Tomislav Ivančić, „Minuta za tebe, od dana 28. rujna 2020. godine

Zanimljiva je Isusova rečenica gdje se kaže: “Jedan drugi reče Isusu: „Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti da se najprije oprostim sa svojim ukućanima.“ Reče mu Isus: „Nitko tko stavi ruku na plug, pa se obazire natrag, nije prikladan za Kraljevstvo Božje.

Isus je Bog, a ne samo čovjek. I njemu se ne mogu postaviti uvjeti: „Gospodine, ja ću za tobom, ali najprije trebam nešto drugo.“ A, ne! Ako ti Isus nije na prvom mjestu, onda ti on nije Isus i nije Bog. Onda ti ne možeš od njega ništa dobiti. Ako ti je Isus samo sredstvo i snaga da dobiješ zemaljska dobra, onda si ti izgubljen. Onda ti ne znaš tko je Bog, a tko je čovjek, pomiješao si stvar. Prešao si na stranu magije.

Dopusti da se prije oprostim sa svojim ukućanima.“ Nemaš se što opraštati. A što ako sad umreš, hoćeš li imati vremena se oprostiti s nekim? A što ako sad teško sagriješiš, hoćeš ići oprostiti se s njima, da bi se poslije kajao? Moraš se odmah pokajati!

Tko god stavi plug pred sebe, pa stavi na njega ruku da radi s plugom, pa se obazire natrag, kaže Isus, nije prikladan za Kraljevstvo Božje. Kad počneš orati, gledaj naprijed, idi naprijed, pusti ono što je iza tebe.

Ako si krenuo za Isusom, ne gledaj natrag, nemoj misliti da nešto trebaš još popraviti. Idi za njim i sve će biti riješeno.

I ne boj se za ljude koje si ostavio iza sebe. Zato što si pošao za Isusom, Isus će se pobrinuti za njih. Oni će svi krenuti za tobom, bit će sretni što si ti krenuo za Isusom. I tu je zapravo čitava zamka i ujedno rješenje čitavog problema.

Kad pođeš za Isusom, sve se okreće prema dobru.

Kad, naprotiv, uz nekakav uvjet ideš za Isusom, još nešto drugo moraš napraviti, još nešto drugo je važno i važnije, nema Isusa uz tebe, sve si izgubio, nema Boga ni Neba. Bog je Stvoritelj svega, prema tome, ne mogu stvorenja i bilo kakvi interesi biti važniji od Boga. On daje sve. Ono što je stvoreno ti ne može dati ništa.

Ako ovako shvatiš Evanđelje i Isusov biser o kojemu govori, vidjet ćeš kako ćeš postati vrhunski čovjek.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakZa dobar dan – iz pera hagioasistenta
Sljedeći članakPUTOVI PUNI NADE – Tomislav Ivančić
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)