Uvod u evangelizaciju

Zadnjih godina stječe se dojam da mnogi evangeliziraju (razne udruge, pokreti, laičke zajednicežupni animatori) te da je svima shvatljivo i razumljivo o čemu se radi i kakav je to proces.

Nova evangelizacija želi naglasiti da se ne radi o novom Evanđelju i sadržajima vjere, već su se okolnosti i pristup suvremenom čovjeku promijenili. Taj suvremeni čovjek traži argumente,iskustvo spašenosti tj. novo iskustvo vjere.

2019 navršava se 40 godina otkako je Tomislav Ivančić održao prvi Seminar u Mariji Bistrici uz prisustvo pokojnog kardinala Franje Kuharića i 40-ak svećenika. Zato Tomislava Ivančića na neki način smatramo začetnikom evangelizacijskog gibanja koji je utemeljio „Seminare za evangelizaciju Crkve”, prvo praktično, a onda i teoretski.

Sadržaj i način provođenja seminara tj. katekumenata odraslih iscrpno i temeljito je obrađen u njegovoj knjizi „Susret sa živim Bogom”.

Na neki način Tomislav Ivančić, utemeljitelj zajednice „Molitva i Riječ”, predao je duh, sadržaj i metodu kako evangelizirati. Evangelizacija Crkve je jedna od zadaća Zajednice, a to je da naviješta Radosnu vijest i pomaže Crkvi da bude svjedoka.

Međutim, kako uspješno evangelizirati?
Jedan dokument Crkve ističe da „ljudi radije slušaju svjedoke, nego učitelje, a učitelje ako su svjedoci”. Onaj koji je evangeliziran, koji je doživio iskreno obraćenje i promjenu srca, nemoguće je da ne evangelizira druge. Naravno, ne radi se o nekom sektašenju i utvrđivanju pobožnih navika.