Iz knjige Oče, Tomislav Ivančić

BLAGO TEBI ŠTO SI POVJEROVALA

(Marijina vjera i moja vjera)

0vaj puta ćemo biti s Marijom u meditaciji. Slušati je, moliti s njom i moliti nju.

Čim si se izmirio sa svim osobama, otpustio sve što te rastresalo i mirno sjeo, odmah bez oklijevanja u vjeri stani pred Boga. Neka duh u dubini izgovara: ABBA. Prepusti se prisutnosti Božjoj nekoliko minuta. Kao da si zaplivao u more baci se u sigurnu prisutnost Božju. Odmori se na njegovu srcu. Zatim se polako prepusti promatranju Marije i njezine vjere.

Učini to tako da pročitaš sljedeći tekst: “U šestom mjesecu posla Bog anđela Gabrijela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici koja se zvala Marija. Anđeo ude k njoj i reče: Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No, anđeo joj reče: “Ne boj se, Marijo! Našla si milost kod Boga. Evo, začet ćeš i roditi Sina i nadjenut ćeš mu ime Isus.” Nato Marija reče: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.”

Tih dana usta Marija i požuri u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi.I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje.”

BLAGO TEBI ŠTO SI POVJEROVALA DA ĆE SE ISPUNITI SVE ONO ŠTO TI JE REČENO OD GOSPODINA’« (Lk 1, 26-45).

Ostani desetak minuta upijajući tekst i gledajući očima srca Mariju. Osjeti svaki okret njezine duše i tijela, oćuti njezinu vjeru i ljubav prema Bogu i ljudima. Divi se tom povjerenju da će samo Božjom snagom roditi dijete i to jedinstveno, Božje dijete, za ovu zemlju. 

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatitza tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakOdržan šesti Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret
Sljedeći članakVJERUJ U LJUBAV!
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)