Temeljiti susret s Duhom Svetim – Tomislav Ivančić

Razmisli i napiši: 

  • Moja najdublja čežnja jest da…
  • Kad bi se stvarno moglo Duha Svetog susresti onda bih…

                      Temeljiti susret s Duhom Svetim – Tomislav Ivančić 

Pripremila: Ljerka Jurkić

Iz Nagovora evangelizatorima, 22.02.2016.     

Ono što nam sad treba je temeljiti susret s Duhom Svetim! 

Prvi je korak u tom susretu: Boga staviti na prvo mjesto, a to znači da ti je svaki dan molitva, susret s Bogom i evanđelje na prvom mjestu, prije svih drugih poslova. 

Zatim, jednostavno, u pojedinim situacijama tijekom dana, kada možeš ili gledati televiziju ili čitati knjigu i sl., sjeti se da se možeš sabrati i biti pet minuta s Isusom. Jednostavno sebe neprestano korigiraj da se stalno navraćaš Bogu i od njega ideš svim drugim stvarima, a ne obratno. Na prvom mjestu mora biti Bog!

Drugi je način na koji Duh Sveti ulazi u naša srca: susret s Isusom Kristom. To znači: duhom se zagledati u njegovo lice, njegove oči i osluškivati kako te imenom zove i kako te poučava. Duhom gledati Isusa…

To snažno donosi silu Duha. Važno je biti svjestan toga jer ćeš se lako rastresti i početi razmišljati o Isusu umjesto da budeš s njime. To je bit: biti s njime, ništa ne misliti, ništa ne tražiti, gledati ga i čekati da te promijeni. 

Treći je način: pročitati nekoliko rečenica iz evanđelja, dakle, Isusovu riječ i rečenicu, tako da zastaneš i razumiješ da je ona napisana Duhom Svetim.

Duh Sveti je prvi autor Svetog pisma. Zastani nad riječju, pokušaj razmisliti što ta riječ znači i pitaj Isusa da ti protumači. Isus je najbolji egzeget.

Četvrto: sjeti se da je Isus išao u pustinju s puninom Duha. Taj je Duh po krštenju došao: „Ovo je Sin moj ljubljeni“. To ti moraš čuti od Isusa: „Ovo je prijatelj moj ljubljeni, prijateljica moja ljubljena, koja je omiljena i služi mi!“ 

Čemu onda služi pustinja? Molitva i post služe tome da ono što je u tvome duhu – Duh Sveti – prijeđe na tijelo i tvoj zemaljski život, na tvoje vladanje prema ljudima. Pustinja je prostor gdje Duh koji je već u tebi oživljava tvoje tijelo i tvoju psihofizičku sposobnost. Neće te post i trapljenje dovesti do Duha Svetoga. 

Duh dolazi na drugi način, Duh dolazi kad si ti ponizan i kad si poslušan:Ovo je Sin moj ljubljeni, njega slušajte!“ Poslušnost znači da ti u poniznosti, kao Isus, zađeš u vodu svojih grijeha, svoga svakodnevnog života, svoje površnosti, svoga krivog odnosa prema Bogu, gdje ti je On zadnji, gdje su ti poslovi najvažniji, gdje je trbuh važan, jelo, piće, užici i zadovoljstva. 

Dakle, da siđeš u sve to i ponizno priznaš pred Bogom: „Bože, to sam ja i sad hoću da Ti budeš na prvom mjestu, a ne sve to.” Zatim, kad izađeš iz toga, da osjetiš kako Duh Sveti silazi na tebe i čuješ Božje riječi: „Ovo je moj sin, ovo je moja kćerka ljubljena“. Tek onda kada imaš Duha post ima smisla jer tada Duh prelazi na tijelo. Moraš reći: „Dosta, tijelo, nećeš ti biti gospodar, Duh Sveti će biti gospodar, on će biti gospodar mojim stanicama i mom životu, a ne užici i zadovoljstva“.

To znači biti kršćanin, a ne misliti da će Duh Sveti doći ako izmolim sto krunica ili ako postim svakog petka, a ne mijenjam se… To su zablude!  

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Kako dopustiti da Duh Sveti u nama djeluje? – Tomislav Ivančić

Total
0
Shares
Prev
Kako dopustiti da Duh Sveti u nama djeluje? – Tomislav Ivančić

Kako dopustiti da Duh Sveti u nama djeluje? – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan

Next
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Iz knjige Oče, Tomislav Ivančić HRAM SI DUHA SVETOGA (Susret s djelovanjem Duha


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati