Molitva koja lječi

Piše: Ana Rudić

Iskustvo profesorove riječi

Pronašla sam je u ladici djevojačke sobe u mojoj rodnoj kući…

Nikad nisam saznala tko ju je tamo stavio, ali beskrajno sam mu/joj zahvalna!

Kad se osvrnem na te dane, pomislim kako se sam moj Anđeo čuvar pobrinuo  (u danima prilične udaljenosti od religije i institucije  često sam ga zazivala). Bilo je to mučno vrijeme pred završetak studija, vrijeme intenzivna traženja Istine, pisanja diplomskog, preispitivanja, osluškivanja, vrijeme još uvijek jaka mladenačkog entuzijazma na granici s utopizmom (sad mi se čini)…I najbolnije od svega – vrijeme povratka na rodnu grudu na kojoj sam proživjela i preživjela nekoliko (obiteljskih) bitki. 

Nestručno (samo)sanirane rane  počele su oživljavati. A onda iznenada iskočila ta čudesno ljekovita knjižica. Svakodnevno mi je bila u rukama. Tako divan koncentrat/koktel za sve boli. Neusporedivo bolja od andola, voltarena, apaurina i ostalih medikamenata za kojima sam ponekad znala posegnuti. Otvarala je novu perspektivu života i sam pogled na njenu naslovnicu mamio je osmijeh – to šareno uokvireno M ispunjeno tableticama.

Hvala ti dragi profesore za svaku izgovorenu i zapisanu riječ, ali i svima onima koji ih neumorno priređuju. 

Za kraj tri drage mi “šarene tabletice”  za suvremene pošasti:

1. Kad se ne osjećam dobro, kad osjećam hladnoću u srcu

“Mi smo povjerovali Božjoj ljubavi” , kaže sv. Ivan jer “Bog je ljubav. Tko ostaje u ljubavi, ostaje i Bog u njemu” .

Grijesi, zlo, podsvijest nam govore: “Ne vjeruj” 

Vjerovati znači baciti se u Božju ljubav. Kad osjetiš tu ljubav spašen si, nalaziš se u nekom drugom svijetu. 

Čuj kako te Bog poziva tvojim imenom (Iz 43) “U svoje sam te dlanove urezano” (Iz 49)

On čita s dlana tvoje ime i pita te smije li ući k tebi. Otvori mu i osjetit ćeš kako te ljubi nježno i vjerno. Njemu si važniji od njegova vlastita života na ovom svijetu. On te neće nikada napustiti. Pokušaj primiti njegovu ljubav. Nikada te neće kazniti, on čezne za tobom, želi te izliječiti. Želi dotaknuti sve tvoje osjećaje, misli i svi tvoju intimnost. Vjeruj mu. Dopusti mu da te ljubi i da te izliječi. Reci: DA. Tada ćeš početi živjeti. (Molitva koja liječi, 53.)

2. Kad ne možeš prihvatiti da te Bog ljubi, kad ne možeš prihvatiti samog sebe, kad Bogu ne možeš oprostiti što te je stvorio, a da te nije pitao. 

Treba oprostiti Bogu, sebi i drugima. Možeš li Bogu oprostiti? On te samo voli, a ti se ljutiš na Njega. Nisi mogao izabrati svoj spol ni narodnost, ni tijelo, ni išta drugo. Čak su i tvoje zvanje izabrali drugi za tebe. Bog ti je dao sve bez tvog dopuštenja. 

Gledaj u Isusa, sunčaju se, reci mu: “Da, opraštam ja tebi, a ti oprosti meni. Sad smo opet dobri prijatelji.” 

Prihvati na sebi svaku pojedinost: nacionalnost, tijelo, spol, rođake, znance, bračnog druga i drugo. 

Kaži: “Kad mi ti nešto daruješ, onda to mora biti dobro, najbolje za mene.” Pokušaj gledati na sebe kao na dar Božji. Duh Sv. će doći kada makneš barikade. Samo je tamo ružno gdje nema Duha Svetoga. Inače nema čovjeka koji ne bi bio lijep i dobar. (Molitva koja liječi, 57)

I za ove korizmene dane… 

3. Prihvati križ

Pogledaj što te plaši, koje te brige danas tište. Pogledaj ih dobro i reci: “No, dobro, prihvatit ću ih, pa ako mi ništa ne uspije i ako sve upropastim”. Naprosto  sve pustiti. Ne daj se uznemiriti. Prihvati i neuspjehe. Tada ćeš biti slobodan. Ako prihvatiš što je negativno, onda ćeš to negativno pretvoriti u dobro. Kad god uzmeš na se križ, tvoj se križ povezuje s Isusovim križem i zlo biva pobijeđeno.

(Molitva koja liječi, 25)

Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

JUTARNJA ŠETNJA Volim jutarnju šetnju od svoje kuće do radnog mjesta

Next
U korizmu sa Tomislavom Ivančićem

U korizmu sa Tomislavom Ivančićem

Križni put “Pođi za mnom” Tomislav Ivančić Postani svjestan da je Isus pred


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati