Manjak razmišljanja

Iz arhive: Tomislav Ivančić

Kad  bismo više razmišljali, mogli bismo i u našoj domovini toliko toga razriješiti,  raskrinkati zlo koje nas okružuje. Vi znate da imamo ne samo mikro, nego i makro terapiju u našoj Hagioterapiji. Makro terapija liječi društvo.

Naše hrvatsko društvo je pritisnuto zloćom. Zašto se nas Hrvate neprestano optužuje zbog ustaštva? I pazite, tko nas to optužuje ? Ako počnete razmišljati, to su s jedne strane  četnici, a s druge strane komunisti. Zašto četnici? Jer u njima je još ono zlo koje su imali nacisti i fašisti. Sjetite se u našem domovinskom ratu koliko su masakrirali i ubijali ljude. Zašto komunisti? Zato što znaju za zločine. Koliko neotkrivenih poratnih grobišta ima po Hrvatskoj? Dopuštamo se umjetno okrivljavati od onih koji svoju krivnju pokušavaju rješavati tako da okrivljuju nas.

Zapravo to su oni koji svoju savjest žele na nama očistiti. Nas učiniti zločincima zato što su sami činili zločine. Ako mi ne razmišljamo, onda se dovodimo do toga da počinjemo u to vjerovati. Treba makro terapijom liječiti svakog od nas. Nismo mi krivi. Zar nije Haag jasno rekao da je naš domovinski rat bio samo obrambeni i nije li vratio isti dan  i Markača i Gotovinu, generale naše. Nije li rekao da nismo krivci za rat. A zašto oni koji su zaista krivi doživljavaju amnestiju? I onda čine još više zla. Zašto temeljito ne razmišljamo i ne stvorimo mogucnost za dijalog između jednih i drugih i trećih. Razgovarajmo i oslobodimo jedni druge od lažne a i prave krivice. To nam je potrebno da uđemo u budućnost. Zašto nositi prošlost u sebi tolika desetljeca?  Zašto to još uvijek nosimo u sebi? Mi nismo ni svjesni koliko to nas pritišće. Našu djecu i naše cijele generacije, cijeli narod. Mi se bojimo protusloviti, bojimo se reći da je nije istina. Mi nismo išli u Srbiju ni u Crnu Goru ni u Mađarsku ni u Austriju borit se da njihovu zemlju uzimamo. A iz Srbije su došli k nama. Iz Crne Gore došli k nama, iz Italije došli k nama, iz Mađarske došli k nama. Pa dobro kad ćemo biti realni. Zašto ne razmišljamo? Hrvatska neće biti slobodna dokle god mi Hrvati ne počnemo razmišljati. I da stvorimo neke jasne pojmove. Onda se počnemo smijati, radovati se, živjeti slobodno. To je ono što nam danas neizmjerno treba. Jednostavno misliti na to da ne smijemo biti ljudi koji ne razmišljamo. Mi kažemo: A pusti, nemoj se buniti protiv njih kad tako govore na televiziji i na radiju. Pametniji popušta. Znate što kaže ta poslovica? Pametniji popušta, to znači da luđacima prepuštamo upravljanje svijetom. Ma nema ništa bez borbe, bez napora, čvrstoće, bez iskrenosti.

Zašto se bojimo govoriti istinu. Zašto nismo ponosni na to što smo pravi? Kako nismo ponosni na taj naš domovinski rat?

A tako je čist. Kako možemo tako?  Zašto ne kažemo još nije svanulo vrijeme da u Vukovar dođe ćirilica, srca su još tako strahovito ranjena. Kako možemo tako brzo ne razumjeti čovjeka? Vrijeđati čovjeka. Odakle to? Gdje su ta srca, gdje je ta humanost, gdje je ta osjetljivost za čovjeka. Za ranjenog, za izgubljenog, za prognanog, za poginulog? Treba nam razmišljanja i treba biti strahovito pametan. 

Zato je potrebno neprestano biti čovjek koji zna praštati. Oprostimo komunistima, četnicima, Mađarima za vrijeme kad se neprestano osvajalo, oprostimo Talijanima koji neprestano  hoće u našu Istru. Oprostimo podjelu među nama, onima koji ne mogu prihvatiti ni Hrvatsku, ni slobodu, jer se boje da ćemo ih optužiti. Nećemo. Zagledajmo se jedni drugima u oči i odlucimo jedni drugima oprostiti. Neka nam domovina  raste, nek’ bude prva u cijelom svijetu. Svima će nam tako biti bolje a i Europi kraj nas. Uvijek su Hrvati branili Europu. To je poznato Francuskoj, to je poznato u Njemačkoj. To je poznato posvuda. Hrvati su poznati po cijelom svijetu.

Treba demokraciju upotrijebiti, demokratski se boriti protiv krive vlasti. To je jedini način da mi budemo gospodari svoje zemlje jer mi smo ju oslobodili. 

Zašto se kršćani neprestano boje ući u politiku? Zašto? Zašto se bojimo biti ono što jesmo? Pokušajmo o svemu tome  razmišljati i polako ulaziti u slobodu. Ne možemo bez temelja izgrađivati budućnost. 

Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

Dio iz knjige: 33 meditacije autora Tomislava Ivančića 10

Next
Seminar nove evangelizacije u Zagrebu i Puli

Seminar nove evangelizacije u Zagrebu i Puli

Ovaj sadržaj je besplatan


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati