Vjeruj mi, bit će dobro

Tomislav Ivančić dio iz knjige Vjeruj mi, bit će dobro

Dobri smo prijatelji bili. On iz Bosne, ja iz Slavonije. Nevolja zbliži i najveće neprijatelje, kako ne bi nas. Vojska je svugdje svojevrsna nevolja za čovječanstvo. Za vojnike najviše. Krenuo je u kantinu. I pozvao me da pođem s njim, da ne ide sam. Reče: “Da ne idem pješice”, smiješeći se. I ja sam se nasmijao i pošao s njim.

Svi mi nosimo jedni druge, Dok je netko uz tebe ne bojiš se ni da se pakao obruši na tebe, ni da ti čitave armije zapucaju pod noge, ni da te ne znam kakve ptičurine napadnu, ni da bujice razruše tvoje nasipe. Jak si. Neoboriv. Ideš li sam, slab si. Svaki pogled te dira, svaki kamenčić ti smeta, put ti se odulji, ranjiv si i smrtan. A s drugim – letiš.

Nije dobro da je čovjek sam, rekao je Stvoritelj u praskozorje stvaranja svijeta. Ni Bog nije samotnjak. Trojica su u jednoj naravi. A nas je nekoliko milijardi u jednoj ljudskoj naravi. Oni su vrtlog spoznaje, stvaralaštva i ljubavi. A mi se bojimo, ubijamo, mrzimo i tlačimo. A stvoreni smo na sliku Božju. Očito je slika iskrivljena. Treba je restaurirati. Isus iz Nazareta, savršeni Božji umjetnik, slika nevidljivoga Boga, spoznaja Očeva, došao je ispraviti crte i boje slike Božje u nama. Crkvi je ostavio sav alat za restauriranje čovjeka, društva, čovječanstva i ljudske povijesti.

Treba Božjih umjetnika na tom poslu, svećenika i laika, ljudi koji su u Božjim radionicama učili i sami doživjeli preobrazbu. Sveti nam trebaju, koji su sa Svetim u dodiru. Jesi li među njima?

Na nasipu se sretosmo, slikar Mirko i ja. Bio je potišten. Pokušah ga podići na razinu duha. Rekoh mu: “Vjeruj mi, bit će dobro”. Sad se pitam, jesam li mu to smio reći, je li me razumio?

Potekoh iz ruke Očeve i naći ću se na kraju u rukama istog Boga. Njemu sam milje, On me sa simpatijom, ozarenih obraza i blistavih očiju gleda, čezne da mu kažem da je dobro što me uputio u svijet i ljudsku povijest. Sva zagonetka života je samo u ovome: da se nađemo – On Stvoritelj, ja stvorenje, On Otac, ja njegovo dijete, On svemoćan, ja nemoćan i potreban Njega, on Otkupitelj, ja otkupljen.

“Bolno je biti čovjek”, reče mi Mirko. “Straše te ponori zla, noći su mračne i sablasne, smrt vreba iza svake minute, čežnje su neispunjene, želje nedohvatne, a krivice neuklonjive”. Odgovorih mu: “Ali Očevo svjetlo obasjava noći, Veliki petak otklanja krivice, Uskrsnuće ubija smrt, dobro pobjeđuje nad zlom, a čežnje idu ususret ispunjenju i želje se okreću dohvatljivostima.

Zemlja je most, put do doma, trenutak kušnje i potreba zastanka, da odgonetneš tko si, čiji si, odakle si pošao i kamo ideš.

Lijepo je stoga biti čovjek. Vjeruj mi, sve će biti dobro! Među nas je došao Sin Božji u liku Isusa iz Nazareta. Sačuvaj život i dušu kao ratni plijen iz zemaljskih životnih bitaka. Jednog dana ćemo se sresti u nebu, kod kuće. Tad ću ti se zagledati u oči i upitati: jesam li imao pravo? Vjeruj mi, bit će dobro”.

Mirko se zagleda u mene i laganim koracima krenu kući. Slutio sam da je dobro i da će noćas stvoriti brojne akvarele. On je povjerovao i samo je to važno: bit će dobro. Jer, postoji Bog i to je sudbonosno za svakog čovjeka.

„Mala ljekarna“ za djecu i mlade

Total
0
Shares
Prev
MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

Tko sam ja, a tko je Bog?

Next
Promjena već nakon tri susreta – iskustvo hagiterapije

Promjena već nakon tri susreta – iskustvo hagiterapije

  Istinitost podataka jamče Centri koji su iskustva ustupili


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati