskog gibanja koji je utemeljio „Seminare za evangelizaciju Crkve”, prvo praktično, a onda i teoretski.

Sadržaj i način provođenja seminara tj. katekumenata odraslih iscrpno i temeljito je obrađen u njegovoj knjizi „Susret sa živim Bogom”.

Na neki način Tomislav Ivančić, utemeljitelj zajednice „Molitva i Riječ”, predao je duh, sadržaj i metodu kako evangelizirati. Evangelizacija Crkve je jedna od zadaća Zajednice, a to je da naviješta Radosnu vijest i pomaže Crkvi da bude svjedoka.

Međutim, kako uspješno evangelizirati?
Jedan dokument Crkve ističe da „ljudi radije slušaju svjedoke, nego učitelje, a učitelje ako su svjedoci”. Onaj koji je evangeliziran, koji je doživio iskreno obraćenje i promjenu srca, nemoguće je da ne evangelizira druge. Naravno, ne radi se o nekom sektašenju i utvrđivanju pobožnih navika.

Evangelizirati znači da ti postaneš pun Duha, a onda On iz tebe izlazi. Ti pišeš, govoriš i činiš, a sve postaje ispunjeno Bogom.

Tomislav Ivančić