Tomislav Ivančić o Papi Benediktu XVI.

Pripremili: Uredništvo Hagio.hr

Benedikt XVI. bio je teolog i intelektualac kojeg su vrhunski intelektualci mogli cijeniti. Bio je svet i čudesan, ali znamo da je proživljavao teške, možda najteže trenutke za Crkvu jer su ga napadali. (Razgovori s Tomislavom Ivančićem)

U svome Apostolskom pismu Porta fidei. kojim je proglasio Godinu vjere papa Benedikt je između ostalog je napisao: “Obnova Crkve postiže se također svjedočanstvom koje svojim životom daju vjernici: vjernici su samim svojom životom pozvani oko sebe širiti svjetlo Riječi istine koju nam je Gospodin Isus ostavio”. (Vapaj za dobrim ljudima., Tomislav Ivančić)

Papa Benedikt XVI. u motu propriu “Ubicumque et semper” naglašava da je nova evangelizacija “nova” jer je novi kontekst u kojem živi naš suvremenik, koji je često zaveden teorijama i ideologijama, te se stoga nužnost novoga govora shvatljivog današnjem čovjeku ne smije nikako zanemariti. Svjestan toga ovaj papa je 21. rujna 2010. godine osnovao Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. On smatra da je “jedno” od posebnih obilježja našeg vremena susret s fenomenom otpadništva, koji se sve više širi u društvima i kulturama koje su stoljećima bile prožete evanđeljem. Riječ je o gubitku osjećaja za sveto što dovodi u pitanje i temlje vjere u Boga Stvoritelja i Održavatelja, kao i u objavu Isusa Krista kao jednog spasitelja te razumijevanje zajedničkih iskustva kao što su podrijetlo, kraj života, život u obitelji, poziv na moralni zakon. Stoga je proces nove evangelizacije usredotočen na obnovu kršćanske biti ljudskog društva. (Put do slobodnog čovjeka u Hrvatskoj i Europi, Tomislav Ivančić)

Papa Benedikt i ja, prijatelji smo kao teolozi već prije bili, a i sada. Moju knjigu Hagioterapija u susretu s čovjekom smo posvetili Litverlag i ja Benediktu XVI. papi i poslali njemu. Kako se divno zahvalio preko svoga privatnog tajnika za tu knjigu. Onda sam mu poslao i svoju drugu knjigu Ako Bog umre, teološka vrlo dobra knjiga, onda i treću koju sad izdajem Obnova Crkve za obnovu svijeta. (8. STUDIJ HAGIOTERAPIJE Zagreb 04. – 09. srpnja 2016. Godine, Tomislav Ivančić)

Suradnja u Međunarodnoj teološkoj komisji

Međunarodna teološka komisija, koju je osnovao sveti papa Pavao VI., djeluje unutar Kongregacije za nauk vjere kojoj je trenutačno na čelu prefekt kardinal Luis Ladaria. Ove godine Komisija slavi 50. obljetnicu osnutka, kao plod prvoga redovitog zasjedanja Biskupske sinode 11. travnja 1969. Tijekom proteklih 50 godina kao članovi Međunarodne teološke komisije iz Hrvatske uz aktualnoga člana rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željka Tanjića sudjelovali su još Tomislav Šagi-Bunić, Ivan Fuček, Ivan Golub i Tomislav Ivančić. 

Godine 2004. papa Ivan Pavao II izabrao je Tomislava Ivančića za člana Međunarodne teološke komisije, godine 2009. papa Benedikt XVI. produžio mu je mandat u istoj Komisiji na sljedećih pet godina. Godine 2010. imenovan je papinskim kapelanom s titulom Monsignor. 

Tomislav Ivančić je rekao kako je Međunarodna teološka komisija postala, na neki način, izvor mnogih biskupskih zvanja. Od 30 članova, čak njih osam imenovano je biskupima, kao i dva tajnika Komisije. Zanimljivo je da je i jedan član ove Komisije postao papa, Benedikt XVI. „Kardinal Joseph Ratzinger je prvu godinu – 2004. – predsjedao našom Komisijom, nakon čega je 2005. izabran za Papu. Komisija ima stoga jedan značajan vid u Crkvi, nosi Crkvu na jedan način jer, očito, i papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI. smatraju da je najbolje imenovati teologe za biskupe. Teolozi su uvijek kritični i ako je biskup teolog i kritičan utoliko može uvijek odgovarati na sve kritike koje se danas postavljaju Katoličkoj crkvi“, smatra Ivančić.

Smrt nije kraj

Važno je da u životnoj fazi u kojoj se nalaziš, postigneš cjelovitost i složenost duše i tijela. Važno je da budeš svjestan gdje si, što još ispred tebe stoji i koliko ti je još ovdje ostati. No, važno je prije svega, da u svakom trenu budeš spreman poći. A najvažnije je znati da će tvoja smrt biti samo prolazak i da rastanak s ljudima nije konačan. Opet ćete se vidjeti tamo gdje ćeš imati dom, domovinu, slobodu i mir zauvijek.

Važno je biti tamo gdje jesi. Ne bojati se što si već tu, jer život nje prošao, on tek dolazi. Život se ne može izgubiti, on se samo stostruko dobiva. Tvoja budućnost je samo koračanje ususret nagradi. Tamo te čekaju svi oni za koje si držao da su te zauvijek ostavili. A oni su samo prije tebe stigli na cilj i čekaju te.


Život je, dakle, ipak nešto više od onoga što vidimo. (Smrt nije kraj, Tomislav Ivančić)

https://hagio.hr/uncategorized-hr/klub-podupiratelja-zaklade-tomislav-ivancic-za-2023/
Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević CJELOVITO ZDRAVLJE Obično među željama koje si

Next
Imati ili biti? – Tomislav Ivančić

Imati ili biti? – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati