Znati ljubiti i biti vjeran – najava radio emisije

Ove nedjelje u 17h na valovima Radio Marije Centar za duhovnu pomoć u Zagrebu održava emisiju pod nazivom: Duhovno pomoći čovjeku. Pozivamo vas da nam se pridružite i ovu nedjelju, 13.9.2020. te je tako ispunite dobrim sadržajima. U nastavku vam donosimo tekst hagioasistentice i jedne od voditeljica o tome kakav je utjecaj na nju imala ova emisija i zašto se isplati izdvojiti vrijeme za nju.

Piše: Lana Poljak Branisavljević, hagioasistentica 

Jedno od mjesta na kojemu se iz mjeseca u mjesec već punih dvadeset godina može čuti za hagioterapiju i o hagioterapiji, ali još važnije, mjesto gdje se može donositi ljudima duhovno zdravlje je Radio Marija. Djelatnici Centra za duhovnu pomoć u Zagrebu započeli su u lipnju 1999. godine uređivati i voditi emisiju pod nazivom „Duhovno pomoći čovjeku“,  koja je do danas zadržala taj naziv. Druge nedjelje u mjesecu od 17 sati nadalje vrijeme je za hagioterapiju na radio valovima Radio Marije. Radio je moćan medij u kojemu na najizravniji način u svakoj emisiji možemo primjenjivati jedan od vrlo bitnih duhovnih lijekova, a to je – zdrava riječ.

Prije petnaestak godina, kada sam i sama u svojim lutanjima i mladenačkim nesigurnostima došla u Centar za duhovnu pomoć tražeći izlaz iz svoje muke, snagu za svakodnevicu, sigurnost i temelj života, jedna od stvari koju sam uz profesorove knjige „Molitva koja liječi“ i „Za bolji svijet“ uvijek nosila uz sebe, bila je i kaseta jedne radioemisije koju su vodili tadašnji hagioasistenti Centra, Katarina Ralbovski i Pavao Medač. Uvijek se rado sjetim tog iskustva. O snazi riječi koja me tada liječila preko te snimke rado danas svjedočim hagiopacijentima koji nam dolaze u Centar. Emisija je imala naziv „Kako nadići strah“ i za mene je u tom trenutku bila spasonosna. Na putu do fakulteta, u tramvajima, u autobusima, u trenucima najvećeg straha i najvećih posustajanja iznova i iznova sam stavljala walkman i ohrabrivala dušu slušajući: „Strah zapravo nije ništa, on ne postoji, on je kao rupa u siru, njega nema. On je nametnik na dobru, a  dobro je uvijek jače od svakoga zla. Kome ti vjeruješ? Vjeruješ li da je jače dobro ili strah? Ne boj se!“

Pripremajući se danas te uređujući i sama emisije Centra, često promišljam o tome tko će nas to danas slušati. Kome će duh prenijeti izgovorenu i njime prožetu riječ? Koja to osoba danas treba čuti taj „Ne boj se!“ ili pak „Dragocjen si i vrijedan! Jedinstven i neponovljiv!“ Je li to neka starica ili starac u svom bolesničkom krevetu kojeg razdire fizička bol, nemoć i usamljenost; je li to možda ostavljena žena koju je suprug napustio i razorio obitelj; je li to majka koja ne zna na koji način usmjeriti dijete ponovno na pravi put; je li to osoba koja je zarobljena tako teškom depresijom da nema snage započeti dan i ustati iz kreveta ili možda koja mlada osoba, kao što sam i ja tada bila, koja čezne čitavim bićem čuti: „Ne boj se“. Silna radost, ali istovremeno i odgovornost tada ispuni moje srce.

Čast je i blagoslov moći biti glas dobrote, ljubavi i zdravlja.
Bogatstvo je to za svakoga od nas koji stajemo iza mikrofona. 

Teme koje se obrađuju u emisiji kao što su: „Zavoljeti sebe“, „Vjera, nada, ljubav“, „Duhovno zdrava obitelj“, „Kako nadilaziti patnju“, „Iz straha u povjerenje“, „Odlučujem se za dobro“, „Ozdravljati pamćenje i sjećanje“, „Ljepota praštanja“, „Ja mogu! Ja hoću! Ja vjerujem!“, „Nadilaziti negativne navike“ i brojne druge proizlaze iz konkretnih životnih problema s kojima ljudi dolaze u Centar za duhovnu pomoć.

Cilj emisija je osvijestiti slušateljima temeljne istine o tome tko je to čovjek, gdje su njegovi korijeni i temelji života, u kome je njihov život siguran. Da naš život i postojanje nije samo ovo psihofizičko i materijalno u koje smo tako često zagledani, već im otvarati prostranstva i neizmjernost duha. Iznova ih podsjetiti da su ljubljeni i željeni, dragocjeni originali, neponovljivi u čitavoj povijesti čovječanstva.

Zajedno sa slušateljima otkrivamo raznolikost i bogatstvo duhovne duše, gdje ona može biti izranjena i kako konkretnim duhovnim lijekovima ozdravljati u svojoj svakodnevici, u svojoj obitelji, u školi, na radnom mjestu, svakoga dana iznova i ustrajno.

Kroz emisiju svjedočimo o vlastitim iskustvima djelotvornosti i primjene hagioterapije. Često na kraju emisije sabiremo ono bitno i potičemo slušatelje da zapišu u svoje bilježnice koju riječ, rečenicu koja ih je dotakla ili pak odluku ili opredjeljenje koje su donijeli za dobro, za praštanje, za slobodu od navezanosti, od psovke, mrmljanja, sažaljenja i sl. 

Makroterapija putem radiovalova na Radio Mariji se nastavlja dalje, pa pozivamo i vas, vjerni čitatelji Hagiohr-a, da nas poslušate i napišete iskustvo emisije za Hagiohr ili pak predložite temu koju biste rado željeli čuti.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Promjena života kroz seminare

Promjena života kroz seminare

Evangelizacijsko svjedočanstvo Podatci o autoru poznati uredništvu Htio bih

Next
RAZGOVOR S KRUNOSLAVOM KOLOVRAT

RAZGOVOR S KRUNOSLAVOM KOLOVRAT

U prethodnim brojevima časopisa i na portalu smo vam donijeli nekoliko tekstova


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati