Razmisli i napiši: 

  • Moja najdublja čežnja jest da…
  • Kad bi se stvarno moglo Duha Svetog susresti onda bih…

                      Temeljiti susret s Duhom Svetim – Tomislav Ivančić 

Pripremila: Ljerka Jurkić

Iz Nagovora evangelizatorima, 22.02.2016.     

Ono što nam sad treba je temeljiti susret s Duhom Svetim! 

Prvi je korak u tom susretu: Boga staviti na prvo mjesto, a to znači da ti je svaki dan molitva, susret s Bogom i evanđelje na prvom mjestu, prije svih drugih poslova. 

Zatim, jednostavno, u pojedinim situacijama tijekom dana, kada možeš ili gledati televiziju ili čitati knjigu i sl., sjeti se da se možeš sabrati i biti pet minuta s Isusom. Jednostavno sebe neprestano korigiraj da se stalno navraćaš Bogu i od njega ideš svim drugim stvarima, a ne obratno. Na prvom mjestu mora biti Bog!

Drugi je način na koji Duh Sveti ulazi u naša srca: susret s Isusom Kristom. To znači: duhom se zagledati u njegovo lice, njegove oči i osluškivati kako te imenom zove i kako te poučava. Duhom gledati Isusa…

To snažno donosi silu Duha. Važno je biti svjestan toga jer ćeš se lako rastresti i početi razmišljati o Isusu umjesto da budeš s njime. To je bit: biti s njime, ništa ne misliti, ništa ne tražiti, gledati ga i čekati da te promijeni. 

Treći je način: pročitati nekoliko rečenica iz evanđelja, dakle, Isusovu riječ i rečenicu, tako da zastaneš i razumiješ da je ona napisana Duhom Svetim.

Duh Sveti je prvi autor Svetog pisma. Zastani nad riječju, pokušaj razmisliti što ta riječ znači i pitaj Isusa da ti protumači. Isus je najbolji egzeget.

Četvrto: sjeti se da je Isus išao u pustinju s puninom Duha. Taj je Duh po krštenju došao: „Ovo je Sin moj ljubljeni“. To ti moraš čuti od Isusa: „Ovo je prijatelj moj ljubljeni, prijateljica moja ljubljena, koja je omiljena i služi mi!“ 

Čemu onda služi pustinja? Molitva i post služe tome da ono što je u tvome duhu – Duh Sveti – prijeđe na tijelo i tvoj zemaljski život, na tvoje vladanje prema ljudima. Pustinja je prostor gdje Duh koji je već u tebi oživljava tvoje tijelo i tvoju psihofizičku sposobnost. Neće te post i trapljenje dovesti do Duha Svetoga. 

Duh dolazi na drugi način, Duh dolazi kad si ti ponizan i kad si poslušan:Ovo je Sin moj ljubljeni, njega slušajte!“ Poslušnost znači da ti u poniznosti, kao Isus, zađeš u vodu svojih grijeha, svoga svakodnevnog života, svoje površnosti, svoga krivog odnosa prema Bogu, gdje ti je On zadnji, gdje su ti poslovi najvažniji, gdje je trbuh važan, jelo, piće, užici i zadovoljstva. 

Dakle, da siđeš u sve to i ponizno priznaš pred Bogom: „Bože, to sam ja i sad hoću da Ti budeš na prvom mjestu, a ne sve to.” Zatim, kad izađeš iz toga, da osjetiš kako Duh Sveti silazi na tebe i čuješ Božje riječi: „Ovo je moj sin, ovo je moja kćerka ljubljena“. Tek onda kada imaš Duha post ima smisla jer tada Duh prelazi na tijelo. Moraš reći: „Dosta, tijelo, nećeš ti biti gospodar, Duh Sveti će biti gospodar, on će biti gospodar mojim stanicama i mom životu, a ne užici i zadovoljstva“.

To znači biti kršćanin, a ne misliti da će Duh Sveti doći ako izmolim sto krunica ili ako postim svakog petka, a ne mijenjam se… To su zablude!  

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakZa dobar dan – iz pera hagioasistenta
Sljedeći članakKako do susreta s Duhom Svetim?
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)