Kolumna za ženu: Žena hrabrosti ili straha?

Kao dublju pripremu i nadahnuće za ovaj prekasni proljetni mjesec posvećen Onoj koja je majka svih nas donosimo svaki tjedan novu kolumnu od vrsne žene i hagioasistentice Zrinke Marinović Šarić. Pozivamo vas da zajedno uronimo u dublje promišljanje i donesemo neke konkretne odluke kako pročitano provesti u praksu.

Piše: Zrinka Marinović Šarić, hagioasistentica

U vremenu rata, pandemije, potresa „hrabra žena“ je nada u beznađu, izlaz u bezizlaznoj situaciji, život u smrti. Hrabra žena je pobjeda dobra nad zlom.

GLOBALNI STRAH

Globalni svijet je uznemiren. A tragedije iz prošlog stoljeća još bole. Izgleda da vrhunski uznapredovan svijet klizi kao na nekom skliskom terenu bešćutnosti, pohlepe, zavisti, egoizma i ravnodušnosti. Zahladnjelo je u srcima ljudi, a rasplamsavaju se ranjene emocije mržnje u afektu. Zaboravili smo da smo samo putnici na zemlji. Razaramo što smo izgradili i duboko vrijeđamo srce Darovatelja koji nam je sve povjerio. Razum kao da je stao, ne radi. Ima li čovjeka na zemlji katastrofa potresa, pandemije i rata? „O Bože čuvaj Hrvatsku“ Još se čuje duhoviti i mudri profesor Ivančić.

Koje su to zemlje sigurne u ovom nesigurnom svijetu? Postoji li mjesto u kojem nije život ugrožen? Koja vrsta stvorenja na planeti je najhrabrija? Po kojoj vrsti stvorenja na ovom svijetu može zemlja opstati? Je li to opet ljudska, ona koja razara? Čovjek, čovjek nam treba! Tko se usuđuje biti vjera u bolje sutra? Je li žena ta nada, dinamika i energija koja nosi naprijed? Izgleda da je ženi povjereno najvrijednije i najdragocjenije, život. Ne mogu hladna oružja toliko ubiti života koliko ih žene mogu iznova donijeti, roditi. O vi blagoslovljene žene!

HRABRA ŽENA

Hrabra žena je muškarcu vizija u bolje sutra, oslonac, poticaj, snaga da izdrži. 

Prisjećam se svoga brata iz Domovinskog rata koji je kao branitelj Domovine govorio „Moja snaga i vizija slobodne Hrvatske su mi sestra i žena sa djecom u podrumu.“ 

Što to ili tko to daje u ženi tu čudesnu odvažnost i hrabrost da u katastrofalnim vremenima čuva dijete pod srcem? 

Tko joj je primjer, uzor? U koga je zagledana, da vjerna ostane životu kojeg nosi? Je li je hvata strah i kako ga pobjeđuje noseći dijete pod srcem? Tko drži tlo koje se trese pod takvom ženom koja ne pada? „Neka mi bude po riječi Tvojoj“ raspršuje svaki strah. Kako to da hrabra žena pobjeđuje svaki strah, a bojažljiva pada kukavički?

Mora da je Žena nad svim ženama uzor hrabrim ženama. Jer jedino tako zna da je dužnost sačuvati život. Mračne sile ne mogu razoriti svijet jer postoje hrabre i odvažne žene koje surađuju sa Stvoriteljem svijeta. Unatoč sveopćim katastrofama, ratovima, pandemiji sve se obnavlja i koje ne odustaju kad čuju poziv i govoreći spremno „Neka mi bude“. 

Hrabre žene ne odlažu život kad je vrijeme ni u nevremenu. Usprkos vremenskim neprilikama one hrabre nadoknađuju sve izgubljene živote.

ŽENA STRAHA

Kako nastaje dubinski strah žene, egzistencijalni strah?

Nedostaju nam informacije odakle smo došli na zemlju, čija je zemlja, zašto živimo, čemu patnja… Neznanje o istini. U ženi straha nepovjerenje razara vjeru u samu sebe. Ona ne vjeruje da može, da hoće, da umije. Ne vjeruje u sebe i svoje sposobnosti. Niti u svoju čudesnu moć i snagu. Ne vjeruje da je ljubljena Bezuvjetnom ljubavi te da i sama posjeduje silnu ljubav. Strah je tjera na bijeg i odustaje od života. Jer joj manjka mudrosti da je najvažnije na zemlji voljeti čovjeka, odnosno primiti život da bi ga donijela. To jedino može ako spozna da je Bitak spas iz svih katastrofa. Nužan je susret sa Stvoriteljem! 

IZLAZ IZ KATASTROFA

Vrsni teolog, profesor Ivančić, utješujuće donosi oslobađajuću istinu ovim iskazom:

„Stvoritelj voli čovjeka ne zato što je čovjek dobar, nego zato što je On dobar i milosrdan.“

Zato je otkupljenje jedini spas. Nastavlja on, vrsni teolog:

„Otkupljenje je jedan element spasenja. Čineći zlo postali smo dužnici, jer smo oštetili prirodu, ljude i sebe, koji smo Božja stvorenja, njegovo djelo i vlasništvo, te smo dužni to popraviti, vratiti dug, obeštetiti sve zlo i razaranje Božjih djela. Budući da to nismo sposobni sve popraviti i obnoviti, učinio je to Isus za sve nas, svojim životom i smrću uzeo na sebe naše krivnje, naše dugove, našu nemoć i svojom božanskom snagom sve popravio. Bili smo prodani Zlu i smrti, Isus je platio Ocu nebeskom našu otkupninu i tako nas oslobodio. To zovemo otkupljenjem. Spašeni smo i otkupljeni Božjom milošću. To je lijek za čovjeka.“ 

Blago ženi koja je čula. Ona je hrabra žena!

Total
0
Shares
Prev
Održan seminar u Novoj Gradiški

Održan seminar u Novoj Gradiški

„Ti u ruci držiš sudbinu moju” (Ps 16 ) moto je seminara nove

Next
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

UTJEŠI UPLAKANE Bio sam na kolodvoru


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati