LIJEK JE U DUHOVNOJ HRANI – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je iskustvo ustupio. Podaci poznati uredništvu.

Na hagioterapiju dolazi osoba s teškom dijagnozom karcinoma. Inače poznaje hagioterapiju i dobro je prihvatila svoju dijagnozu. Tumačila si je da je to za neko veće dobro. Mogle smo bez teškoća razgovarati i razumjeti se. No, kako uvijek dođu i kušnje koje nas pitaju kakvi smo zapravo i hoćemo li i sada vjerovati, tako me i ova hagiopacijentica jednom nazvala i rekla da je u velikoj muci jer doživljava da je svi na neki način žele srušiti. Na čovjekovoj psihičkoj razini svašta se događa, svatko drugačije razmišlja i dopuštamo si da savjetujemo druge. Ako čovjek nije dovoljno čvrst u onome što vjeruje, onda padne pod utjecaj drugih.

Budući da sam kao hagioasistentica očekivala da će tako nešto doći, rekla sam joj mirno da sam znala da će tako što naići jer čovjek jednostavno ne može proći bez kušnje; da je njena vjera sada na kušnji te da je sada potrebno učiniti pravi korak – vjerovati.

Bila je oduševljena i odmah je shvatila da to što joj se događa nije ona, da to nije njeno stanje te ne znači da joj se pogoršava, nego da se radi samo o napasti. Spoznala je da je ona još uvijek čvrsta, a da je sada samo u kušnji.

Kada upadamo u napast, znači da nismo koncentrirani samo na ono dobro i da nismo u mogućnosti stalno svoje misli usmjeravati na dobro i vjerovati. To je sklizak teren za svakoga. Lijek je u duhovnoj hrani. Potrebno je svoje misli okrenuti od analiziranja stanja svog tijela i svojih osjećaja jer to čovjeka zarobi. Čovjek je iznad stanja svog tijela i svojih osjećaja.

Prepoznati što nas je izbacilo iz bitka i iz dobrote i vratiti se postiže se vježbajući: naučiti biti zagledan u sebe, baviti se sobom i gledati sebe kao dragocjenost jer to i jesmo. Svaki dan razmišljati nad time, razmišljati o onome što nas vraća dobru. Kad nas zadesi bilo kakva bolest, to je samo trenutak kada treba ostaviti ono „imati“ i zaživjeti ono „biti“. Tada treba spoznati da nam je bolest dana za naše dobro, ne za to da samo ozdravimo na tijelu. Jer, što će nam zdravlje tijela ako se ništa s nama neće promijeniti, ako ćemo ostati isti? Bolest i kušnje dane su nam da promijenimo sebe.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

PARADOKS ZNANJA Svi počinjemo učiti od ništice

Next
Zdravi međuljudski odnosi – Slavonski Brod tribina

Zdravi međuljudski odnosi – Slavonski Brod tribina


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati