Četvrti međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret održan u Zagrebu

Pripremila: Anđela Čale

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret održan je od 27. do 30. kolovoza u dvorani crkve Sveta Mati Slobode. U organizaciji Zajednice Molitva i Riječ, Matične vrhovne uprave kojeg su vodili evangelizatori i mentori hagioasistenti.

Četvrti u nizu susreta u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ, koji se nastavlja na osam Studija hagioterapije, što ih je od 2008. do 2016. godine u istoj organizaciji redovito održavao prof. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice „Molitva i Riječ“ i začetnik hagioterapije u Hrvatskoj i u svijetu.

Iako po službenom nazivu međunarodni, susret je ove godine radi epidemioloških mjera održan u nešto manjem obliku bez sudionika iz udaljenijih europskih zemalja. Susretu su prisustvovali sudionici iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke. 


Uz strogo pridržavanje svih mjera zaštita nije se željelo odustati od fizičkog susreta. Ovo je prvenstveno bio susret za one koji žele aktivno djelovati u zajednici (ZMR) na polju hagioterapije i nove evangelizacije. 

Mogli bi reći da je ovo naše permanentno usavršavanje i ulaženje u onu Snagu koja nam je bitna za djelovanje.

Ivica Lulić predsjednik Matične vrhovne uprave (ZMR)

Primjećuje se rast zajednice nakon smrti Utemeljitelja koji je ostavio jasnoću i put za dalje djelovanje. Samo razvijanje i rast zajednice je plod njegovog djelovanja. 

Strah nije nešto što treba paralizirati život, a ponašati se odgovorno nešto je sasvim drugo. Duhovna dimenzija razmišljanja strahovito nestaje i potrebno ju je vratiti naglašeno je na ovom susretu. 

Ovakvi skupovi nisu samo evangelizacijski i hagioterapijski već i ohrabrujući jer pokazuju da zajednica i dalje živi svoje poslanje što donosi nadu i povjerenje u bolju budućnost.

Iskustva sudionika

Čudesno je to: da 150 ljudi ostavi sve usred epidemije svjetskih razmjera i histerije straha i usudi se ići protiv svih pravila, ne znajući usput što ga čeka. Meni je došla žena iz Otoka kod Vinkovaca u goste, gotovo me prisilila da ju primim, jer ju ni sin ni sestra ni nećakinja koji žive u Zg-u nisu htjeli ugostiti. Ona je ostavila 90-godišnju majku, muža, poljoprivredno gospodarstvo i sinove i došla slušati seminar. Čita svaki naš članak na Hagio.hr-u. Kaže to ju jedino vraća u život. Ovo već “miriši” na kršćanstvo prvih stoljeća..

Marina ĆavarPohađajući ovaj susret doživjela sam radost zato što postojim, i jer sam oživljena. Spoznala sam da se mogu mijenjati bez obzira na godine i situacije u kojima se nađem, da ima nade za mene. Raduje me što sam posvijestila sebi da Isus i sada čisti moje srce, na meni je samo da kažem „odričem se svakog zla i grijeha“.

Donijela sam odluku da ću jednoj bliskoj osobi opraštati i da neću više ništa o njoj govoriti negativno niti jednu riječ, praštati u srcu i to svaki dan trenirati. Ja sam u svom životu pomalo zanemarila Duha Svetog, ali ovaj susret je duboko u meni oživio ono što je otišlo u zaborav, da je Duh Sveti moj prijatelj, da me on vodi do Isusa i da bez njega ništa nije moguće.

Vesna Čirjak


Ovo je treći susret na kojem sam ja prisustvovala i iskustvo s prošla dva mi je da sam konkretne plodove vidjela tek nakon što je prošlo neko vrijeme. Većina odluka koje sam donijela na susretu 2019. su se ostvarile do ovoga susreta.

Jedan od voditelja na ovom susretu je rekao: Bog surađuje s našom odlukom., ta rečenica me potaknula da podijelim svoje iskustvo.

Jedna od mojih odluka prošle godine je bila imati supruga do ovoga susreta. Što se i dogodilo bez obzira na to što u tom trenutku nisam imala ni simpatiju u vidu.
Druga odluka je bila imati duhovni život koji će moći odgovoriti znakovima suvremenog vremena i patnjama modernog čovjeka. Nju još nisam u potpunosti ostvarila, ali se moj duhovni život znatno poboljšao u odnosu na prošlu godinu. Što potvrđuje kako je potrebno biti konkretan tako da ću ovu odluku ponovo napisati i za ovu godinu.

Treća je bila krenuti činiti ono što je Isus govorio u sili Duha Svetoga. To se isto nije u potpunosti ostvarilo no ove godine sam doživjela duboko iskustvo Duha Svetoga, zbog toga bih zaključila da sam na dobrom putu.

Profesor je rekao moramo imati velike vizije i ne prihvaćati ništa manje od onoga što imamo kad smo u svijesti da smo djeca Kralja. Neću otkrivati preostale odluke nego prepuštam vama da u kreativnosti donesete svoje i da se usudite imati velike vizije pa dogodine možemo zajedno provjeriti što smo ostvarili.

Anđela


Nakon prvog dana uslijedila je euforija. Toliki mjeseci u više – manje tišini. Crkva šuti. Vjernici šute. Šutjeti moramo. Poslušnost. Građanska poslušnost.
Šutim i ja. Pa progovaram. Pa se prekoravam i trpim, praštam. Ponizno. Šuti. Praštaj. Budi ponizan. A onda čujemo od vrhovnog autoriteta da je potrebna zdrava pobuna. Djelotvorna, rekao bi Sveti Ivan Pavao ll. Citirat ću ga ovdje iz knjige Tajne Karola Wojtyle, autora Antonia Socci : ” Potanko je opisao i način djelovanja – djelotvornu strpljivost, nenasilje, čekanje da vrijeme sazre i nikakvo popuštanje mržnji. I sve se posloži. Znam točno što trebam. I kako. I s kim. I zavlada mir. Kako je lijepo biti dio zajednice ZMR! Kako je lijepo što postojite!

Željka Bartolić Švast


Seminar je za mene bio jedno dragocjeno iskustvo. Podsjetio me na duhovne lijekove uz
pomoć kojih se mogu podizati na duhovnu razinu i biti povezan sa Stvoriteljem kao Izvorom, ne samo dok se molim, nego i dok obavljam svoje svakodnevne poslove ili službene obveze.

Počeo sam ponovno puštati Isusa u sva područja moga života što je dovelo do toga da ne
reagiram više toliko na psihofizičkoj razini. Shvatio sam koliko sam se umarao jer sam
pokušavao sve činiti svojim snagama te mi je u tom smislu važno odricanje od briga,
strahova, navika, razočaranja, krivica i sl. Osobito su me dirnula iskrena svjedočanstva mladih članova ZMR o tome kako im Duh Sveti daje snagu za evangelizaciju. Sve što sam doživio nastojat ću dalje primjenjivati i prenositi svojim bližnjima i prijateljima. Zahvaljujem od srca svim članovima ZMR koji su organizirali ovaj susret!

D.L.

https://hagio.hr/wp-admin/post.php?post=6606&action=edit
Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević BITI ZAJEDNO Čovjek je društveno biće, kažu nam

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević PODSJEĆATI SE Proteklih nekoliko dana


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati