Kolumna za ženu: Govor žene

Piše: Zrinka Marinović Šarić

GOVOR ŽENE – razarajući ili oslobađajući

Moćna je riječ žene ako je primi odozgor i usvoji, odnosno živi, te postane njena krv i tkivo, a ne samo plitka afirmacija. Kao virus ovim vremenom pandemije širi se govor koji razara međuljudske odnose, straši zbrajajući broj umrlih i oboljelih, obeshrabruje na iskorak, omalovažava vrednote, unosi nemir zbog odluka za dobro i ne donosi nadu. Svijet vapi za govorom koji podiže, pokreće, oslobađa, poziva, usmjerava i vodi k cilju.

Čiji govor danas može biti najutjecajniji i najdjelotvorniji? 

Povijest je zakinula ženu za pravo glasa. Upravo zato što je žena neustrašivi i najustrajniji medij. Potvrđuje nam to činjenica kroz povijesno vrijeme Isusa iz Nazareta. Pojavila se Žena nositeljica Radosne vijesti, spremna u nespremnosti, Marija: „Neka mi bude po riječi Tvojoj.

Najspremnija Žena da Riječ pretoči u djelo. Potom je ponovno zapalo ženu da prenese Radosnu vijest Uskrsnuća. Danas je sigurno vrijeme dano ženi da iznova bude medij prenositeljice Radosne vijesti. Žena se sva treba pretočiti u govor. 

Hagioterapija govora

Utemeljitelj hagioterapije je otkrio organ zdrave riječi koji je razum, a izvor u srcu. Čisto srce stvara zdrave riječi, a one ozdravljaju dušu čitavog čovjeka. Drama govora započinje kada je srce zaraženo uvredama, ljutnjom, mržnjom, srdžbom, a sve je to posljedica nepraštanja. Teologija nam donosi istinu o živoj riječi. Bog, koji je Stvoritelj, iznosi iz sebe svoju Riječ, izgovara je i čini vidljivom u Bogo-čovjeku Isusu Kristu. 

Iz spoznaje Očeve nastaje Riječ nama bliska i prepoznatljiva. Temeljna komunikacija čovjeka je sa svojim iskonskim „Ti“ sugovornikom i smislom svoga postojanja, Onim koji ga je stvorio. A zašto mu to ne uspijeva? Kako uspostaviti prekinutu komunikaciju sa Stvoriteljem? Moralnim djelima.

Hagioterapijom promatramo četiri dijela govora: što je govor, patologija govora, koja je dijagnoza i koja je terapija. Govorom se govori i kada se ne izgovara riječ. Govor je riječ koja stvara odnos dvoje ljudi. Govor je pogled koji daje poruku poticajnu ili obeshrabrujuću. Gesta i reakcija koja plaši ili ohrabruje. Govor je pjesma, slika i knjiga koja šalje poruku. Govorimo suzama te lijepim ili pogrdnim riječima koje prenose emocije. Govor je odijevanje, karijera…

A najvjerodostojniji je govor života, ono što živiš to govoriš – unatoč izgovorenim riječima. 

Patologija govora je svjesno i slobodno govoriti govorom koji razara, unosi nemir i ostavlja krivicu. Nemoralnim i zlim govorom ranjava se čovjekovo dostojanstvo i zadaju mu se rane, strahovi, tjeskobe, osjećaj bespomoćnosti, bezvrijednosti i besmisla. Patologijom govora razlučujemo dijagnozu govora žene koja zbog nedopuštenog izražavanja i uskraćenosti slobode govora u konačnici uzvraća verbalnim udarcem, na sebe i svoju okolinu. Govor i sluh, dva u jednom, organ je za komunikaciju. Da bismo mogli ostvariti temeljnu komunikaciju sa svojim iskonskim „Ti“, biti doživljeni i čuti riječ koja nas pokreće, oslobađa, u život budi, trebamo napraviti temeljiti zaokret od svijeta prema sebi, od zla k dobru.

Jedina perspektiva u životu je vidjeti samo dobro i otvarati se samo dobru, a boriti se protiv zla. Moralna odluka i moralno djelo drži nas povezano s transcendentalima i Bitkom. Tek tako nam sve ide dobro u životu. Misliti i govoriti u skladu s prirodnim zakonom. Moralnost je specijalni organ duhovne duše, a to je čovjekov prirodni zakon. Po moralnosti se vidi naš odnos prema sebi, Stvoritelju, drugim ljudima i prirodi. Po njemu imamo ispravnu sliku Stvoritelja koji je sama dobrota, koji je iz ljubavi sve stvorio. Prihvaćamo sebe kao neprocjenjivi dar i doživljavamo vlastitu vrijednost time što postojimo, a druge ljude primamo kao put i zadaću te prirodu kao privremeno mjesto.

Djelotvorna riječ – terapija

Riječ je davanje misli na milost i nemilost drugim ljudima.“ rekao je predragi profesor Ivančić. Zato istinski žena može biti najučinkovitiji medij Radosne vijesti.

Ženo, prenositeljice riječi, sva se pretoči u govor. Budi govor života, riječ djelotvorna. Riječ koja oslobađa od straha. Usudi se ono što svijet ne promovira. Ono što je tvoja duboka čežnja. Samo Jedan vidi dubine tvoje duše i na njoj iskonsku dobrotu i zato te ne sudi nego prašta i ljubi. Živi to što govoriš. Govori to što živiš. Prihvati sebe, baš takvu kakva jesi, ovom zahvalnošću:

Čime da ti uzvratim?

Dok osjećam ljubav na svom potiljku

i nježnost nadvitu nada mnom, pitam se:

„Kako da Ti se odužim?“

Dok ćutim prvu ljubav kako me čežnjom promatra, pitam se:

„Čime da Ti uzvratim?“

Zadužio si me vječnošću mojom, postojanjem,

svim žilama na mom tijelu

i svom količinom zraka kojeg sam se naužila dišući.

O zahvalna da Ti budem, čime?

Čime da Ti zahvalim?

Kako da Ti uzvratim?

Za svu krv u mom tijelu, za srce, pluća, jetru

za osobu mene kao veličanstveno biće,

čime da Ti uzvratim, kako da Ti zahvalim?

Za sve što izdržah do sada.

Za sve što mi je znano i za sve što mi je dano,

čime da Ti uzvratim?

Kada sam htjela što nisam smjela, ni tada Ti se nisam zamjerila,

čime da Ti uzvratim?

Kada nisam mogla što sam trebala, a nisam izgubila,

čime da Ti uzvratim?

Kada ništa se od mene nije očekivalo, naprotiv samo ljubav,

čime da Ti uzvratim?

Imam Tebe, da te i ne priznam.

Tu si kad te i ne prepoznam.

Ti si mene htio kad me drugi nisu znali.

Ti si mene našao, kad Te nisam tražila,

životom da Ti uzvratim i svima da Te otkrijem!

Da budeš Ti, a ne ja!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

TI SI OTAC MOJ Tomislav Ivančić, Iz knjige Oče OČE NAŠ…

Next
NAKON SUICIDA BLISKE OSOBE – iskustvo hagioterapije

NAKON SUICIDA BLISKE OSOBE – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je slučaj ustupio


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati