Tko ti je na prvom mjestu? – drugi dan priprave

Svakodnevno druženje s Isusom, Tomislav Ivančić

Uzmi sa sobom sat, uđi u prikladni prostor mira i saberi se, smiri, prenesi misli sa briga i doživljaja na Isusa, koji te tu čeka. Klečeći ili stojeći polagano načini nekoliko puta znak križa, misleći na Isusa koji te križem oslobađa krivnje i otvarajući vrata duše Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. Uđi u Božju prisutnost: pogledaj oko sebe, sve je to materijal koji je Bog stvorio On sve to uzdržava, omogućuje da se ne uništi, on omogućuje odvijanje energije i svega stvorenoga po zakonima koje on savršeno štiti. On je, dakle, tu prisutan u svemu oko tebe i na tebi.

 • Ustani i stojeći izgovori polagano s razumijevanjem, možda i nekoliko puta: VJEROVANJE APOSTOLSKO. Neka se u tebe utisne svaka riječ, da budeš svjestan, što je stvarnost u koju ti vjeruješ, jer si prijatelj s Isusom.
 • Odstrani od sebe sve, što te rastavlja od Isusa. Sjedni i gledaj Isusa kao jaganjca kome predaješ svoje grijehe, strahove, bolesti, patnje, krivnje, nevjeru, sumnje, nepovjerenje … On to odnosi na Križ, uzima sve zlo od tebe. Gledaj sebe čistog, slobodnog, novog – zahvali Isusu za to.
 • Gledaj sebe kao izgubljenog sina koji se vratio Ocu i Isusu: promatraj kako Isus skida s tebe sve dronjke, prljavo, bolesno, zločesto, nevjerno i oblači te u nove haljine i odijelo.
 • Zatim doživi kako te Isusova krv pere od svih krivica, grijeha, zloće, strahova, mučnina, bolesti i izgubljenosti. Kao ispod tuširanja – ti si nov, svet, Isus te preporodio.
 • Sada klekni i zamoli Isusa da prođe s tobom kroz tvoju prošlost od začeća do danas i neka te ozdravlja u duhovnoj duši. Zatim ustani i sjedni, saberi se i prati Isusa kako ide liječiti tvoju prošlost. Reci mu koje su tvoje bolne rane, uvrede, traume, muke, bolesti i strahovi, neka položi ruke na tebe i otjera svaku krivicu, bol i patnju.
 • Pogledaj, jesi li teže zgriješio, te trebaš ispovijed. Možda se dugo nisi ispovijedao, sad je trenutak da se opereš iznutra priznajući Bogu i Crkvi svoje krivnje.
 • Jesi li rob magije, misliš da te jela mogu spasiti i izliječiti, robuješ nekom poroku, ovisnik si, praznovjeran, površan u molitvi, vjeruješ u čaranje, vračanje, gatanje, spiritizam, jesi li gramzljiv?
 • Idi u duhu onima koje si povrijedio i moli ih da ti oproste. Zatim u duhu oprosti onima koji su tebe povrijedili i oprosti im. Nakon toga pronađi neko dobro u ljudima koji su ti neprijatelji, pretvori ih u prijatelje. Tu je tvoje zdravlje.
 • Uzmi praktične lijekove za grijehe: post, molitvu, djela ljubavi. Također i: dobrota, istina, ljepota i ljubav.
 • Zamoli sada Isusa neka te prosvijetli jer On je svjetlo koje prosvjetljuje sve ljude. Neka On zaposjedne sva mjesta tvoje duše u kojima je bilo zlo, grijeh, bolest.

DRUGI DIO

Razmisli i prosudi, da li je Isus, Bog i čovjek najvažniji i na prvom mjestu ispred svih tvojih briga, poteza, ciljeva i želja?

 • Sjeti se, koje si sakramente do sada primio? Što si postao po krštenju, što po prvoj pričesti, a što po krizmi? Posvijesti si to i utisni u svoju dušu kao temelj za sve drugo u životu.
 • Bog je jedan po naravi, ali u tri osobe: Otac, Sin, Duh Sveti. Otac misli i odlučuje, On je Stvoritelj, Sin tu odluku izriče, konkretizira, a Duh Sveti to ostvaruje. Otac sve stvara po Sinu u Duhu Svetome. Kao arhitekt koji misli projekt, zatim ga izgovara i nacrta, a onda ga preko građevinara ostvaruje. Otac te je stvorio, Sin te otkupio, a Duh Sveti sve to ostvaruje u tvome životu. Zašto dakle, trebaš djela Duha Svetoga?
 • Normalni, pravi, evangelizirani kršćanin je samo onaj koji počinje druge evangelizirani. U Crkvi su jedni bez iskustva Duha, drugi s iskustvom, a samo za sebe, treći su evangelizirani i u snazi Duha idu u misije ili provode novu evangelizaciju, odnosno drže seminare. Gdje si ti?
 • Sv. Pavao kaže Timoteju: rasplamsaj Silu Duha Svetoga u sebi, a na drugom mjestu: ne zanemari milosni dar koji si primio po polaganju ruku. Želiš li upravo to na sebi ostvariti ?
 • Duh Sveti dolazi tebi kao osoba najprije, a onda ti daje darove i plodove ili kreposti, snage koja pobjeđuje grijeh i zlo. Otvori mu srce, dopusti mu da u tebi djeluje, postani prijatelj Duhu Svetome.
 • Duh Sveti je Isusov Duh, on je Duh istine, a Isus je istina. Do Isusa možeš samo pod vodstvom Duha Svetoga. On je tvoja sudbina.

Pruži mu ruke i srce i sklopi s njime Savez, dogovor prijateljstva i života.

 • Moli, zahvaljuj, duboko se pokloni Duhu Svetomu i daruj mu se s povjerenjem. On će te svestrano ozdraviti i osposobiti. On čini samo dobro. Učiniti će te trijeznim, razumnim, mirnim, promišljenim, radinim, sretnim, društvenim i uspješnim.
 • Prihvati svoje sakramente koje si primio, posvijesti si njihovu svemoć i prijeđi potpuno na Božju stranu, neka te Duh Sveti uvede u Božje Kraljevstvo.
 • Zahvaljuj svestrano za dar sata susreta s Isusom i za novi život koji si primio i prođi ovaj sadržaj još dva puta. 
Total
0
Shares
Prev
Čudesna preobrazba čovjeka – prvi dan

Čudesna preobrazba čovjeka – prvi dan

Svakodnevno druženje s Isusom, Tomislav Ivančić Uzmi sa sobom sat, uđi u

Next
PUT DO ISTINE – iskustvo hagioterapije

PUT DO ISTINE – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je iskustvo ustupio


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati