2.5. Koraci u molitvi 

Najprije je potrebno doći k sebi i vidjeti zašto trebam Isusa, poput patnika iz evanđelja koji su mu povjerili ono što ih boli. Sad ti stani pred Isusa (postani svjestan da je On tu, pred tobom; kao što je tvoja misao tu…)  

2.5.1. Stani pred Isusa i promisli:

  • Što te najviše boli u tvom životu?
  • Kakvo je bilo tvoje djetinjstvo? Je li bilo teško? Što je bilo u utrobi majke? Što je ona doživljavala dok te je nosila? Je li tvoje rođenje bilo teško ili normalno? Kakvo je bilo tvoje djetinjstvo do sedme godine? Jesi možda bio u bolnici? Jesu roditelji bili nježni ili hladni? (Važno je biti svjestan da oni nisu znali drugačije, i sami trebaju ljubav i spas!). Možda si izgubio nekog od roditelja u djetinjstvu?
  • Kakav je bio tvoj pubertet? Gdje si osobito griješio(la)?
  • Zatim, kakva je bila mladost? 
  • Ulazak u brak? Život i odgoj djece?

Što misliš da je najveća trauma tvog života? Kad je nastala? Kojih se trauma najviše sjećaš? 

Kako si sad? Što te uznemiruje? Čega se bojiš? Što te vrijeđa? Jesi li depresivan(na) ili agresivan(na)? 

Reci Isusu što te najviše opterećuje!   

Da  bismo  doista susreli Isusa i pustili ga u sav svoj život, potrebna je temeljita sabranost, tj. meditacija. Cilj kršćanske meditacije uvijek je susret s Isusom. Primjer takve meditacije nalazi se u Susretu sa živim Bogom.

2.5.2. Meditacija

Sjedi sada opušteno, saberi se i pripremi u svojoj duši, u srcu prostor u kojem se želiš sastati s Isusom. S onim istim Isusom koji je opisan u evanđeljima. Taj te Isus razumije, njemu si drag. On liječi, on voli svratiti k tebi.

1. Koji je to prostor u koji Isus dolazi k tebi? U svojoj svijesti pripremi taj duhovni prostor tako da se u njemu ugodno osjećaš.

2. Sada najprije ti dođi u taj prostor svojega srca. Ti – to je tvoje tijelo, tvoja duša, tvoj duh tvoje situacije, tvoji bliži i dalji poznanici, prijatelji, rođaci. To je tvoj život s onim što on sa sobom nosi, bilo pozitivno, bilo negativno.

Prihvati sada sve svoje situacije, neka svaki djelić tvoga života, tebe uđe u prostor u koji ćeš pozvati Isusa. Pozovi sve one predjele sebe kojih se bojiš iz prošlosti ili budućnosti: pozovi one kojih se stidiš, zatim one koje ne možeš prihvatiti.

Svoje radosti i boli, grijehe i praštanja, kritike i osude, bolesti i neuspjehe. Sve neka dođe, Isus ce sve to učiniti za tebe neopasnim. On ce te izliječiti iznutra. Sastani se sada sa svakim detaljom svojega života. Uz Isusa ništa nije tragično, ništa opasno, ništa nepopravljivo. Prihvati sebe takvog kakvog te Bog stvorio. Premda ti je dopustio te promašaje, ipak on nešto dobro namjerava s tobom unatoč njima. Povjeruj to! Zagrli i prihvati svaki detalj svoga života, sebe samoga.

5. Nakon toga pozovi Isusa u svoje srce. Učini to tako da se sav usredotočiš na Isusa. On je tu. Onaj isti iz Evanđelja. Stvaran, s ljudskim tijelom i razumijevanjem za tvoju ljudsku situaciju. Isus je tu. Prepusti se toj istini s povjerenjem. 

2.6. Molitva 

Sad kad si s Isusom, više se ničega ne moraš bojati. On sve čini bezopasnim za tebe. 

  • Možeš najprije s Njim u društvu duhom gledati svoje pretke, osobito roditelje i oprostiti im što te nisu znali voljeti, zatim ih zamoli da oni tebi oproste… Ovo je važno zbog toga da Isus ima slobodan pristup u tvoj život (primjere praštanja imaš npr. u knjizi Oče, T. Ivančić).  
  • Zajedno s Isusom duhom gledaj svoje začeće (to znači: budi svjestan – imamo ono čega smo svjesni): 

                Isuse, ja se ne sjećam tog trenutka, ni moji roditelji tad nisu bili svjesni mene, ali ti si, Isuse, znao za mene, ti si me htio i rekao mi: „Živi, želim da živiš.“ Stavi svoju ruku na mene u tom trenutku, dotakni me kao što si tolike patnike u evanđelju dotaknuo i ozdravio ih… (sjeti se nekog susreta s Isusom iz evanđelja, to te uvodi u povjerenje i bliskost s jednim stvarnim Isusom, evanđeoskim…) 

             Sad te molim, Isuse, dotakni moj život u vremenu dok sam bio/la u majčinoj utrobi… ne znam što je ona tad mislila i osjećala, ti sve, Isuse, znaš, ti si dobar, ti si i sad sa mnom, prihvaćam tvoju ruku koja mi ulijeva sigurnost da će sve biti dobro…

             Pogledaj me, Isuse, i u trenutku moga rođenja, ne znam kako su me tad primili, tvoj me pogled ozdravlja, tebi sam važan/na, tvoja je ruka mene zapravo dočekala u ovom svijetu; hvala ti što si sa mnom i što sam ti važan/na.

             Moje djetinjstvo, Isuse, osobito prve tri godine, moju samoću dotakni, strah koji se možda uvukao u mene, možda sam bila i odvojena od roditelja, možda bolesna… tamo gdje si ti sve postaje bezopasno za mene, dotakni, molim te, moju osobu, sve što me tad htjelo onesposobiti… Neka tvoj pogled i dodir iscijeli odnos moje majke prema meni koja je… moga oca koji je… Jer i oni trebaju tvoju blizinu… neka sve bude novo, Isuse, hvala ti što ti je stalo do mene i do njih, hvala ti što ozdravljaš moje djetinjstvo baš kao što si ozdravio slijepe, zgrčene, prestrašene u evanđelju…hvala ti, moj Spasitelju, moj prijatelju, tebi povjeravam sebe…

            Zatim pođi s Isusom u razdoblje puberteta, mladosti… sve do danas. Najvažnija je svijest da nikad nisi bio sam, zamoli Isusa da dotakne i ozdravi sve tvoje boli, traume kojih se sjećaš.

Na kraju susreta s Isusom u svom životu ostani s Njim u tišini prepunoj zahvalnosti, toj ljekovitoj tišini u kojoj Duh Sveti ostvaruje u tebi novi život, život u prijateljstvu s Isusom. Tad čovjek najsnažnije ozdravlja, zahvaća ga duboki mir i sigurnost, radost i osmišljenost, snaga koja nije od ovoga svijeta. Duh Sveti!  Evo kako ova molitva završava u Susretu sa živim Bogom:

Eto, Isuse, sve sam ti rekao. Sad ne nosim ni jedan svoj teret sam. Ti si uz mene. Sad se ne bojim ni pakla, ni frustracija, ni besmisla. Sve o tebi ovisi. Ne plašim se nijednog svoga grijeha, nijednog neuspjeha, nijedne bolesti, nikakve praznine. Ti sve ispunjaš, pereš, činiš i daješ život. Divno je biti uz tebe. Tako sam na izvoru života. Nitko mi ne može ništa. Ni prijetnje ljudi, ni kritike, ni strahovi, ni pakao, ni grijesi. Nitko i ništa. Slobodan sam i zaštićen. Srdačna ti hvala, Spasitelju moj! Sad sam nov! 

Hvala za ovaj razgovor! Hvala za razumijevanje i novo rađanje! Amen.

Možeš, dakle, ovu molitvu (puno detaljniju) pronaći i u Susretu sa živim Bogom, možda ti neka riječ poput svjetiljke pokaže što trebaš zamoliti Isusa. Bit je molitve za nutarnje iscjeljenje zamoliti Isusa da stavi svoju ruku na nas i sve oko nas. 

 2.7. Iskustvo voditelja  

Baš kao i prije seminara, tako je i prije vođenja molitve za nutarnje iscjeljenje najvažnija povezanost voditelja s Isusom. Potrebno je odreći se svojih zamisli i lijepih, pobožnih i pametnih riječi i zamoliti Isusa da on čini svoja djela, „umrijeti“ na neki način sebi i prepustiti vodstvo Duhu Svetom. Urezalo mi se u pamćenje kako sam jednom osobito bila u strahu prije ovakve molitve na seminaru. Činilo mi se da je sve u meni staro, da uopće nemam novih iskustava ozdravljenja (a bez osobnog iskustva ove molitve nemamo što drugima dati), da će to biti iste stare riječi… Stoga sam iz sveg srca zavapila Duhu Svetom jer dobro znam kako je gorak okus kad je moja molitva pametna, miriše na izdaju…

Stala sam pred ljude i počela, iste riječi…ali i čežnja da Isus dođe do tih ljudi… i nakon nekoliko tih „mojih riječi“ prepoznala sam da ja više nisam važna. Snaga koja nije ljudska, a opet preko mene ide, ispunila je svu dvoranu. Više mi nije bilo važno koje riječi izgovaram… Shvatila sam na što je naš Utemeljitelj mislio kad je rekao da naše riječi nikog neće promijeniti, ni apostoli ništa nisu mogli dok nisu primili Duha Svetoga. Gledanje Isusa otvara nas Duhu Svetom koji u nama ostvaruje sve što je Isus učinio za svakog pojedinog, Duh Sveti ostvaruje u nama život u izobilju, prijateljstvo s Isusom, svaku Isusovu riječ i čini nas Njegovim svjedocima u svijetu koji šutke ili u kriku traži spas.  

(Izvori: Tomislav Ivančić: Susret sa živim Bogom; Kršćanska vjera spašava i liječi; Začetak i razvoj hagioterapije;  audiozapis seminara nove evangelizacije Tomislava Ivančića; Navještaji evangelizatorima, Tomislav Ivančić)

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.