Dobar dan, lijepi vam pozdrav, recite mi kako se može liječiti religijski formalizam. Stalno sam molio formalne molitve – non stop. Imam psihotični poremećaj, nisan uzima lijekove, nego sam odlazio na mise misleći da ću tako ozdraviti. Pozdrav!

Anonimni

ODGOVARA EVANGELIZATOR MARNIKO BANOŽIĆ

Poštovani gospodine!

Odlično ste uočili sve glavne zapreke za ulazak u vaše zdravlje i slobodu; a što je svakako moguće postići. Čovjek kao jedinstveno cjelovito biće ima četiri razine postojanja: biološku, psihičku, antropološku i vjersku, a svaku od njih liječe zasebne, različite medicine. Biološku (tijelo) dimenziju liječi somatska medicina, psihološku – psihijatrija, antropološku – hagioterapija i vjersku – religiozna medicina.

Praktično ste iskusili da se u terapiji vaše bolesti trebate držati, za to nadležne, psihijatrije i lijekova koje vam propiše vaš liječnik psihijatar. Ono što hagioterapija može učiniti je da dijagnosticira i liječi vaše antropološko područje tj. pomogne vam u uspostavi zdravlja vaših duhovnih organa, pa ako je uzrok vašeg psihotičnog poremećaja na toj razini, otklanjajući uzrok, pomogne u psihijatrijskoj terapiji.

Zabluda je da se samo molitvom mogu izliječiti sve bolesti (za to postoji medicina).

Treba moliti iskrenim srcem za svoje zdravlje, ali i ići liječniku. Ne može čovjek npr. upalu pluća izliječiti molitvom, već treba ići liječniku i uzimati odgovarajuću medikamentoznu terapiju. A tako je i kod bolesti na svim razinama pa i kod vaše psihičke bolesti.

Molitva je razgovor i uspostava odnosa s Bogom. Ona je vrhunska i najvažnija stvarnost i praksa, a služi da bi se spojili sa svojim Stvoriteljem i osposobili za vječni život.

Formalna religija je vrlo opasna, jer počiva na laži i obmani da se samo molitvenim obrascima, vjerskim praksama i običajima,može postići ono što daje samo susret sa živim Bogom.

Ona je fatamorgana vjerskog života i vodi u duhovnu smrt. Ona laž prikazuje za istinu i drži čovjeka u ropstvu. To je, usudio bih se reći, najveća opasnost za čovječanstvo općenito i čovjeka kao pojedinca. Ona je veće zlo od ratova i raznih prirodnih i drugih katastrofa u kojima ljudi mogu izgubiti fizički život, ali biti spašeni za vječni život. Sjetite se samo što je Isus govorio farizejima i pismoznancima onoga vremena, jer su oni bili pravi primjer formalnih tj. lažnih vjernika.

Molitva nam treba biti sredstvo da bi se susreli s onim koji nas je zaželio i iz nemjerljive ljubavi stvorio i stavio u život i postojanje, a ne cilj sam za sebe.
O tome i svemu drugome puno možete naći u knjigama prof. Tomislava Ivančića i njegovim audio i video zapisima na YouTubeu i sl.

Najvažniji lijek za formalnu religioznost je susret sa živim Bogom.

Za susret sa živim Bogom, obraćenjem i iskrenom molitvom, samim sobom i svojim smislom postojanja iskreno vam preporučujem seminare nove evangelizacije koje diljem Hrvatske održavaju evangelizatori naše Zajednice Molitva i Riječ.

U nadi da sam vam pomogao iskreni pozdrav!

Naša vizija je otkriti dostojanstvo čovjeku. Pridruži nam se, postani naš pretplatnik, suradnik i podupiratelj hagioterapije. Više informacija na linku za nove i trenutačne podupiratelje.