Tko stoji iza stvorenog?

Piše: Marina Ćavar

Poštovani čitatelju jesi li se ikada zapitao zašto uopće išta postoji na ovoj Zemlji?

Zašto postoji čovjek?

Dobro, ako postoji čovjek, zašto postoji toliko rasa? Ako postoji toliko rasa, zašto postoji toliko nacija? Ako postoji toliko nacija, zašto baš toliko ljudi, milijarde i milijarde? I jesi se pitao kako to da svaki od tih ljudi je različit, a opet ima isti organizam, i tjelesni i duhovni i psihički? Kako to? Tko uzdržava to tijelo; koji je serviser tog tijela?

Tko je uopće onaj koji je osmislio to tijelo, našu psihu, živce, a iznad svega naš duh? Tko je osmislio tako savršen i kompaktan organizam?

U redu, čovjek postoji da bi upravljao prirodom, da bi bio gospodar svega, stvarao, osvajao, istraživao. On ima neku svrhu na toj Zemlji.

Ali poštovani čitatelju, zašto onda postoji cvijet?

Možemo reći, cvijet postoji da uveseljava narod i djecu. Ali ako postoji cvijet, zašto tolike vrste i podvrste cvijeća? Ako i postoji cvijet, zašto postoje kaktusi; oni bodu? Koja je svrha kaktusa? Daju malo vode u pustinji, ali zašto tolike vrste kaktusa? Stvarno nema nikakve svrhe to cvijeće, kad pogledamo ne može se jesti, nije korisno, ali uveseljava; pa dobro. Na stotine i stotine vrsta raznog cvijeća i raznih vrsta ruža; kad pogledamo kakva korist od njih; da li oni proizvode nešto, jesu li proizvodno učinkovite ruže? Pa nisu. Očito da pada onda ideologija kad gledamo ruže, kad gledamo ljepotu pupoljaka.

Zanima me dalje, zašto postoje kukci?

Kažu da je kukaca najviše na Zemlji, insekata svih vrsta i oblika. Pa tko vidi te kukce, tko se zabavlja tim kukcima? Hajde da je jedna vrsta kukaca, ali i njih je na stotine i stotine raznih vrsta. Jedni grizu, drugi su miroljubivi, treći ti završe pod krevetom, četvrti na stropu.

Tko je to sve stvorio?

Tko je osmislio oblik čovjeka? Tko je osmislio oblik kukca? Tko je osmislio ljepotu ruže? Tko je dao miris jasminu? Tko to bdije nad nad njim dok polako otvara svoj cvijet i pokazuje svoju potpunu raskoš?

Stvoritelj. Kreator. Stvarnost kojoj nema kraja. Netko toliko veličanstven, rekla bih, kao što je moj profesor s Ruđera Boškovića rekao: „Bog je najveći matematičar“. Da, Bog je najveći matematičar, ali najveći botaničar i najveći fizičar. Bog je Bog, neistraživa stvarnost, Netko tko stvara uvijek iznova, svaki dan i svaku noć on stvara, i poziva čovjeka na stvaranje. Kad se udruže Stvoritelj i njegovo stvorenje dolazi do novih i novih otkrića, novih spoznaja, stvarnosti i do novih života. Stvoritelj i njegovo stvorenje.

Jesam li spreman biti partner toj veličanstvenoj stvarnosti duha?
Onom koji nema granica ni u vremenu, ni u prostoru.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Prijavnica za Seminar nove evangelizacije (online)

Prijavnica za Seminar nove evangelizacije (online)

Zajednica Molitva i Riječ (ZMR) ponovno organizira trodnevni Seminar nove

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević TI U MENE VJERUJEŠ Jedna od temeljnih terapija


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati