Zašto Bljesak? (Treći dio)

Utemeljitelj, prof. Tomislav Ivančić, nazvao je pokret do novog iskustva Duha Svetoga – Bljesak. Što je Bljesak? Zašto takvo ime novoj aktivnosti u Zajednici Molitva i Riječ (ZMR)?

Prvenstveno, kao prirodna pojava, bljesak ili munja je svjetlo koje bljesne u tami prije grmljavine i osvijetli cijeli kraj. Netko se prestraši, a netko obraduje. Iza toga slijedi grmljavina kao nešto snažno što nastaje. Stari svijet propada, nastaje novo svjetlo, zlo je pobijeđeno. To je slika koja bi svakog kršćanina trebala pratiti, kad u nama zabljesne i zasvijetli Duh Sveti, onda obasja i druge, a kroz njih i cijeli svijet.

Dakle, imati svijest da se ja mijenjam zato što druge moram povući, a da bi povukao, odnosno osvijetlio Duhom Svetim svoje prijatelje, roditelje, hrvatsko društvo, moram se dobro spremiti, baš u Duhu Svetom.

Moguće je da se tada jedni počnu ljutiti na tebe ili postanu zavidni, dok te drugi stalno hvale i plaču ili smiju se pred tobom slušajući te, ali grmljavine mora biti. U svakom slučaju, zamijetit će se promjena na tebi, a onda će to mijenjati i druge, jer će se stalno pitati: “Zašto je ova osoba takva? Zašto si ti takav?”.

Nadalje, Bljesak znači i da sijevne, kao da ti je sve postalo jasno. Prosvijetlio se razum, um, volja jača. Upalilo se neko novo svjetlo, nove vizije, novi pogled. Svakodnevno smo se sastajali i primali po jedan nagovor od Utemeljitelja. Svaki nagovor je bio jedan korak do cilja, jedno novo svjetlo. Stoga smo i trebali dobro pamtiti korak po korak koji smo prošli, jer to su koraci koji su nama osvijetlili put i to je ono što će drugima osvijetliti put kada im budemo dolazili. Uvijek nam je Utemeljitelj govorio: “Nemojte dopuštati da vam to nestane, da ste zaboravili ili niste mogli provesti, jer ste imali previše obaveza. Nemojte to činiti! Svakako provedite, jer samo ono što si osvijetlio u sebi, osvijetlit će i druge.” I doista, samo ono što je mene promijenilo na tom novom putu do iskustva Duha Svetoga, samo svjetlo koje je mene jače povuklo, gdje su se meni osvijetlile oči i razum pokazao put, gdje je moja volja ojačala, to je mijenjalo i druge dok sam im prenosila Bljesak.

Pokret mene u svemu! Ne ostati ni malo u istom! Moram vidjeti startnu točku (od kuda, iz čega krećem, kakav si bio), ali da bih krenuo, moram vidjeti i točan cilj (kakav bi trebao biti). Dakle, izlazim iz carstva Sotone na zemlji: materijalizma, grijeha, briga, problema, poslova, zadataka i ostalog. A kamo idem? U Kraljevstvo Božje, kraljevstvo Oca, Sina, Duha Svetoga, gdje vrijede posve druga pravila!

I onda slijede pitanja na koja moraš naći odgovore: “Gdje si osjetio da bez toga više ne možeš? Gdje je kraljevstvo Božje u tebi postalo novi život? Gdje si osjetio da zaista Bog postoji i da ti živiš u njemu i On u tebi?

Drugim riječima, svaka od ovih pouka koju smo čuli u Bljesku, svako iskustvo koje smo stekli, to je novo svjetlo, to je bljesak, koje onda mogu drugima predati.

Isus je rekao: “Pođi za mnom”, a onda: “Idite po cijelom svijetu i učinite sve ljude mojim učenicima” ili “Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju” (donesite Radosnu vijest). Isto tako, majka najprije sebe nahrani, a onda doji svoje dijete, svaki dan, da bi ono raslo. Prema tome, ti moraš imati za ljude Božju hranu, svjetlo, čvrsto tlo, povjerenje, ljubav, sigurnost, jer si svjestan kako je živjeti bez neba, s paklom, s mukom u sebi, s grižnjom savjesti, s ateizmom, s ogorčenošću. Bog ima uvijek svoje planove. Kao što je i sam Utemeljitelj govorio: “Ja ne znam zašto ja vas okupljam, a moram! I vi ne razumijete zašto se okupljate, ali se okupljate, činjenica je. Ima ruka koja vodi, a da je ne vidiš očima tijela nego očima duha.” 

Upravo zato je i lijep ovaj naziv Bljesak, da se sjetimo da je to nešto što druge oživljava, ali prije svega oživljava nas da bi mogli druge oživjeti Božjim duhom i Božjim svjetlom, jer to što se događa, to je vidljivo, iznutra vidljivo, očima duše. Isto tako, brzo i razočara, ako se ne vidi u nama. To je taj Bljesak. Tako da sama riječ Bljesak, munja koja zabljesne, neka nam to bude slika koja će nas pratiti. Bljesak koji u nama bljesne, a bljesne i u druge, a onda kroz njih i u cijeli svijet. Onda grmi! Đavao gubi, stari svijet propada, novo nastaje, svjetlo. Prema tome, živimo to svjetlo! Utemeljitelj je više puta govorio i dok nam je prenosio Bljesak tijekom 2013./2014. god i kada nas je slao usmeno prenositi navještaje Bljeska drugima:

“Volio bih, kada biste upili to, vi niste neki drugi pokret, vi niste neka molitvena grupa, vi ste Bljesak, to budite! Neka vas baš to vodi! Kad kažeš Bljesak, sad znaš što to znači.” 

Total
0
Shares
Prev
Zašto Bljesak? (Drugi dio)

Zašto Bljesak? (Drugi dio)

Na sastanku održanom 7

Next
Praktična provedba seminara

Praktična provedba seminara

Na hagioterapiju idem oko 7 mjeseci


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati