Od Uskrsa do Duhova, odlučujuće vrijeme za kršćane – 4. tjedan

Dragocjeni čitatelju,

kroz ovo vrijeme, od Uskrsa do blagdana Duhova, svakoga ponedjeljka ćemo objavljivati prigodne meditativne tekstove.

Iz knjige Svakodnevno druženje sa Isusom, Tomislav Ivančić

SUSRET U DUHU SVETOM (3.dio)

Pokušaj sada vidjeti vremena svoga dana i noći, pogledaj dobro gdje ćete se vas dvojica sastajati. Čuvaj se od toga da to budu neki trenuci u danu, to znači da ćeš više biti bez njega nego s njime, nego da ste dvadeset i četiri sata zajedno. Kao što je tvoje srce dvadeset i četiri sata s tobom, ako prestane kucati, tebe nema. I tvoja pluća su dvadeset i četiri sata. Možeš cijeli dan držati ruku na srcu i ti ćeš osjetiti da kuca. E, to je Duh Sveti. Uvijek dakle osjeti, tu si, tu si, tu si u meni, jer moje tijelo je tvoj hram. Moja duša je prostor tvoga djelovanja. Sve je tako dobro. 

Obraćenje. Dopusti Duhu Svetomu da te povede do Isusa, da razumiješ Isusa i da te dovede Ocu. Isus je vrata kroz koja ulaziš Ocu i put, ali Duh Sveti te vodi kroz ta vrata i On je voda, vodič. Dakle, nevjerojatno je da je Duh Sveti zapravo sve. Sve ono što Otac i Sin žele načiniti u svijetu to je Duh Sveti, inteligencija, humor, kreativnost, to je Duh Sveti, On prašta, On čini da se ti pokaješ, On svjedoči tvojem duhu da si čist, On svjedoči Isusu da si se ti zaista pokajao i obratio. Duh Sveti sve čini.

Možeš sada izreći neku molitvu što ti nadahnjuje Duh. Što bi mu rekao? Što bi rekao Ocu nebeskom u Njemu, Sinu Isusu u Njemu? Što bi Njemu rekao? Jesi li mu otvorio sva vrata Smiju li ući čak i u tvoju spolnost, erotiku, osjećaje? Smiju li ući u onaj zatvoreni dio tebe gdje su tvoji grijesi? Egoizam? Gdje se bojiš, čuvaš se da te ljudi ne zapaze, da te ne kritiziraju, da ne kažu: ,,Joj, pa ti nisi uopće onakav kakav smo mi mislili.” 

Duh Sveti te čini lijepim, snažnim. Izaberi neko ime kojim ćeš ti od sada Duha Svetoga zvati, jer On je Tješitelj, Voditelj, Poučavatelj, Unutarnji učitelj, Sila, Snaga, Ljepota, Nadahnitelj, Čuvar, Kreativac, Inteligencija, Znanje, Memorija

Na kraju zapamti: Otac je stvorio svijet, a Isus je otkupio taj svijet. Zašto? Da bi mogli poslati Duha Svetoga, za Duha Svetoga je stvoren čovjek. Kad pošalje Duha Svetoga čitav Bog je na zemlji, u stvorenju je, u prirodi i otkupljenom čovjeku po Isusu. Da nije došao Duh Sveti, Isusova bi smrt bila uzaludna. Sad shvati: Bog je duh, kaže Isus. Riječi koje vam govorim duh su i život. U početku stvori Bog nebo i zemlju i duh je lebdio nad vodama. Ajmo biti generacija Duha Svetoga, trijezna, mirna, razumna generacija. Duh Sveti ti pomaže u bitkama i borbama. On je Tješitelj, Iscjelitelj, Ravnatelj, Ljubitelj čovjeka. On je čovjekova sloboda, mir. U njemu vidimo tko smo, kamo idemo, odakle smo. Sve je u Duhu. Duh Sveti je poslan da u Njemu možemo i do Sina i do Oca. Mi neprestano zazivamo Oca, jer Isus je rekao: ,,Oče naš koji jesi na nebesima”, a zaboravljamo da treba u Duhu moliti. Sveti Pavao veli: ,,Ne možeš reći ni Oče ni Sine, ni Gospodin Isus osim u Duhu”, tako da moramo sada od Njega sve početi.

Strahovito je za tebe sudbonosno upiti u sebe silu i osobu Duha Svetoga. Zato prođi sadržaj ovog predloška tri puta, da iz misli sadržaj prijeđe u tvoje riječi, a odatle u djelo. Tako ćeš doživjeti da je Bog tako bliz i  konkretan.

Osvrni se oko sebe, vidiš li prisustvo Duha Svetoga? Pogledaj raznolikost prirode, pogledaj kako je čovjek čudesno sazdan, pogledaj Crkvu – od šačice plašljivih apostola na početku Crkva je danas prisutna u svim krajevima svijeta.

Duh Sveti je konkretan, možeš vidjeti rezultat njegovog djelovanja. U 5. razredu osnovne škole primio sam svetu potvrdu. Do 5. razreda sam imao trojku iz matematike, a poslije samo odličan, uvijek među najboljima. To mi je nedavno postalo jasno. Što se to dogodilo? Tko je to otpetljao tu moju nesposobnost da razumijem matematiku?

Uključi ga u sve svoje situacije, nemogućnosti, slabosti, ali i u sretne trenutke, uživaj s njim u životu…

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Od Uskrsa do Duhova, odlučujuće vrijeme za kršćane – 3. tjedan

Total
0
Shares
Prev
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Iz knjige Oče, Tomislav Ivančić ABBA (Dijete si Božje) ABBA – Oče, tata,

Next
Dobro je što postojiš – iskustvo hagioterapije

Dobro je što postojiš – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je slučaj ustupio


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati