Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević

CJELOVITO ZDRAVLJE

Obično među željama koje si ljudi međusobno upućuju na početku nove godine najčešće možemo čuti:” Želim ti puno zdravlja! ili pak “Najvažnije da smo zdravi, ostalo će doći!”.

Temeljno je pitanje, a što je to zdravlje? Ima li uopće zdravog čovjeka na ovoj zemlji?

Zdravlje je cjelovitost svega, što čovjeka čini čovjekom, kaže naš profesor Tomislav Ivančić. Kada je čovjek psihosomatski bolestan, on ne raspolaže svojim pojedinim organima ili snagama, no kada je u manjku duhovnog zdravlja, tada je zapravo čitav čovjek ugrožen. Unazad par godina kada uđem u ljekarnu čini mi se da je svaki put sve više i više preparata i lijekova na policama, a istovremeno mi se čini kako čovjek nikada nije bio bolesniji i ranjiviji. Svi mi rado ćemo drugima udijeliti savjet što je dobro uzeti za bolji imunitet tijela, zar ne? A što je sa našim “duhovnim imunitetom”?

Znamo li što je potrebno “uzimati” da naša duhovna duša bude zdrava i oživljena?

Potrebno je neprestano osluškivati svoju savjest koja nam govori što je to dobro za nas, a što je zlo, stajati u istini, oslobađati se svakodnevnih malih ovisnosti, ljubiti svoga Stvoritelja i primati ljubav od Njega kako bi mogli sebe i druge ljubiti, puno praštati, biti strpljivi i ustrajni, koračati u povjerenju, očekivati dobro…

Čovjek je osoba i to upravo po svojoj duhovnoj duši koja mu je darovana od Stvoritelja. I zato, može li čovjek dobro spavati ako ga savjest opterećuje i opominje? Može li dobro jesti ako ga je obuzela tuga i samosažaljenje? Može li imati dobar tlak i pravilne otkucaje srca ako se ljuti na svoje ukućane i ako su njegove misli i govor stalno negativni? Kako da čovjek izdrži bol i patnju, nemoć i strah?

Dragi čitatelju, duhovno zdravlje je odlučujuće za čovjeka. Ono je upisano u naše biće. Ono se može prepoznati u našim dubokim čežnjama, željama, vapajima i nastojanjima. Duhovno zdravlje vodi i tijelo i psihu ka zdravlju.

Vjeruješ li da je zdravlje jače od svake bolesti, da je tvoj Stvoritelj sa tobom u tvojoj boli, da ti želi pomoći, da je On od svake bolesti nadmoćniji? Potrebno je, također, učiniti zaokret u našim mislima i prestati iznova i iznova analizirati bolest.

Počni očekivati zdravlje koje će doći!

Zagledaj se u ono što je sada zdravo na tebi, u one snage i sposobnosti koje sada imaš. Čovjek koji se okrenuo dobroti, istini, ljubavi, okrenuo se zdravlju, jer to su odlike samog Stvoritelja, a On je izvor svakog zdravlja. Želim ti od srca da cijelu novu godinu koja je pred tobom neprestano koračaš ka zdravlju tijela, psihe i duha!

Biti netko – iskustvo hagioterapije

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Nova godina – Tomislav Ivančić

Nova godina – Tomislav Ivančić

Iz arhive: Tomislav Ivančić Nova godina nosi nas ususret novom životu, novim

Next
Tomislav Ivančić o Papi Benediktu XVI.

Tomislav Ivančić o Papi Benediktu XVI.

Pripremili: Uredništvo Hagio


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati